Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Januari 31, 2010

Khaled Nordin tak matang, tak berperikemanusiaan - Pro M
Oleh Mohd Ali Bakri


KUALA LUMPUR: Pengerusi Pro Mahasiswa Kebangsaan Mohd Shafie Hashim menyelar kenyataan Menteri Pengajian Tinggi Khaled Nordin terbaru yang menganggap mereka tidak matang dan tidak boleh menerima kekalahan dalam pilihan raya kampus baru-baru ini.

"Kenyataan memperlekehkan mahasiswa itu jelas menunjukkan keegoan seorang pemimpin yang tiada perikemanusiaan terhadap penindasan yang berlaku kepada mahasiswa.

"Beliau seharusnya ingat bahawa mahasiswa juga sebahagian besarnya berada di bawah tanggungjawabnya. Kalau begitu, Khaled juga tidak matang kerana telah mengeluarkan kenyataan tanpa menyelami perasaan pelajar," kata beliau dalam suatu kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika merujuk sebuah ulasan akhbar yang menyiarkan kenyataan Khaled Nordin berhubung tindakan siswa berdemonstrasi dalam pilihan raya baru-baru ini.

Tambah Mohd Shafie, walaupun di UM, Pro M hanya mendapat 17 kerusi, Bebas 3 kerusi manakala Pro Aspirasi pula mendapat 21 kerusi, hal bukan bermakna kumpulan itu tidak berpuas hati dengan pencapaian mereka setakat ini.

"Kami sudah lama melalui masa-masa kekalahan dan kami juga pernah menang sebelum ni. Dahulu kita kuasai MPM UM, kemudian kita kalah selama empat tahun berturut-turut disebabkan sistem yang teruk sehingga mengenepikan aspek keadilan kepada mahasiswa.

"Tapi kami tidak pernah lemah semangat dan terus berjuang sehingga diberi kemenangan yang sebenar. Buat apa Pro M menang dalam sistem yang teruk menindas mahasiswa? Kalah itu tidak mengapa, yang penting, prinsip mestilah dipertahankan," kata beliau.

Kecewa ulasan akhbar arus perdana yang berat sebelah

Tambah Mohd Shafie, beliau turut berasa kesal ketika meneliti laporan akhbar arus perdana berhubung PRK baru-baru ini. Malah, beliau menganggap laporan akhbar itu bersikap biadap.

"Kesal dan biadap, demikian saya sifatkan apabila melihat ulasan beberapa akhbar tabloid sama ada elektronik mahupun media cetak; seperti Kosmo dan Mstaronline.com yang melaporkan keputusan yang tidak lagi diputuskan secara sah dalam PRK kali ini.

"Juga, ada beberapa ulasan mereka yang berbaur penghinaan terhadap tindakan mahasiswa selama ini," tambah beliau.

erapakatan


SAIFUL APEK & MALEK NOOR TELAH TURUT SERTA...ANDA PULA ????
Beri sekali dapat banyak kali...
Kelab BlackV6
Iklan di Biaqpila cuma RM30 sebulan (Iklan Banner+Teks) >> email ke biaqpila(at)gmail.com
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Komen

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive