Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Jumaat, Ogos 26, 2011

Kes Liwat II – Buat Saja Macam Filem Tamil


Oleh periapahit


Apabila DS Anwar memilih untuk membuat penyataan tanpa perlu bersumpah, maka gegak gempita puak UMPORNO mengatakan DS Anwar penakut. Bahkan Pendakwaraya sendiri berkata betapa teringinnya beliau nak bersoal jawab dengan DS Anwar Ibrahim.



Puak-puak UMPORNO ini sebenarnya tidak pernah mempelajari sejarah dan saya tabik spring kepada DS Anwar Ibrahim kerana mengkaji sejarah. Nelson Mandela terlebih dahulu bertindak seperti DS Anwar semasa perbicaraan dizaman apartheid. Ini bukan kerana Nelson Mandela pengecut tetapi ia menghadapai perbicaraan yang tidak adil. Sama seperti Nelson Mandela, perbicaraan DS Anwar dari awal lagi sudah menampakkan kepincangannya tetapi hakim tetap meneruskan kes ini juga. Nasib baik DS Anwar memilih cara tersebut kerana jika kenyataan secara bersumpah dilakukan, akan timbul kembali ayat popular suatu masa dahulu “NOT RELEVAN”.

Kini apabila memasuki fasa DNA, sekali lagi puak UMPORNO mengatakan bahawa kenyataan saksi-saksi pembela yang mempertikaikan tentang kesahihan dan keabsahan DNA tersebut dianggap sebagai masaalah teknikal yang tidak perlu dititik beratkan.

Jadi sebagai seorang manusia yang tidak mempunyai asas pengetahuan undang-undang (dalam erti kata bukan seorang peguam), saya ingin mencadangkan kepada pihak peguambela dan pendakwaraya bagaimana untuk memastikan kebenaran hujah masing-masing.

Caranya mudah……

Ambil sampel DNA dari sesiapa sahaja samada dipihak pendakwaraya atau peguambela. Biarkan ia terdedah selama sepertimana yang berlaku pada sampel yang diambil oleh Jude Parera. Kemudian ambil pakar berkecuali dari luar yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak (pendakwa dan pembela). Kita lihat keputusannya, kenyataan pakar Malaysia ke atau Pakar dari Australia yang boleh dipercayai….

Kan senang……

Idea ni pun aku dapat dari filem tamil yang aku tonton. Aku tak ingat tajuk dia… tapi cara itu boleh membuat pendakwaraya atau penguambela atau hakim sendiri terkedu….

Apa macam berani buat tak???????????????

"

DD

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Komen

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive