Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Julai 21, 2013

JAKIM APA LU BUAT???
DEY MACHA!!!
MACAMANA BOLEH TERLEPAS NI?
INI DAH TERANG-TERANG HINA FATWA
DALAM BULAN SUCI PULAK TU
JAKIM JANGAN BANYAK TIDOQ SANGAT
BULAN POSA KENA LIGAT SIKIT
KAH! KAH! KAH!

4 gadis Islam finalis Miss Malaysia World 2013


KUALA LUMPUR 18 Julai - Seramai empat gadis Islam merupakan antara 20 peserta yang dipilih sebagai finalis pertandingan Miss Malaysia World 2013 yang akan berlangsung di sebuah hotel di ibu negara pada 2 Ogos ini.

Pemilihan finalis untuk pertandingan ratu cantik itu dibuat dalam satu sesi interbiu tertutup yang berlangsung di sini pada 12 Julai lalu dan majlis memperkenalkan mereka berlangsung baru-baru ini.

Mereka dipilih berdasarkan kemampuan membawa diri dengan penuh keyakinan, personaliti dan cara mereka mengikut tema pertandingan iaitu 'Kecantikan Dengan Tujuan'.

Peserta yang dinobatkan sebagai Miss Malaysia World 2013 akan mewakili negara pada pertandingan Miss World 2013 yang akan berlangsung di Jakarta, Indonesia pada 28 September nanti.

Penganjur pertandingan, Datuk Anna Lim ketika dihubungi mengesahkan penyertaan empat finalis beragama Islam pada pertandingan ratu cantik itu tahun ini.

"Mereka dibenarkan menyertai pertandingan ini selagi tidak berpakaian bikini atau sut renang," katanya.

Menurutnya, selain gelaran utama, peserta turut akan merebut lapan lagi gelaran yang disediakan iaitu Miss Fashion Metrojaya, Miss Body Beautiful Wacoal, Miss Beautiful Eyes Optimax, Miss Personality, Miss Photogenic, Miss Beautiful Skin dan Miss Elegance.

Katanya, Miss Malaysia World 2013 akan membawa pulang wang tunai RM30,000 dan menjadi duta bagi beberapa produk.

Fatwa yang dikeluarkan di bawah Seksyen 34 Akta Pentadbiran Undang-Undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 melarang orang Islam menyertai pertandingan ratu cantik.

Fatwa itu menyatakan adalah haram dan berdosa bagi orang Islam menyertai atau menganjurkan atau menyumbangkan apa-apa bentuk sumbangan untuk penganjuran apa-apa pertandingan ratu cantik.

Selepas fatwa dikeluarkan, Rahima Orchient Yayah merupakan peserta Melayu terakhir yang memenangi Miss Malaysia World 1994 dan sebelumnya Erra Fazira pada 1992.

Isu penyertaan wanita Islam dalam pertandingan ratu cantik mendapat perhatian semula apabila tiga gadis Melayu menyertai pertandingan itu di Selangor pada 1997.

Selain itu pada 2011, lima wanita Islam menyertai pertandingan Ratu Cantik Borneo (MBB) 2011 di Kuching, Sarawak walaupun sudah diberi kaunseling oleh Jabatan Agama Islam Sarawak dan mendapat bantahan pelbagai pihak.


utusan


KILANG UTK DISEWA DI SERI MANJUNG PERAK CALL ILA 017-5655767

NAK TAU CARA CAJ HANDPHONE DI MANA SAJA ANDA BERADA?

RUANG IKLAN TEKS RM10 SEBULAN

4 ulasan:

 1. Islam sederhana mazhab UMNO.JAKIM makan gaji sekarang banyak tidor sebab perut ke yang sahur dan perlu banyak tidor

  BalasPadam
 2. Islam jadi cacamarba bila ulamak takut dan tidak berani menegakkan hukum dan menzahirkanya dengan tegas! Jangan salahkan yang jahil, tapi salahkan yang bijak pandai tapi takut sebab lebih sayangkan pangkat dan darjat anugerah manusia dari darjat dan kemuliaan yang dijanjikan Allah....

  BalasPadam
 3. khabarnya JAKIM cuma bleh bertindak terhadap kasta bawahan.. bg gulongan atas kayangan..
  JAKIM tiada taring/kukunya..

  BalasPadam
 4. Di akhir zaman memang macam tu dah .Makan gaji buta biasalah .

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive