Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comJumaat, November 07, 2008

LUAQ BIASA


WASHINGTON: Hampir semua akhbar utama di Amerika Syarikat laris dan terpaksa mengulang cetak dengan orang ramai mahu mendapatkan berita kemenangan Barack Obama sebagai Presiden baru negara itu, hari ini.

Di ibu negara di sini, lebih 400 orang berbaris panjang di depan pejabat akhbar Washington Post untuk memberi naskhah akhbar yang habis dijual sejak awal subuh.

Akhbar The Post, yang meningkahkan cetakan daripada biasa kepada 30 peratus, berkata mereka menambah cetakan 250,000 akhbar sebagai naskhah khas sempena pemilihan Presiden yang dianggap paling bersejarah itu."Saya mempunyai cucu berusia dua tahun dan saya ingin menyimpan naskhah akhbar ini untuk mereka kelak," kata

Vernon Short, pesara tentera berusia 68 tahun yang berbaris untuk membeli naskhah keluran khas itu.

"Ia satu-satunya sejarah sepanjang kehidupan dan saya mahu ia diingati," katanya.

The New York Times pula berkata, akhbar itu menambah cetakan biasa pada sebelah pagi kepada 35 peratus tetapi terpaksa mengulang cetak 75,000 naskhah lagi kerana ia masih tidak mencukupi.

Di ibu pejabat Chicago Tribune pula orang ramai berbaris di ruang lobi dan di sekeliling bangunan untuk mendapatkan naskhah keluaran khas akhbar itu.

Akhbar itu mengulang cetak pada pagi selepas cetakan pertama sebanyak 690,000 naskhah habis di pasaran sejak awal pagi.

Naib Presiden Operasi The Tribune, Becky Brubaker, berkata cetakan kedua mencecah sehingga 120,000 naskhah.

Francine Garner, 48, yang berbaris di pejabat Washington Times tidak kisah menunggu tiga jam untuk mendapatkan naskhah keluaran khas akhbar itu.

"Ia penting untuk memastikan sejarah ini diikuti dan ia sesuatu yang istimewa untuk simpanan anda," katanya.

Bagaimanapun, akhbar bukan satu-satunya sumber berita yang meningkat permintaannya, tetapi laman berita internet dilaporkan mengalami kesesakan trafik.

CNN.com dan beberapa laman berita online dilaporkan tidak mampu menampung jumlah kemasukan trafik yang berpusu-pusu.

CNN.com berkata mereka menerima 30 juta pelawat tetap, dua kali ganda berbanding rekod tertinggi sebelum ini iaitu 13.4 juta semasa Kempen Super Demokratik, sehari sebelum proses pengundian. - AP
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Komen

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive