Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Ogos 12, 2012

GADIS KEMBAR SIAM BERKONGSI BADAN


TERKENAL... pasangan kembar itu belajar di sekolah swasta dan popular di kalangan rakan.

MEREKA diberi harapan untuk hidup hanya beberapa hari saja. Namun, kembar Siam, Abigail dan Brittany Hensel, bukan saja membuktikan doktor tersilap, malah mengejutkan pakar perubatan dengan perkembangan mereka, daripada kanak-kanak comel, kemudian menjalani kehidupan seperti remaja lain dan yang terbaru, membesar menjadi gadis menawan.

Kini, kembar berusia 22 tahun itu yang berkongsi satu badan, akan muncul dalam rancangan realiti sendiri, mengisahkan kehidupan mereka selepas menamatkan pengajian di Universiti Bethel, Minnesota, Amerika Syarikat, usaha mencari kerja dan lawatan ke seluruh Eropah bersama rakan.


IKATAN LUAR BIASA... Abigail dan Brittany diberikan peluang menerbitkan rancangan realiti televisyen mereka sendiri.


PERKEMBANGAN MENAKJUBKAN... kembar siam berusia 22 tahun itu berkongsi satu badan, menamatkan pengajian di Universiti Bethel di Minnesota.


TOLAK ANSUR... pasangan kembar itu ketika kanak-kanak.


MENUNGGANG MOTOSIKAL... Abigail dan Brittany ingin menikmati kebebasan seperti remaja normal lain.

Kembar Siam itu mula mendapat perhatian dunia pada 1996 apabila muncul dalam The Oprah Winfrey Show dan menghiasi muka depan majalah Life.

Sejak itu mereka menjalani kehidupan biasa bersama keluarga di Minnesota, jauh daripada tumpuan media sehingga mereka bersetuju muncul dalam rancangan dokumentari untuk TLC apabila mencecah usia 16 tahun.


Stesen penyiar itu kemudian memberikan mereka rancangan sendiri berjudul ‘Abby and Brittany’ dengan siri pertama disiar pada 28 Ogos ini.


Ketika Abigail dan Brittany dilahirkan pada 7 Mac 1990 di Minnesota, doktor memberitahu ibu bapa mereka, Patty, jururawat dan Mike, tukang kayu dan pereka seni taman - jangka hayat bayi mereka hanya setakat malam itu.

Namun, ramalan itu jelas silap.

Ketika membesar, mereka, seperti kebanyakan kembar, mempunyai personaliti dan cita rasa berbeza.

Abigail yang lebih agresif dan keras hati gemar jus oren untuk sarapan manakala Brittany yang suka bergurau, hanya mahu meminum susu.

Mereka juga mengejutkan doktor dengan kemampuan untuk bekerjasama ketika bermain piano. Abigail akan bermain sebelah kanan dan Brittany pada di sebelah kiri.

Mereka juga gemar bermain boling, bola tampar, menunggang basikal, sofbol dan berenang.

Pada hari jadi mereka ke-16, pasangan itu lulus ujian memandu, usaha yang memerlukan kerjasama mencabar untuk mengawal stereng.

Ia sungguh merisaukan Patty. “Saya tidak pasti apa akan berlaku jika mereka disaman kerana memandu laju. Adakah kedua-duanya akan disaman atau Abigail saja kerana kakinya yang mengawal pemecut?”

Kembar Hensel itu dipercayai satu daripada segelintir kembar Siam dicephalus dalam sejarah yang berjaya menjalani kehidupan ketika bayi.

Mereka hanya bersedia berkongsi kejayaan hidup mereka dengan dunia selepas mencecah usia 16 tahun.

Brittany berkata pada hari itu: “Percayalah, kami berbeza sama sekali.”
Namun, setakat ini tidak diketahui bagaimana mereka memutuskan untuk memilih pakaian bagi menggambarkan cita rasa unik mereka.

Hanya sepasang kembar dalam setiap 40,000 dilahirkan melekat dan hanya satu peratus dari kalangan mereka berjaya hidup menjangkau usia setahun.

Namun, Patty, 46, dan Mike, 47, tidak pernah terbayang untuk memisahkan anak mereka kerana bimbang seorang daripada mereka akan mati atau cacat teruk.

Pemisahan mereka, jika berjaya, akan menyebabkan kedua-duanya menjalani kehidupan di atas kerusi roda kerana masing-masing akan mempunyai satu tangan dan satu kaki saja.

Patty tidak tahu anak dikandungnya kembar sehingga melahirkan mereka di sebuah hospital tempatan, tempat dia bekerja.

“Doktor memberitahu anak saya melekat tetapi mempunyai dua kepala,” katanya ketika diwawancara pada 2006.

“Mereka anak yang cantik dan istimewa. Itu yang kami rasakan sejak kali pertama melihat mereka. Saya mencium Abigail dan kemudian Brittany dan memeluk mereka. Itu yang saya lakukan setiap kali mengambil mereka dari sekolah,” katanya.

Keluarga Mike dan Patty tinggal di daerah pertanian yang penduduknya hanya 300 orang sejak beberapa generasi lalu dan di situlah mereka membesarkan pasangan kembar itu serta adik, Dakota, 20, dan Morgan, 18, jauh daripada tumpuan media.

Meskipun Brittany lebih alah kepada kesejukan dan dua kali mengalami pneumonia, kesihatan mereka tetap baik walaupun pernah menjalani beberapa pembedahan.

Ketika bayi, tangan ketiga yang tidak menjadi dibuang dari dada mereka. Pada usia 12 tahun pula, mereka menjalani pembedahan membetulkan tulang belakang dan meluaskan ruang dada bagi mengelak masalah bernafas pada masa depan.

Mereka belajar di sekolah swasta dan popular di kalangan rakan yang melayan mereka sama seperti orang lain.

Hanya apabila keluar dari daerah kediaman mereka, perasaan pasangan itu akan terhiris kerana renungan orang yang tidak dikenali terhadap keadaan mereka.

“Apabila ada kanak-kanak bertanya Abigail dan Brittany sama ada mereka mempunyai dua kepala, mereka akan berkata tidak. Kami menggalakkan mereka berkata demikian untuk memberi keyakinan kepada mereka supaya dapat mengembangkan keperibadian masing-masing seboleh mungkin,” kata Patty.

Ini bermakna mereka terpaksa membeli dua tempat duduk setiap kali ke pawagam walaupun hanya satu digunakan, makanan berasingan dan dua kek berbeza dengan lilin setiap tahun.

Meskipun mempunyai selera tersendiri terhadap makanan, minuman, pakaian dan memiliki personaliti berbeza, badan mereka bertindak sebagai satu, walaupun mempunyai gesaan berlainan untuk makan dan tidur.

Ketika makan, mereka mempunyai pinggan berbeza. Seorang memegang garpu dan seorang pisau untuk memotong makanan dan mereka bergilir-gilir menyuap makanan ke dalam mulut satu sama lain.

Yang lebih menyentuh perasaan mengenai Abigail dan Brittany ialah keupayaan mereka meneruskan kehidupan seharian. Mereka sering bertengkar dan Abigail sentiasa mahu menjadi ketua.

Jika gatal, seorang akan menggaru tempat yang tidak boleh dicapai oleh kembarnya. Ketika belajar matematik, seorang akan mendiamkan diri untuk membolehkan kembarnya menggunakan tangan mereka untuk mengira. Ketika Brittany menghidap pneumonia dan tidak boleh menelan ubat, Abigail dengan sukarela memakan ubat itu dengan harapan kembarnya akan sihat.

Hanya sekali pasangan itu bercakap untuk berpisah, iaitu ketika kanak-kanak, apabila Abigail bosan kerana Brittany yang sakit kerana pneumonia memaksa mereka terlantar di katil.

Dia mencadangkan supaya mereka dipisahkan tetapi apabila Brittany mula menangis, Abigail memberi jaminan mereka tidak akan berpisah.

Setakat ini tidak jelas sama ada mereka pernah jatuh cinta atau akan bercinta dan dengan siapa?

Tiga tahun lalu, laporan yang tidak dapat disahkan mendakwa Brittany bertunang tetapi butir mengenai tunangnya tidak diperoleh.

Apa akan terjadi jika seorang daripada mereka berkahwin? Adakah mereka akan mempunyai anak? Ia pilihan yang perlu mereka putuskan secara bersama kerana mereka berkongsi satu sistem pembiakan.

Tidak ada alasan perubatan yang menunjukkan mereka tidak boleh melahirkan anak dan kedua-duanya pernah berkata, mereka gembira jika dapat mempunyai keluarga sendiri.

HM

KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive