Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Khamis, Disember 25, 2014

NAJIB... AWAK KAT MANE? AWAK KAT MANE?




NAJIB PI MAIN GOLF DI HAWAII KETIKA NEGARA DILANDA BANJIR

President Obama, left, smiles at Malaysian Prime Minister Najib Razak as they play golf at Marine Corps Base Hawaii's Kaneohe Klipper Golf Course in Kaneohe, Hawaii on Dec. 24, 2014 (AP / Jacquelyn Martin)
HONOLULU — President Obama has generally refrained from mixing business and pleasure on the golf course. On vacation here in Hawaii, he has mostly hit the links with the same circle of longtime friends and White House aides he usually pals around with. Until Wednesday, when a newbie joined the First Foursome — Malaysian Prime Minister Najib Razak.

The White House said Najib, along with aides Joe Paulsen and Mike Brush, was playing with the president on the course at the Marine Corps base at Kanehoe Bay. Turns out Najib was in town on his own getaway, and it is not unprecedented for Obama to do a golf summit with a world leader. Last year in Hawaii, he played with New Zealand Prime Minister John Key. (In 2011, Obama famously played a round with House Speaker John A. Boehner at Andrews Air Force Base that did not exactly lead to a good working relationship off the course.)

Obama has established perhaps a better working relationship with Najib, after making the first visit by a sitting U.S. president to Malaysia in nearly half a century last spring. It was unlikely they had an in-depth discussion of their foreign policy agendas on the course, however, but perhaps focusing instead on trying to avoid the sand traps.

In a statement, the White House said: "The two leaders took the opportunity to discuss the growing and warming relationship between the United States and Malaysia. The president said he looked forward to working with Prime Minister Najib in 2015, during Malaysia's chair year of the Association of Southeast Asian Nations."

On the 18th hole, reporters were allowed onto the course briefly. Obama missed a putt to the left off the hole, then tried to tap in but "picked the ball up before it missed again," according to a pool report. Najib also missed a second putt, but Obama consoled him with a pat on the shoulder.

Wall Street Journal reporter Carol Lee asked Obama if he planned to watch "The Interview," the Sony movie that will be released on Christmas after the studio initially canceled the release in the wake of the company being hacked, allegedly by North Korea.

"I'm glad it's being released," replied Obama, who had criticized the studio last week for its initial decision.

The president wished the reporters a Merry Christmas, according to Lee, then offered: "Be careful about those fruity drinks. You never know they might have a little kick."

Washington post




Najib tolong baca ni:

Namun tidak ramai tahu setakat manakah yang dikatakan 'krtikal' itu jika tidak mendengar daripada mereka yang terlibat.

Berikut adalah mesej seterusnya kakitangan hospital berkenaan melalui kumpulan Whatapps yang disahkan benar oleh saksi kejadian.

Ia diedit semula untuk membolehkan semua pihak memahami situasi yang berlaku tanpa lari daripada mesej asal yang dibuat kakitangan hospital bernama Adibah yang dihantar malam tadi.

[24/12 20:07] adibah ab1: Air memang masih menaik. Keluarga saya dah lari atas bukit. Kami kat hospital masih bertahan..bot pon  tak boleh sampai bawa bantuan sebab arus laju sangat.

[24/12 20:07] adibah ab1: Dengarnye army akan hantar bantuan melalui helikopter. Kalau air tak surut-surut. Esok mungkin akan evacuate patient (pindahkan pesakit) dengan helikopter sebab bekalan oksigen pun tak tahan lama.

[24/12 20:09] adibah ab1: Bekalan elektrik dah putus satu bandar (Kuala Krai). Kami kat hospital guna generator... mungkin tahan 24-48 jam, jimat cermat.
Talian telefon slow-slow (perlahan-lahan) nak putus dah, landline TM dah tak berfungsi. Maxis dan Digi takda line. Celcom boleh lagi sikit-sikit.

[24/12 20:11] adibah ab1: Kalau tengok berita, mereka tak cerita sangat pun how bad things are over here (bagaimana teruknya keadaan di sini). They kept saying that situations are bad (Mereka terus berkata, situasi sangat teruk)...tapi khabar berita tentang berapa teruk tu tak diberitahu pun.

Orang sebarkan berita melalui Whatsapp dan Facebook...it's like the nation doesnt really care. (seolah-olah negara tidak ambil peduli).

Sibuk nak sambut tahun baru dengan artis? Pui.

[24/12 20:14] adibah ab1: My staffs are working round the clock (Kakitangan saya bertugas sepanjang masa) Orang sama je tak henti henti kerja. Dapur gelap gelita...untuk masak untuk beratus-ratus orang, kami cari lampu suluh dari wad, dari dewan bedah, dari ICU.

Kat Manek Urai (di Kuala Krai)...beribu-ribu orang berlindung kat sekolah yang hampir tenggelam, duduk atas bukit yang hampir tenggelam.

Sebuah heli bantuan pun tak nampak.

[24/12 20:18] adibah ab1: Kami doktor bius duk fikir tentang patient icu. Bernafas dengan mesin. Kat Kota Bharu, Hospital USM, semua dah penuh.

Air pun dah makin naik kat Kota Bharu...diorang tengah fikir nak pindahkan berpuluh-puluh patient yang bernafas dengan mesin kat sana, nak pindah ke mana.

[24/12 20:23] adibah ab1: Semalam ada pesakit meninggal, jasad dah hantar keluar dengan bot bomba, keluarganya masih terdampar kat hospital. Tak tahu nak pergi ke mana.
Hospital ni adalah tempat paling selamat di bandar Kuala Krai sekarang.

Kami masih ok...masih boleh fikir tentang makan, tentang pakaian, tentang ubat.

Belum fikir tentang mati dan tenggelam, tapi kami dah telefon keluarga masing-masing....pesan-pesan...kirim salam. Some of our mothers are crying, but we are not yet worried about us dying. No, not yet, but the water keeps rising (sesetengah ibu kami sudah mula menangis, tetapi kami belum bimbang lagi tentang mati. Belum, belum lagi, tetapi air terus naik).

Selagi masih ada talian celcom/wifi, I'll try to tell our stories here. (saya akan cuba hantar cerita kami kat sini)

[24/12 20:24] adibah ab1: Doakan kami deh. Kami dan keluarga kami... some of us here (sesetengah kami di sini), rumah-rumah dah lesap tenggelam, kenderaan dah tenggelam.

Selain itu, mesej-mesej memohon pertolongan juga disebarkan melalui suara yang disebarkan melalui laman sosial. – 25 Disember, 2014.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kami-belum-mati-mesej-mangsa-banjir-di-hospital-kuala-krai#sthash.ZGUJxZcj.dpuf


5 ulasan:

  1. Assalamualaikum....maaf kerana mencuri sedikit masa anda..saya ada jual Powerbank OEM Xiaomi 10400mah dgn harga rm50 termasuk postage....6 bulan warranty disertakan dgn Powerbank...boleh pilih warna kegemaran anda...ada warna biru,silver dan hijau...pm saya di 01112333007 untuk order dan melihat pic powerbank....tolong forwardkan kepada rakan anda...
    PROMOSI AKHIR TAHUN!!

    Beli 1,Rm5O
    Beli 2,Rm95
    Beli 3,Rm135

    Beli Cepat2!! sementara stok masih ada.../::D

    BalasPadam
  2. Jangan di tanya mat mongol mana , buat apa atau dengan sispa....

    Orang Bahalol mana boleh di harap.

    Budak lahanat kan ??

    BalasPadam
  3. Bini dia belum abis shopping lagi ler! Tu pun tak tau! Sabar cikit boleh tak!

    BalasPadam
  4. Pasangan ni nak pergi surfing lak lepas main golf!

    BalasPadam
  5. Sekarang bola dikaki mangsa banjir. Bila ada menteri / ahli politik umno bn lawat pusat mangsa banjir, jangan cakap banyak - secara sepontan, mangsa banjir terus ramai ramai berusara berulang ulang - " kami nak PM isytihar darurat - dana negara untuk kami."

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive