Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comRabu, Jun 11, 2014

JEMAAH UMRAH MAKAN BENANG KELAMBU KAABAH


MAKKAH – ARAB SAUDI. Pihak berkuasa Arab Saudi mendedahkan baru-baru ini bahawa amalan beberapa jemaah umrah yang menggunting dan memakan benang kelambu Kaabah untuk membawa keberkatan hidup mula menjadi ikutan.

Berdasarkan pemerhatian dan pemantauan pihak berkuasa Arab Saudi, mereka mendapati beberapa jemaah dari negara tertentu bertindak menggunting dan memakan benang kelambu Kaabah (kiswah) ketika menunaikan ibadah di sekeliling Kaabah.

Menurut pihaknya, jemaah umrah terbabit melakukan perbuatan tersebut kerana kecetekan ilmu agama dan fahaman salah yang disebarkan oleh pihak tertentu kepada golongan jemaah tersebut.

Pengarah kilang yang memproses dan membuat kiswah, Muhammad Bajoudah berkata, perbuatan tersebut berlaku setiap hari sehingga kelambu terbabit mengalami kerosakan teruk.

Beliau turut memberitahu bahawa pihaknya terpaksa mengulang proses pembuatan kelambu bagi menggantikan kelambu Kaabah dari semasa ke semasa.

“Ianya satu perbuatan yang sia-sia, mereka cabut benang dengan menggunakan cincin atau gunting masing-masing dengan harapan ianya akan mendatangkan berkat atau nasib baik dalam hidup mereka, perbuatan mereka telah mencacatkan keadaan kelambu berkenaan.

“Mereka cetek ilmu pengetahuan, mereka tidak menunaikan ibadah itu dengan betul sebaliknya melakukan amalan khurafat,” katanya dalam kenyataan melalui Saudi Gazette.

Justeru, sebagai langkah penyelesaian, Bajoudah mewujudkan sebuah jabatan di kilangnya yang diberi tugas khas membaiki bahagian kiswah yang sudah digunting atau dirosakkan.

“Kami mempunyai pakar dan pekerja untuk menangani masalah itu. Kejadian seumpama itu berlaku setiap hari hingga memaksa kami menempatkan pegawai dan pekerja di Masjidil Haram untuk sentiasa memeriksa kelambu itu.

“Saya berdoa kepada ALLAH SWT supaya menyedarkan mereka daripada kedangkalan ilmu mereka,” katanya lagi.


Sinarharian

1 ulasan:

  1. I used to be able to find good info from your content.


    Feel free to visit my web-site; homeland

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive