Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Jun 21, 2010

Sertai Parti Politik Hak Peribadi, Janggal Dr Asri Masuk Umno


SHAH ALAM 20 JUN: Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA) Parti Keadilan Rakyat, Dr. Muhammad Nur Manuty beranggapan, adalah janggal untuk seseorang ilmuan Islam yang kerap memperkatakan isu keadilan, menyertai Umno.

Bercakap kepada TV Selangor, beliau berkata demikian mengenai dakwaan sebuah portal Umno yang menamakan bekas Mufti Perlis, Dr Asri Mohd Zainal Abidin kononnya bakal menyertai Umno.

"Dia (Dr Asri) sendiri belum mengesahkan lagi laporan laman web Umno itu. Maka kita tunggu saja dulu. Benda ini belum tentu lbetul ke tak betul. Pandangan saya, ia hak peribadi pilihan masing-masing.

"Tapi, majoriti rakyat termasuk ilmuan muslim dan profesional yang berorentasikan Islam atau yang jelas memperkata soal keadilan lawan kezaliman mahupun sistem yang bobrok, adalah janggal untuk menyertai Umno," katanya.

Malah, bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin sendiri hari ini menyangkal dakwaan sebuah portal berita Umno itu dan terpaksa memberi penjelasan melalui blognya sendiri.

Beliau belum membuat sebarang keputusan untuk menyertai mana-mana parti politik dan berharap semua pihak tidak membuat andaian yang terlalu cepat terhadap kenyataan mana-mana pihak.

Dr Asri membuat penjelasan itu berikutan laporan dalam Umno Online yang menyebut Dr Mohd Asri bersama 100 ulama berkelulusan tinggi, termasuk PhD

akan menyertai Umno Jumaat depan.

Laporan itu memetik Setiausaha Kerja Umno, Datuk Abdul Rauf Yusof yang menyatakan

Dr Asri dan ulama lain akan menyertai Umno menerusi Cawangan Dataran Merdeka,

Bukit Bintang, Kuala Lumpur.

Umno Online memetik Abdul Rauf ketika berucap di mesyuarat Perwakilan Pemuda

UMNO Bahagian Bukit Bintang di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

"Saya mengharapkan semua pihak tidak membuat andaian yang terlalu cepat

terhadap kenyataan mana-mana pihak mengenai isu ini," kata Dr Mohd Asri.

TVS2 ulasan:

 1. Aku cabar kalau dah masuk UMNO hapuskan iklan judi sport toto, 3D, damacai dlm UTUSAN dan BERITA_HARIAN dalam masa sebulan..jgn biarkan ayat2 suci al_Quran diletakkan dalam satu medium yg mencampurkan benda yg halal dan haram..AKU CABAR!! sedangkan ulamak2 suk(dunia) yg sebelum ini pun membisu seribu bahasa!!

  BalasPadam
 2. Tanpa Nama28/6/10 8:51 PG

  besar sangat ke dr asri?
  nape pas n umno berebut?
  ilmunya pon x seberapa
  setakat ada phd belom tentu ilmu tinggi yop..

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive