Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, April 06, 2014

LAWAK AHAD: SETANZaki (bukan nama sebenar) disuruh pergi mengaji Al-Quran oleh ibunya selepas Maghrib di sebuah surau kerana dia agak malas untuk belajar mengaji. Sewaktu di surau, Zaki diajar berkali-kali doa sebelum makan & setelah diulang-ulang oleh gurunya, barulah dia dapat menghafalnya.

Surau itu agak jauh dari rumahnya & Zaki pergi berjalan kaki sahaja. Ia mengambil masa dalam setengah jam. Zaki akan balik sendirian kerana hanya dia seorang sahaja yang pergi mengaji di kampungnya.
Dalam perjalanan pulang, ketika melewati sebuah rumah kosong, langkah Zaki terhenti kerana terlihat bayangan putih di hadapannya. Untuk dia berpatah balik ke surau sudah agak jauh juga. Jika nak diteruskan perjalanan, ada pula bayangan putih yang menghalangnya.

Akhirnya Zaki memberanikan dirinya untuk berteriak sekuat hati, sambil membaca doa yang telah diajar di surau tadi :
"ALLAHUMA BARIKLANA FIMA RAZAKTANA WAKINA AZAA BANNARR"
(Doa sebelum makan yang telah diajar di surau tadi)

...tanpa diduga, bayangan putih yang berada di hadapan Zaki terus hilang. Terdengar suara dari bayangan putih itu yang sebenarnya adalah Syaitan yang merungut...

"TIDAK PERNAH SEUMUR HIDUP AKU JADI SYAITAN, ADA ORANG NAK MAKAN AKU...!"

4 ulasan:

 1. Tanpa Nama6/4/14 11:12 PG

  Aku pernah nampak setan bergayut2 pada bendera BN mass PRK kajang lepas. Setan2 tu warna biru tua

  BalasPadam
  Balasan
  1. anti-LGBT , PR dan Ad-Dajjal6/4/14 8:24 PTG

   Itu setan dari P'Gay'R ex-UMNO. Itu sebab warna Biru Tua sepadan dengan bendera P'Gay'R ko tu jang mata satu...kahkahkah

   Padam
 2. jgn lupa bermula pukul 4 00 petang live terbuka india superseries akhir di stadium tertutup siri fort new delhi india live di astro arena 801 dan astro supersport 4 817 penyokong harimau malaya beri sokongan kpd lee chong wei vs chen long ayuh malaysia. malaysia pasti menang.

  BalasPadam
 3. This Is What U Really Want !! >>> CLICK HERE !!

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive