Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comRabu, September 19, 2012

KANTOI! TNC Universiti Malaya Didakwa Campurtangan Pilihanraya Kampus


Pengerusi Pro Mahasiswa Universiti Malaya, Edikoup Lakip Sediyanto tidak bersetuju dengan campurtangan Timbalan Naib Canselor (TNC) ke atas sesetengah pihak sempena pilihanraya kampus yang akan diadakan pada 25 September ini.

Kenyataan tersebut dikeluarkan setelah berita tentang kehadiran TNC Hal Ehwal Pelajar, Universiti Malaya (UM) Dr Rohana Yusof ke bengkel bersama Penggerak Mahasiswa tersebar.

Menurut beliau, politik mahasiswa adalah satu persaingan bebas antara mahasiswa di kampus, bukannya persaingan berat sebelah seperti yang diamalkan di dalam kampus UM.

"TNC tidak perlu berat sebelah kepada sebelah pihak sahaja dalam mengadakan seminar atau program-program tertentu. Seharusnya ianya melibatkan kesemua calon dari setiap perwakilan. TNC sepatutnya berperanan dalam kebajikan semua mahasiswa, bukan hanya kepada kelompok tertentu sahaja," katanya dalam temuramah.

"Kemenangan seseorang calon seharusnya ditentukan oleh usaha dan kelayakan yang wujud dalam diri mereka, bukannya diurus oleh pihak TNC. Lebih-lebih lagi dalam hal yang melibatkan dana."

"Biarkan mahasiswa menentukan kemenangan mereka sendiri. Hentikan campur tangan yang berat sebelah ini" ujarnya.

Pada 17 September lalu, Rohana dikesan telah menghadiri sebuah bengkel yang diadakan bersama dengan kumpulan Penggerak Mahasiswa malam itu.

Bengkel yang dimulakan lebih kurang jam 10 malam itu diadakan di Hotel Crystal Crown, tingkat 2, Dewan Utara 1.

Ada yang mentafsirkan pertemuan tersebut ada kaitan dengan konspirasi Ops 2020 yang mendedahkan komplot antara TNC dan Biro IPT Umno.

"Mereka memang benar-benar akan memenangkan pro-Aspirasi/Penggerak dalam pilihanraya kampus kali ini. Mereka benar-benar ingin menghalang kemenangan Pro Mahasiswa selaras dengan objektif Ops 2020 iaitu menghalang kebangkitan moral dalam kalangan warga kampus terhadap Pro Mahasiswa," ujar mahasiswa yang tidak ingin dikenali.

Beliau juga menambah bahawa pilihanraya kampus kali ini akan mencerminkan pilihanraya umum ke-13 yang akan datang.

"Kita amat bimbang, kerana tidak mustahil mereka akan sanggup memanipulasi keputusan PRK kali ini dengan menggunakan sistem E-Voting (pengundian secara elektronik atas talian) yang jelas melanggar hak asasi mahasiswa dalam sistem demokrasi."

Ops 2020 merupakan satu komplot terancang antara Jabatan Perdana Menteri dengan TNC IPT seluruh Malaysia untuk memenangkan Aspirasi/Penggerak dalam 20 kampus di seluruh Malaysia.

Semalam, blog ini mendedahkan sepucuk surat yang bertandatangan perdana menteri Najib Altantuya mengarahkan supaya Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Zaleha Kamaruddin memberi kerjasama kepada Timbalan Rektor universiti itu yang baru, Mizan Hitam yang dipercayai penyokong kuat Umno bagi memastikan pro-Aspirasi yang condong kepada Umno dan BN menang dalam pilihanraya kampus 25 September ini.

jalanpulang1978KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Komen

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive