Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSelasa, Mei 06, 2014

BANGKAI PESAWAT MH370 DITEMUI DI LUAR PANTAI VIETNAM?


Lagi Dakwaan Menyatakan Pesawat Sebenarnya Terhempas Di Laut Cina SelatanSeorang ahli arkeologi marin British, Tim Akers mendakwa menemui bangkai pesawat MH370 kira-kira 3,000 batu nautika dari kawasan pencarian sekarang di Lautan Hindi, lapor MailOnline semalam.

Beliau mendakwa mengenal pasti sebahagian daripada ekor pesawat itu di luar pantai Vietnam, kira-kira 1,000 batu nautika dari lokasi pesawat berkenaan berlepas.

Katanya, gambaran satelit menunjukkan ekor pesawat, sayap dan beberapa serpihan lain di pantai Timur Vietnam.

Sehubungan itu, Akers, 56, dari North Yorkshire yakin beliau mungkin sudah menemui pesawat membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal yang hilang ketika dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac lalu.

Sokong laporan bekas juruterbang AS

Penemuan itu sekali gus menyokong laporan bekas juru terbang Amerika Syarikat, Michael Hoebel dari New York, yang turut mendakwa bangkai pesawat itu berada di luar pantai Thailand.

Akers yang dirujuk sebagai penyelidik bebas bersama Muzium Maritim Nasional, berkata beliau kini sedang mengenal pasti bahagian pesawat itu, yang mana sebelum ini pihak berkuasa Vietnam menerima laporan daripada pekerja pelantar minyak yang melihat pesawat terbakar.

Beliau berkata, adalah lebih munasabah pesawat itu terhempas di Laut China Selatan daripada terjatuh di selatan Lautan Hindi.

Akers, sebelum ini pernah membuat kajian di perairan Australia di Perth selama bertahun-tahun bagi mencari tinggalan kapal Perang Dunia Kedua, HMAS Sydney.

Pencarian lokasi kapal HMAS Sydney yang karam itu dilakukan di perairan sama pesawat Boeing 777-200ER milik Penerbangan Malaysia (MAS) dipercayai hilang di selatan Lautan Hindi, di luar pantai Australia Barat.

Akers telah mencari pesawat yang hilang dengan memproses data dari imej-imej satelit dari Landsat 7 - satelit fotografi utama NASA dan asas bagi Google Earth.

Akers pernah berjaya di dalam kajian-kajiannya. Pada bulan Ogos 2006 Encik Akers pernah mendedahkan di akhbar tempatan di Wetherby, North Yorkshire, bahawa beliau telah menemui HMAS Sydney - walaupun kerajaan dan pencarian antarabangsa telah menghabiskan masa 60 tahun untuk tujuan berkenaan.

Dakwaannya itu disahkan pada Mac 2008 apabila bangkai pesawat tersebut ditemui oleh ahli sains marin Amerika David Mearns berhampiran dengan lokasi yang sama Akers telah ramalkan di luar pantai Australia.

Akers berkata beliau menggunakan kaedah penggabungan imej dari bahagian yang berlainan di spektrum cahaya. Menggunakan perisian yang beliau bangunkan sendiri beliau berkata beliau dapat melihat 75 kaki di bawah bumi dan 10,000 kaki di bawah laut.

Encik Akers telah menerbitkan dakwaannnya itu di tapak web miliknya australias-titanic.com.
Laporan sebelum ini:

Klik untuk baca.


greenboc


1 ulasan:

  1. Ya memang benar pesawat mas mh370 gugur ditimpa malapeteka akibat tertembak peluru pandu tenera laut china semasa menjalani latihan di laut china selatan pada mslam tersebut.

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive