Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSabtu, Mac 28, 2015

Peserta himpunan #KitaLawan dihalang polis di Jalan AmpangKUALA LUMPUR: Sekitar 500 peserta perhimpunan KitaLawan yang tiba di hentian akhir mereka iaitu di KLCC pada jam 6 petang berdepan dengan halangan polis di Jalan Ampang di hadapan bangunan Wisma Selangor Dredging.

Dua jam sebelumnya iaitu sekitar jam 4 petang, sekitar 50 orang berkumpul di sekitar Masjid Jamek sebelum mereka mula bergerak untuk bergabung dengan lebih ramai peserta perhimpunan di persimpangan Jalan Parlimen dan Jalan Raja.

Sambil melaungkan teriakan 'Reformasi', 'Hapus GST', 'Bebas Tahanan' dan 'Undur Najib', mereka meneruskan perjalanan dengan menguasai laluan kenderaan di Jalan Raja Laut untuk ke Kompleks Sogo.

Antara perkara yang menarik perhatian adalah ada dalam kalangan peserta perhimpunan yang siap dalam persalinan baju Melayu dan membawa bunga manggar. Mereka beramai-ramai menyanyikan lagu 'Selamat Pengantin Baru' yang diubah kepada lirik parodi.

Sementara itu, antara pemimpin yang hadir memberi sokongan pada perhimpunan dan melaungkan kata-kata semangat di dataran Kompleks Sogo ialah Ketua Bersih 2.0, Maria Chin; Naib Ketua AMK Pulau Pinang, Dr. Afif Bahardin dan Ketua Jingga 13 Fariz Musa.

Turut kelihatan ialah Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad; aktivis Mandeep Singh dan Sasterawan Negara A. Samad Said.

"Kita berhimpun kerana kita berhak sebagai rakyat Malaysia. Saya beri amaran kepada KPN supaya jangan halang rakyat yang ingin berhimpun," kata Afif.

Antara ulangan isu yang dibangkitkan dalam episod perhimpunan kali ini adalah mengenai GST, 1MDB, hutang negara, ketidakadilan dan penahanan pemimpin Pakatan Rakyat.

Peserta perhimpunan KitaLawan akur dengan arahan daripada pihak polis untuk tidak meneruskan perarakan di perkarangan KLCC.

Sebaliknya, mereka hanya dibenarkan untuk menjalankan aktiviti protes mereka di Jalan Ampang iaitu di hadapan bangunan Wisma Selangor Dredging selama 45 minit.

astroawani

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive