Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Ogos 14, 2011

Zahid Hamidi Jahil hukum agama ?


Naib Presiden Umno DS Ahmad Zahih Hamidi jahil hukum agama.. sekurang-kurang begitulah jika berasaskan kenyataan Mufti Perlis Dr Juanda Jaya berhubung larangan penggunaan pembesar suara bagi bacaan al Quran pada waktu subuh di Pulau Pinang.

Menteri berkenaan Datuk Seri Jamil Khir Baharom juga tidak membantah malahan menyifatkan keputusan Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang itu selaras dengan pekeliling Jawatankuasa Fatwa Negeri. Begitu juga dengan bekas mufti negeri itu, Prof Madya Dr Mohamad Asri Zainal Abidin menyokongnya.
Zahid sebaliknya menghentam larangan itu malah menyifatkan ia sebagai keputusan kerajaan negeri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Jamil menghormatinya kerana keputusan itu selaras dengan keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri yang telah mengeluarkan surat pekeliling mengenai larangan itu pada 3 Ogos lepas.

Asri menyifarkan ia adalah selaras dengan arahan Nabi Muhamamad Saw sendiri.

Dr Juanda berkata amalan bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu subuh di masjid dan surau dengan kuat adalah bertentangan dengan sunah Nabi Muhammad SAW kerana ia mengganggu orang yang sedang tidur.

“Perbuatan mengganggu ini adalah haram dan berdosa,” katanya sambil menegaskan: “Kami sokong kenyataan itu dan Perlis dah lama kuat-kuasakan larangan itu di masjid dan surau, walaupun kadang-kadang ada (pihak) yang larang."
Menurut Dr Juanda, Jawatankuasa Fatwa Perlis telah membincang hal berkenaan sejak 30 April 2007 dan dalam garis panduan masjid di negeri itu diletakkan satu klausa: 'tidak membaca dan memperdengarkan sebarang bacaan selain azan dengan kuat sebelum dan selepas'.

Keputusan itu diluluskan dalam mesyuarat Majlis Agama Islam Perlis, 25 Julai 2007 yg dipengerusikan oleh Tuanku Raja Muda Perlis.

“Ini adalah amalan yang menepati kehendak Sunnah Nabi SAW yang sepatutnya dipatuhi oleh semua umat Islam yang cintakan Sunnah Nabi SAW yang sahih.

“Pihak yang pertikai adalah jahil tentang hukum dan peranan masjid dalam Islam,” katanya.


Nampaknya DS Ahmad Zahidi jahil lah dalam bab ini ?

"Kami menghormati keputusan itu kerana ia adalah hasil mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri pada 7 April lepas dan surat pekeliling mengenai larangan sudah dikeluarkan pada 3 Ogos lalu," kata Jamil.

Ahmad Zahid, berkata tindakan melarang masjid dan surau menghentikan bacaan Al-Quran menggunakan pembesar suara pada subuh di negeri itu tidak akan berlaku jika kerajaan negeri Pulau Pinang sensitif terhadap agama Islam.

Beliau berkata, perkara itu berlaku kerana kerajaan yang memerintah negeri berkenaan adalah parti yang langsung tidak sensitif terhadap isu-isu agama Islam.

Beliau berkata, kerajaan negeri Pulau Pinang seharusnya merujuk fatwa itu kepada Yang Di-Pertuan Agong selaku ketua agama.

"Mereka yang menjadi pemimpin parti politik hendaklah senada memberikan pendapat, jauh sekali memberi pendapat politik sebagai fatwa Islam," katanya.

penangdaily

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

1 ulasan:

  1. Macam ni la.. Si Jahil A/L Hamidi teringin nak jadi hero.. cakap main lepas mcm terrer sgt.. setakat jadi menteri kaki bodek, rasa2 x pyh la nak tunjuk pandai.. itu semua survival politik.

    Mcm juga itu mamat katak puru Si Asam (Ezam) .. senator la konon.. itu semua hadiah sbb jadi balaci.. kaki cuci bontot.. PKR dah x laku lompat pi BN.. survival nak cari makan.. klu tak.. mau jadi peminta sedekah.. kah..kah..kah...

    piiiiirrraaaahhhhhhh....

    dua2 bodoh siot....

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive