Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, November 04, 2012

PANAS! Lapan Kerusi Parlimen Di Pahang Bakal Dirampas Pakatan Rakyat?
Pada tahun 2008, peralihan undi kepada Pakatan Rakyat di Pahang adalah sekitar 9%. 

Dengan mengandaikan pengundi memihak semula 5% kembali kepada Barisan Nasional, Pakatan Rakyat masih mempunyai peralihan undi 4%.

Di Raub, Pakatan menyaksikan peralihan 45%, manakala di Jerantut (46%), Temerloh (46%), Indera Mahkota (50%), Kuantan (52%) dan Bera (43%).

Berdasarkan prestasi pada 2008, enam kerusi menunjukkan potensi untuk dimenangi Pakatan Rakyat. 

Pakatan Rakyat menang di Kuantan dan Indera Mahkota. Kedua-dua kerusi yang dimenangi oleh KEADILAN menerusi Fuziah Salleh dan Azan Ismail.

Tetapi kali ini, berdasarkan faktor demografi kaum, dengan syarat perlaihan undi masih 4%, unjuran terbaru adalah bahawa Pakatan Rakyat juga boleh memenangi lapan kerusi Parlimen di Pahang.

Kerusi tersebut ialah Cameron Highlands, Raub, Kuala Lipis, Jerantut, Temerloh, Indera Mahkota, Kuantan dan Paya Besar.

Ini adalah kerana terdapat beberapa ciri-ciri khusus yang ditunjukkan oleh Pahang dan diterjemahkan secara umumnya seperti berikut.

(1) Kawasan dengan jumlah penduduk Melayu yang besar tidak semestinya membawa kepada kemenangan mudah bagi BN. Jerantut, Temerloh, Indera Mahkota dan Kuantan semua mempunyai populasi pengundi majoriti Melayu. Tetapi dalam setiap kawasan ini, Pakatan Rakyat memperolehi 46-52% undi. Pakatan Rakyat mendapat 40% undi di Kuala Krau dan 43% di Bera.

(2) Ini bermaksud orang Melayu lebih arif dan bersedia untuk menilai keutamaan mengundi mereka dari segi kos dan faedah.

(3) Jerantut khususnya dengan penduduk daripada 81% pengundi Melayu menyaksikan Pakatan Rakyat berjaya membawa pulang 46% undi.

(4) Sebagai contoh, jika Pakatan Rakyat meletakkan calon Melayu di kawasan-kawasan ini, undi Melayu mudah berpecah 50:50

Bagaimana stabil peralihan undi kepada pembangkang? 

Seperti biasa, perolehan undi yang dibuat oleh Pakatan Rakyat telah diklasifikasikan sebagai undi protes.

'Undi untuk Pakatan adalah stabil'

Mereka mungkin menganggap tiada siapa yang pasti berapa banyak peralihan undi kepada Pakatan Rakyat pada 2008 telah dibuat dalam kategori tersebut.

Dan untuk menganggap bahawa semua undi yang dibuang merupakan undi protes akan menjadi satu kesilapan besar.

Peralihan undi kepada Pakatan Rakyat hanya boleh dikaitkan kepada rakyat setelah membuat pilihan berdasarkan isu semasa dan keyakinan pengundi itu sendiri.

Berbeza dengan undi yang diperolehi melalui pembelian dan ugutan. Ini adalah undi menipu, berubah-ubah dan boleh diambil semula.

Kekurangan Pakatan Rakyat yang utama masih dari segi material, tetapi mereka memulangkan kembali dalam bentuk perkhidmatan yang lebih baik dan lebih komited berbanding BN.

Pakatan Rakyat telah menyumbang untuk meningkatkan kesedaran umum. 

Barisan Nasional (BN) dari segi lain tidak beberapa perkara - membayar untuk undi, membawa pembangunan dan sebagainya, dos harian propaganda melalui saluran media arus perdana yang semakin diketepikan rakyat.

Tetapi kualiti undi mereka adalah berbeza. Undi untuk Pakatan Rakyat adalah stabil manakala BN berubah-ubah.

Dengan itu, ia akan menjadi tidak realistik untuk menganggap bahawa BN telah kembali sepenuhnya dari kekalahan memalukan.

Perdana Menteri, Najib Altantuya sebagai contoh lebih sibuk menjual jenama peribadi dan bukannya meningkatkan jenama 1Malaysia nya yang masih diragui pemimpin Umno dan BN sendiri.

Faktor Najib Altantuya tidak cukup kuat untuk memulihkan semula Umno dan BN. 

Ia malah berbahaya BN hanya bergantung kepada faktor Najib Altantuya terutama apabila Najib Altantuya menjadi subjek pemerhatian yang lebih besar.
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive