Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, November 24, 2013

MAMPUKAH DUNIA MILIKI SISTEM WIFI DALAM AIR?
NEW YORK – Sekumpulan penyelidik telah menjalankan ujian teknologi ‘wi-fi dalam air’ di sebuah tasik bagi menjayakan projek kemudahan ‘internet laut dalam’.

Kajian berkenaan dijalankan penyelidik University of Buffalo bagi mengesan tsunami dengan sistem amaran yang lebih dipercayai.

Mereka juga berhasrat sistem berkenaan akan menjadi standard kepada komunikasi dalam air, bagi membolehkan interaksi serta perkongsian data yang lebih mudah.

Berbeza dengan wi-fi biasa yang menggunakan gelombang radio, teknologi ini menggunakan gelombang bunyi bagi menghubungkan peranti dengan internet.

Gelombang radio mampu menembusi air namun ia berdepan masalah dari segi luas kawasan liputan dan kestabilan yang terhad.

Gelombang radio juga merupakan pilihan yang lebih baik kerana ia memang digunakan secara semula jadi oleh hidupan laut termasuk ikan paus dan ikan lumba-lumba.

Komunikasi tanpa wayar di dalam air bukanlah sesuatu yang mustahil, namun pengguna berdepan masalah kerana menggunakan sistem komunikasi yang berbeza-beza.

Sebagai contoh, Pentadbiran Laut dan Atmosfera Amerika Syarikat (AS) menggunakan gelombang akustik bagi menghantar data dari pengesan tsunami di dasar laut ke sistem boya yang diletakkan di permukaan laut.

Bagaimanapun, ekoran perbezaan infrastruktur, data berkenaan tidak dapat dikongsi dengan pantas bersama maklumat lain yang dikumpulkan oleh Tentera Laut AS.2 ulasan:

  1. ada.yg.pertikai.johor.cuti.jumaat.dn.sabtu.pertikai.titah.sultan.

    BalasPadam
  2. Okla jugak boleh lah upgrade teknologi ping satu hari nanti

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive