Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Rabu, Julai 08, 2015

WSJ KATA AKAUN YANG DIBEKUKAN BERBEZA DENGAN YANG DILAPORKAN


Akaun-akaun dibekukan pasukan petugas khas menyiasat dakwaan wang sebanyak AS$700 juta daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) ke dalam akaun-akaun peribadi Datuk Seri Najib Razak bukan akaun yang sama dilaporkan eksklusif Wall Street Journal (WSJ).

WSJ melaporkan pembekuan 6 akaun hari ini, memetik sumber rapat dengan siasatan yang akaun-akaun terlibat " berbeza daripada dinyatakan di dalam laporan Journal minggu lepas".

Selain 6 akaun dibekukan, dokumen dikaitkan dengan 17 akaun bank di dua bank turut dirampas pasukan petugas yang terdiri daripada Jabatan Peguam Negara, Bank Negara, polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pasukan petugas dalam satu kenyataan hari ini, bagaimanapun tidak menamakan bank di mana akaun dibekukan, juga tidak mengatakan sama ada ia milik Najib.
Bagaimanapun, sumber lewat hari ini mengesahkan kepada The Malaysian Insider yang 3 daripada akaun dibekukan adalah milik Najib, bersama AmBank dan Affin Bank.

Tindakan pasukan petugas menyiasat berikutan laporan WSJ pada Jumaat lepas yang AS$700 juta (RM 2.6 bilion) berlegar melalui syarikat berbeza dikaitkan dengan 1MDB sebelum ia didepositkan dalam 2 akaun dimiliki oleh Najib di AmPrivate Bank di Kuala Lumpur.

Jumlah terbesar AS$681 juta didakwa dipindahkan ke akaun Najib pada Mac 2013, dua bulan sebelum pilihan raya umum diadakan.

WSJ hari ini juga mengeluarkan dokumen yang menunjukkan aliran pemindahan dana kepada akaun Najib bagi menyokong laporannya.

Dokumen-dokumen ini termasuk arahan pindahan telegraf, carta yang menunjukkan aliran yang dikatakan wang, bentuk kiriman wang dan surat kuasa deposit tunai oleh Nik Faisal Ariff Kamil, pengarah syarikat milik Kementerian Kewangan, SRC International Sdn Bhd, kepada pengurus cawangan AmIslamic Bank Bhd.

SRC juga merupakan satu daripada syarikat-syarikat yang terlibat dalam aliran wang katakan WSJ, yang dilaporkan berdasarkan dokumen diperoleh daripada siasatan kerajaan Malaysia.

Najib yang juga menteri kewangan dan pengerusi lembaga penasihat 1MDB, dan kini menghadapi cabaran paling sukar sebagai perdana menteri berhubung 1MDB dikritik kerana urusan mencurigakan dan jumlah besar RM42 bilion hutang yang ditanggung dalam masa 6 tahun operasi.

Najib menafikan mengambil sebarang dana untuk kepentingan peribadi tetapi sebaliknya tidak memberi sebarang penjelasan terhadap pemindahan wang yang didakwa. – 7 Julai, 2015.

TMI



9 ulasan:

  1. Tanpa Nama8/7/15 2:47 PG

    Ingat lagi bagaimana kes liwat 1, DSAI didapati bersalah kerana menyalahguna kuasa... rasanya kalau akaun lepas... najib kena kes salahguna kuasa... sebab dia sepatutnya kena berehat untuk sementara sehingga kes selesai.

    BalasPadam
  2. Tanpa Nama8/7/15 5:44 PG

    Dah agak dah....mereka sedang mementaskan sebuah drama. Lepas ni istihar akaun-akaun tersebut didapati bukan milik Najib Razak dan tiada kes rasuah atau pecah amanah.

    BalasPadam
  3. Dah jumpa kambing hitam.

    BalasPadam
  4. Nasir Bilal8/7/15 8:43 PG

    nk bawa kemana dn nk buat apa 700 b tu hah?

    walhal kos kain kapan, upah imam baca doa, mandi jenazah, tahlil, gali kubur, tempah batu nesan, air mawar tak seberapa la sgt kan.

    BalasPadam
  5. tindakan tatatertib penjawat awam harus dikenakan semasa dlm siasatan

    BalasPadam
  6. Semua sudah di rancang...petugas yang di lantik adalah di kalangan pro Najib begitu juga pengerusi kira-kira wang Negara juga pro Najib...jadi nampaknya kes ini akan menyebelahi Najib.....

    BalasPadam
  7. Kambing hitam bagi memutihkan segala yang hitam.

    BalasPadam
  8. Task Force? Boleh caya ke?
    Ke masing2 jadi wayang kulit yang dalangnya adalah.. jeng jeng jeng..
    Kita tunggu dan lihat aje.. Akhirnya kes ni tak kemana. Buat laku akhbar harian je.

    BalasPadam
  9. Lagi Gambar ... Jom Terjah !! >>> CLICK HERE !!<<<

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive