Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comJumaat, April 11, 2014

KENAPA SUSAH MENCARI ISTERI YANG SOLEHAH?Kata seorang teman, susah nak cari isteri yang solehah zaman sekarang.

Ditanya kenapa?

Dia pun menjawab dengan berkata ;

'Mak bapak zaman sekarang ini menghantar anak perempuan mereka pergi belajar tinggi-tinggi untuk jadi doktor, lawyer, jurutera, ustazah dan balik bekerja untuk balas budi mak bapak.'

Tetapi tak ada pula yang menghantar anak perempuan mereka untuk menjadi isteri solehah.

Dari Abu Hurairah RA, dia berkata,

قِيلَ لِرَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيُّ النِّسَاءِ خَيْرٌ قَالَ الَّتِي تَسُرُّهُ إِذَا نَظَرَ وَتُطِيعُهُ إِذَا أَمَرَ وَلَا تُخَالِفُهُ فِي نَفْسِهَا وَمَالِهَا بِمَا يَكْرَهُ

'Pernah ditanyakan kepada Rasulullah salallahualaihiwassalam, “Siapakah wanita yang paling baik?” Jawab Baginda, “Iaitu yang paling menyenangkan jika dilihat suaminya, mentaati suami jika diperintah, dan tidak menyelisihi suami pada diri dan hartanya sehingga membuat suami benci.' (Riwayat Ahmad dan al-Nasaie)

Kata Nabi Salallahualaihiwassalam, wanita yang paling baik ialah wanita yang menjadi isteri yang solehah bukan wanita yang menjadi doktor, ustazah, jurutera, lawyer dan pensyarah.

Tetapi ada mak bapa ajar hal ini? Mana ada bahkan jarang sekali kerana tak menguntungkan duniawi!

Anak jadi isteri solehah mak bapa tak dapat merasai nikmat kesenangan dunia, tetapi jadi doktor dan bergaji tinggi mak bapa sakit demam boleh masuk hospital swasta dapat layanan istimewa.

Pesanan suruh menjadi isteri yang solehah pun jarang dan boleh dibilang. Yang kerap ialah suruh belajar cemerlang dan balik balas budi mak bapak atau bekerja besar dan hidup senang!

Mana ada yang ingat nak hantar anak perempuan untuk jadi isteri solehah, ibu mithali dan taat pada suami. Silap-silap disuruhnya derhaka kepada suami kerana untuk memenuhi kehendak diri.

Apa susah, kau tu belajar tinggi-tinggi dan bekerja ada gaji. Cari saja lelaki lain, itu ayat kegemaran ibubapa!

Lalu bagaimana tak binasa rumahtangga dan generasi akan datang? Institusi kekeluargaan Muslim hanya menjadi kenangan dan angan-angan.

# Komen saya; 'Harapan masih ada jika kaum lelaki ada ilmu dan tidak berputus asa untuk mendidik kaum muslimah.

Maksudnya muslimah kenalah cari lelaki yang berilmu untuk mendidiknya dan dia pun kenalah dengar cakap dan tidak keras kepala dengan suaminya.

Ini kerana Allah berfirman;

أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَىٰ نُورٍ مِنْ رَبِّهِ ۚ فَوَيْلٌ لِلْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ ۚ أُولَٰئِكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

"Maka apakah orang-orang yang dibukakan oleh Allâh hatinya untuk (menerima) agama Islam lalu dia mendapat cahaya dari Rabb-nya (sama dengan orang yang hatinya keras)? Maka kecelakaan yang besarlah bagi mereka yang hatinya keras untuk mengingat Allâh. Mereka itu dalam kesesatan yang nyata [Az-Zumar :22]

Wanita perlu sanggup berubah, keluar dari zon selesa untuk mencari redha Allah. Tak pernah ada istilah terlambat kerana apa yang penting ialah pengakhiran bukan bagaimana ia bermula.

Kata Nabi salallahualaihiwassalam;

الأعمال بالخواتيم

'Sesungguhnya amalan itu adalah bergantung kepada pengakhirannya.' (Riwayat al-Bukhari)


# Harapan umat masa depan, hancur atau binasa kini ditangan anda!

ustaz


2 ulasan:

  1. Jgn.lupa.malam.ini.penyokong.johor.ayuh.beri.sokongan.kpd.jdt.1.vs.pkns.di. stadium.larkin.dan.jdt2.vs.pulau.pinang.di.stadium.mppg.jdt.pasti. menang.

    BalasPadam
  2. Sekadar berkongsi pendapat, memang mencari isteri solehah itu amat sukar tetapi carilah isteri yang suka dan istiqamah menimba ilmu agama dengan menghadiri majlis-majlis ilmu. Sebabnya, apabila manusia hidup dalam keadaan saling memberi dan menerima peringatan Allah SWT..inshaa Allah setiap yang tersasar akan cepat ke pangkal jalan.Sebagai seorang muslimah, saya belum berjumpa lelaki soleh yang mengajak saya untuk belajar dan belajar lagi tentang ilmu agama slps berkahwin tetapi setakat ini cuma terdapat lelaki yang mengimpikan bakal isteri nya seorang yang mampu menjaga dan mengurus keperluan suami dan anak-anak. Pendapat saya, impian bakal suami seperti itu hanya untuk memenuhi keperluan fizikal sesebuah keluarga, sedangkan keperluan rohani tidak difikirkan. Bagaimana isteri yg saban hari bertungkus-lumus mengurus keluarga tetapi dlm masa yg sama tidak merawat rohani dgn menghadiri majlis ilmu,ceramah dll? Bagaimana isteri akan jadi solehah walaupun dia seorang ustazah? Ilmu yang ada hanya bekalan dari zaman sekolah sehingga IPT.Kesimpulannya, isteri yang diperuntukkan masa bersama suami menghadiri majlis ilmu dan mendampingi alim ulama..inshaa Allah akan bertambah ilmu agama dan imannya. Isteri-isteri ini yang akan pulang ke rumah dan mengurus keluarga dgn ikhlas hati. Secara tak langsung, isteri-isteri ini inshaa Allah menjadi isteri solehah. Sesungguhnya pendidikan itu sepanjang hayat dan tiada rehat terutama pendidikan agama. Wallahualam.

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive