Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSelasa, November 11, 2008

Media tidak wajar kecoh kes 'cerai-berai' kepada umum


11 Nov 2008 10:56AM
KL: Fenomena keruntuhan institusi keluarga yang berlaku sama ada di kalangan rakyat bawahan, artis, selebriti dan orang kenamaan sewajarnya tidak didedahkan kepada umum.

Ini kerana pendedahan tersebut terutamanya oleh media bukan boleh mendamaikan pasangan suami isteri yang menghadapi masalah rumahtangga tetapi bagaikan mengapikan lagi keretakan ikatan perkahwinan.

Naib Ketua Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusuf, berkata ini kerana pendedahan yang dibuat media hari ini, bukan boleh menjadi orang tengah sebaliknya menambah kemarahan individu terbabit.

"Mereka seolah-olah melagakan pasangan itu apa lagi dengan cerita dan gambar yang disiarkan itu boleh mengecilkan hati ataupun bagai retak menanti belah," katanya semasa dihubung Harakahdaily baru-baru ini.

Perkara itu katanya, perlu dibendung oleh semua pihak dan jangan menganggap penceraian satu perkara biasa dan tidak ada masalah.

Walhal katanya, kesan daripada penceraian itu sangat besar terutamanya kepada insan yang terlibat, keluarga dan anak-anak.

Dalam keadaan ini katanya, sebagai masyarakat Islam yang bermoral mereka perlu ingat penceraian sangat dibenci Allah SWT biarpun talak itu halal.

"Islam tidak menggalakkan penceraian dan dalam Islam di antara perkara yang halal serta sangat dibenci Allah ialah cerai.

"Seharusnya perkara yang dibenci oleh Allah tidak ditonjolkan dengan cara yang sensasi dan menarik perhatian orang ramai," katanya.

Beliau yang juga ahli parlimen Rantau Panjang berkata, penceraian itu sangat besar kesannya kepada masyarakat itu sendiri.

Oleh sebab itu katanya, masyarakat perlu membendung masalah dengan kembali kepada Islam kerana Islam mengajak umatnya kepada amal makruf dan nahi mungkar.

Bagaimanapun katanya, apabila berlaku masalah dalam sesebuah rumah tangga perlu ada orang tengah.

Menurutnya, orang tengah berperanan untuk menambah baik keeratan sesebuah rumah tangga yang mengalami masalah supaya dua individu itu berbaik semula.

Sementara itu, mutakhir ini pihak media arus perdana banyak mendedah isu perceraian dan permasalahan rumah tangga artis, selebriti ataupun orang kenamaan sebagai berita utama bagi tatapan pembaca.

Menurut Zailah sistem dan pemikiran masyarakat perlu diubah mengikut sistem Islam dan perlu kembali kepada Allah.

"Kita kena kembali kepada Allah kerana matlamat perkahwinan itu sendiri ialah untuk mengabdikan diri kepada Allah dan matlamat perkahwinan dalam Islam ialah satu amanah yang cukup besar," katanya.

Bahkan katanya, sepatutnya media berperanan melahirkan masyarakat yang harmoni.

Katanya, dalam Islam membuka keaiban orang dilarang sama sekali termasuk pihak media yang gemar memanaskan kisah perceraian seseorang.

Dalam pada itu Penasihat Persatuan Peguam-peguam Syarie Malaysia, Muhamad Burok berkata, perceraian itu sesuatu yang mengaibkan.

Atas sebab itu, katanya media tidak perlu mendedahkan kisah tersebut kepada masyarakat.

"Perceraian itu satu perkara yang mengaibkan. Jadi kita kena elak daripada bercerita mengenai perkara yang mengaibkan.

Dalam masa yang sama beliau berkata, pihak yang terlibat dalam perceraian itu jangan terlalu banyak mendedah kepada umum ataupun pihak media.

Ini katanya, kebanyakan apa yang berlaku masing-masing cuba memburuk pasangan mereka lebih-lebih lagi yang mempunyai kedudukan.

"Jadi mereka mengancam menggunakan surat khabar untuk mempertahankan hak mereka.

"Sebenar kalau itu caranya sebagai senjata ia adalah salah dan melanggar hukum syarak dan undang-undang," katanya.

Beliau berkata, proses perceraian boleh diselsaikan di mahkamah Syariah atau dengan mendapat kaunseling di pejabat agama.

Jadi katanya, tidak usah diberitahu kepada orang ramai.

Katanya, hanya di mahkamah akan diumum secara rasminya sesuatu kes perceraian.

"Tidak perlu dibawa secara besar-besaran begini. Apa yang berlaku sekarang ini sudah menjadi satu trend pula dan ia tidak elok kerana terlalu peribadi," katanya yang dihubungi Harakahdaily baru-baru ini.

Katanya, sepatutnya masalah tersebut di kongsi dalam keluarga bukan orang luar kerana ia perkara yang memalukan.

Malah katanya orang luar atau media tidak dapat membantu masalah.

Bagaimanapun katanya, apa yang didedahkan media hanya untuk keuntungan mereka.

"Saya nampak media berbuat begitu hanya untuk meningkat jualan dan itulah matlamatnya dan sewajarnya media menghentikan pendedahan itu," katanya.

Ini katanya, sejak akhir-akhir ini laporan mengenai perceraian makin meningkat di akhbar-akhbar. / Harakahdaily
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive