Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Jun 11, 2012

KISAH SYARIKAT DURIANAda seorang peniaga, namanya En. Aisyalam. Dia seorang Melayu, tetapi neneknya adalah India beribukan Cina, berniaga buah durian. Kebunnya ada seluas 5 ekar. Tahun lepas, sebiji durian, harga borong adalah RM2.50. Tolak campur bahagi darap, setiap biji dapatlah dia untung bersih RM1.00. Tetapi, pada tahun ini, harga sedunia buah durian telah meningkat. Ini kerana ketidakstabilan harga komuditi bagi buah durian itu menyebabkan kawalan harga durian terpaksa diapungkan.

Mahu tidak mahu, harga durian sedunia telah meningkat kepada RM3.50 sebiji. Maka bising-bisinglah En Aisyalam ini kerana harga durian telah naik mendadak sebanyak RM 3.50. Tahun lepas sebiji hanya RM2.50, tetapi tahun ini telah naik sebiji RM1.00. Maka beliau sebagai ketua keluarga dan kepala lepada syarikat menjual buah durian dari kebunnya yang sebesar 5 ekar itu membuat satu mesyuarat tergempar. Mesyuarat itu dinamakan mesyuarat Jawatan Kuasa Almari Bekalan dan Harga.

Maka En. Aisyalam sebagai pengerusi telah memulakan bicara didalam mesyuarat yang penuh penting itu.

"Saya sebagai kepala kepada kamu semua, ingin memberitahu, bahawa kita sedang dilanda masalah kewangan yang gawat kerana harga komuditi bagi sebiji durian telah meningkat dari RM2.50 sebiji kepada RM3.50 sebiji. Sudah naik RM1.00 sebiji. Ini kegawatan namanya!" mula bicara En Aisyalam.

"What the hell! Naik lagi M1.00. Ini sudah bahaya. Kita mesti lakukan sesuatu agar syarikat kita dapat menampung kos berlebihan ini. Saya mencadangkan agar gaji-gaji para pekerja diturunkan. Kerana gaji mereka dahulu pun adalah berlandaskan kepada subsidi harga sebiji durian. Kita telah membelanjakan emolumen mereka sebanyak RM0.15 seorang dari sebiji penjualan durian berdasarkan kepada kiraan subsidi. Kita wajib bertindak sekarang!" jawab salah seorang ahli Almari dalam mesyuarat itu yang bernama Pn. Onmu.

"Saya bersetuju 109.56% dengan apa yang disebut oleh Pn. Onmu, Syarikat tidak boleh lagi menampung subsidi kepada pekerja kita. Kita perlu menghapuskan subsidi ini secara berperingkat agar para pekerja tidak merasai keperitan gaji mereka dikurangkan. Saya dengan 'team' saya, PEMANDUL, telah membuat satu rumusan agar subsidi yang ditanggung sebanyak RM0.15 itu mesti dikurangkan kepada RM0.07, barulah syarikat kita akan bernafas semula selepas banyak duit syarikat telah ditiriskan oleh Pengerusi sendiri, Pn Onmu dan saya selama ini." tambah lagi seorang ahli Almari,yang bernama En. Sirdi Alaj. Beliau berasal dari Sarawak.

"Ya, ya, betul, betul, saya setuju dengan apa yang telah disebutkan oleh kamu berdua. Subsidi mesti dipotong dan kekalutan kewangan syarikat ini mesti ditanggung oleh para pekerja." kata pengerusi Almari. Kemudian kepala En Aisyalam menoleh kepada ajk ketiga beliau, iaitu En. Taykar, beliau bukan mamak, tetapi namanya seakan mamak. "Apa pendapat En. Taykar? Senyap sahaja dari tadi? Silakan beri pandangan yang bernas dalam mesyuarat ini."

Setelah diberi peluang oleh Pengerusi, maka En. Taykar pun bangun dan membuka mulut, "Saya bukannya apa, cuma sedang menekan-nekan kalkulator saya berkenaan harga komuditi Durian yang sedang meningkat naik. Apa yang yang diperolehi, unjuran harga buah durian akan meningkat lagi dalam masa tempoh sebulan kepada RM3.70."

"Apa! Naik lagi!" melenting En Aisyalam, Pn Onmu dan En. Sirdi Alaj mendengar apa yang disebut oleh En. Taykar. Terkejut En. Taykar sehingga terjatuh dari kerusi.

"Bertenang saudara-saudari sekelian, jangan panik. Sebenarnya peningkatan harga buah durian ini adalah sepatutnya baik untuk syarikat ini. Saya pasti, tuan-tuan dan puan tahu, syarikat kita ini menjual durian. Maka jika buah durian sedunia telah meningkat kepada RM3.50 sebiji, maka adalah dengan jelas, keuntungan kepada syarikat akan meningkat dari RM1.00, kepada RM2.00. Ini sebenarnya menguntungkan Syarikat Aisyalam Sdn Bhd, yang namanya adalah nama asal pengerusi kita." kata En. Taykar kepada seluruh ajk Almari.

"Eh? Ye ke? Macam tak percaya je, tapi macam betul, ke guane En Sirdi Alaj?" Tanya Pn. Onmu yang memang sejak dari dahulu adalah hanya sebagai minah turut dalam ajk Almari itu. "Er,.. ye,.. ye,.. saya pun ada berfikiran begitu juga tadi,..." jawab En. Sirdi Alaj.

Maka pengerusi pun bangun dari kerusinya lalu berkata, "Bagus, bagus, nampaknya syarikat kita akan untung kerana kenaikan harga komuditi buah durian ini, bagus, bagus. Jika itulah ceritanya, maka saya dengan ini sebagai pengerusi mengambil keputusan untuk menerima cadangan Pn Onmu dan En Sirdi Alaj untuk menurunkan gaji pekerja. Dengan turunnya gaji pekerja dengan cara menghapuskan subsidi secara berperingkat, maka keuntungan syarikat yang memang telah untung, akan diganda-gandakan lagi keuntungannya dengan tarikan subsidi gaji mereka,.. ha! ha! ha! Kaya aku dan kroni ku!"

En. Taykar terkejut dengan keputusan itu lalu membantah, "Apa ini Tuan Pengerusi? Mana boleh begini? Sudahlah syarikat dapat untung dari harga pasaran dunia durian yang sudah meningkat, mengapa hendak dihapuskan subsidi gaji pekerja yang sebenarnya pun subsidi itu tidak wujud, hanya wujud didalam kertas oleh pihak 'team' PEMANDUL?"

"Apa kau kata En. Taykar? Berani awak membantah saya sebagai pengerusi?" melenting En Aisyalam.

"Bukan saya membantah Tuan Pengerusi. Cuma tidak bersetuju dengan apa yang diputuskan oleh pihak Tuan. Ini kerana, jika pekerja tahu akan tindakan kita, maka mereka akan memprotes dan akan membuat satu tindakan mogok besar-besaran" jawab En. Taykar.

Pengerusi diam sejenak. Melihat tajam muka En. Taykar, lalu tersenyum sambil berkata, "Kamu ini terlalu lurus bendul wahai En. Taykar. Mungkin kerana itu saya menggajikan kamu sebagai ajk ketiga dalam Almari ini. Beginilah, kamu jangan takut dengan pekerja kita. Ini kerana, akal-akal mereka adalah semuanya akal tapak kaki. Setelah kita umumkan gaji mereka diturunkan, maka pada slip gaji mereka pada bulan seterusnya, kita akan beri mereka greytuti sebanyak RM200 seorang dan kita juga akan berikan sehelai kain pelikat kepada setiap pekerja sebagai penghargaan kita kepada mereka. Selepas itu, pasti mereka akan senyap macam orang bisu. Senang sahaja,"

"Ya, betul, betul, saya setuju" jawab serentak oleh Pn Onmu dan En. Sirdi Alaj. Namun En. Taykar melopong ternganga mulut kehairanan lagi confuse.

"O.k, En Sirdi Alaj dan Pn Onmu, kerana kamu berdua bersetuju dengan saya, kamu berdua dinaikkan pangkat, manakala kepada kamu En. Taykar, kamu dipecat serta merta kerana kamu didapati telah melakukan kesalahan besar kerana tidak bersetuju dengan saya. Jika kamu melawan juga tidak bersetuju dipecat, kami akan membuat tuduhan kamu meliwat drebar saya. Ada faham?" kata pengerusi tegas.

Jawab En Taykar, "Padan muka Melayu"........

ibnmustaffa


KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive