Dey Macha

dsp160519

dsp231112
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Jun 16, 2014

SASARAN MALAYSIA LAYAK KE PIALA DUNIA 2014 DIKRITIK DI DEWAN RAKYATKUALA LUMPUR: Sebahagian Anggota Parlimen hari ini mengkritik Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) yang gagal menunaikan janjinya apabila sasaran pasukan negara untuk layak ke Piala Dunia 2014 tidak menjadi kenyataan.

Perkara itu dibangkitkan Datuk Wan Khairil Anuar Wan Ahmad (BN-Kuala Kangsar) yang mempersoalkan kemampuan pasukan bola sepak negara yang masih gagal mencapai sasaran berkenaan ketika pertandingan berprestij itu sedang berlangsung di Brazil.

Menjawab pertanyaan itu, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin, berkata beliau tidak mempunyai jawapan tentang perkara itu kerana sasaran terbabit diletakkan oleh FAM yang sepatutnya bertanggungjawab menjadikannya sebagai kenyataan.

Bagaimanapun, Khairy berkata, beliau yakin pasukan negara akan berupaya beraksi di Piala Dunia suatu masa nanti melalui program pembangunan bola sepak yang dilaksanakan kementeriannya, namun tidak mahu meletakkan sasaran khusus seperti FAM.

"Saya bukan Presiden FAM dan tidak boleh menjawab perkara ini, cuma kita berharap melalui pelan pembangunan bola sepak yang dilaksanakan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) kita akan layak ke Piala Dunia, namun tidak mahu meletakkan sasaran bila? Nanti saya kena jawab pula nanti, macam hari ini," katanya dalam persidangan Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Khairy berkata:"Melalui pelan pembagunan ini kita kena bermula semula dari awal. Kita sudah bincangkan sebelum ini saiz bukanlah halangan, contohnya pasukan kegemaran saya Argentina pagi tadi masih mampu mencipta kemenangan walaupun saiz pemainnya tidak begitu besar."

Katanya, masalah yang dihadapi negara sehingga masih belum berupaya melayakkan diri ke Piala Dunia adalah disebabkan tidak memberi tumpuan kepada aspek pembangunan bola sepak.

Malah beliau yang pernah menjadi Timbalan Presiden FAM menyedari bahawa peruntukan untuk tujuan pembangunan bola sepak cukup kecil, begitu juga persatuan negeri lebih memberi tumpuan kepada soal pembayaran gaji pemain senior.

Sementara itu menjawab mengenai pembangunan infrastrukrur sukan bagi tujuan Sukan Malaysia (Sukma) yang berlangsung di Perlis baru-baru ini, beliau berkata ia tidak akan dijadikan gajah putih sebaliknya akan digunakan bagi pembangunan sukan khususnya melatih bakat baharu.

Katanya, sehingga kini hanya Kelantan saja yang belum menganjurkan Sukma kerana negeri itu tidak pernah mengemukakan permohonan penganjuran sukan terbabit yang boleh dijadikan sebagai batu loncatan pembinaan infrastruktur sukan peringkat negeri.

awaniBisnes jual topup termurah

4 ulasan:

 1. rasa saya x lama lagi sukan hoki juga akan mengalami nasib yg sama...

  BalasPadam
 2. Cuba belajar dari ghana, camaron, dan lain lain negara afrika yg layak. Besarkah peruntukan utk pembangunan bola sepak mereka. Patuk belajar bgaimana mereka berjaya mengurus persatuan meraka shingga srjaya kepringkat dunia. En khairi atau orang orang persatuan patut kerap melawat kesana dan belajar dari merka. With all constraint they face yet they produce world class teams. In term of management this is excellent. An excellent management produce results despite of lacks of resources. Are our FAM good judge it yourself

  BalasPadam
 3. Perlu tahu beza antara sasaran dengan syok sendiri. Tidak banyak rasanya negara luar rasa yang ambil peduli mengenai bola sepak Malaysia. Liga Malaysia perlu diperkasakan, apa yang kurang perlu ditambah dan bagi kurang ilmu perlu belajar. Liga yang kuat ataupun liga yang boleh mencabar dikalangan negara asia amat perlu untuk negara. Pemain liga penyumbang untuk pemain bola sepak negara. Apa yang ma!angnya liga kita setaraf liga negara yang lebih terkebelakang dari Malaysia. Kita antara negara yang termaju, terkaya (hinggakan tiada rakyat yang miskin, terpaksa menyara panda), termoden, terpandai dan segala yang terbaik, kitalah juaranya.Tak patut rasanya Malaysia ketinggalan dalam sukan utama dunia, memandangkan segala yang terbaik kita punyai. - christopher (keris topper) -

  BalasPadam
 4. Silap cetak tu.... tahun 4012.

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive