Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Isnin, Februari 22, 2010

Tindakan Lim Guan Eng Patut DiContohi

Oleh YB Mohd Firdaus Jaafar

Kecoh 1 Malaysia dengan ceritera "firaun kecil" terbitan MP Kulim Bandar Baharu, Zulkifl[Lim+Guan+Eng2.jpg]i Nordin yang menjadi pencetus ketegangan dalam Pakatan Rakyat semenjak dua menjak ini.MP KBB itu tak menyatakan secara khusus siapa sebenarnya "firaun kecil" yang dimaksudkan, tetapi pemuda Umno melalui ketua penerangannya Reezal Merican, meminjam kalimah itu untuk dipadankan dengan KM Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

 
Anugerah ini adalah pengiktirafan pemuda Umno kepada LGE kerana jasanya membatalkan perarakan Maulidur Rasul yang sudah sinonim dengan masyarakat Islam di negara ini, dan juga kerana arahan tidak mengizinkan pelawat sebiadap Ibrahim Ali dan pemuda Umno yang berselindung di sebalik NGO melayu merempuh masuk ke pejabatnya seperti yang berlaku baru-baru ini.


Kalau aspek itu yang diambil kira oleh Reezal Merican, gelaran "firaun kecil" sudah seharusnya dianugerahkan juga kepada Adnan Yaakob (MB Pahang), Isa sabu (MB Perlis) dan Ghani Othman (MB Johor) yang sehaluan dengan LGE untuk tidak menganjurkan perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul.

Cumanya ketiga-tiga 'firaun kecil" tidak pula mengeluarkan arahan melarang pelawat ke pejabat mereka kerana ketiga-tiganya tidak pernah berhadapan dengan demonstran yang sebiadap pemuda-pemuda Umno yang macam "monyet" seperti yang terjadi kepada LGE.

Sekiranya insiden demonstran merempuh masuk pejabat pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang baru-baru ini dijadikan iktibar, tindakan LGE itu selayaknya dicontohi MB dan KM di negeri-negeri lain termasuk PM di Putrajaya itu sendiri kerana pihak keselamatan kini dilihat gagal bertindak menghalang mereka yang berdemontrasi secara emosi.

Jika kita imbau kembali zaman kegemilangan reformasi seketika dulu, pihak keselamatan (polis) dilihat cukup bertenaga dan meyakinkan apabila berhadapan dengan jumlah demonstran yang besar, tapi apa yang berlaku sekarang ini, polis seolah-olah tak ada kudrat dan ketakutan bila berdepan dengan pemuda Umno yang sangat kecil bilangannya.

Apa yang dah jadi dengan pasukan keselamatan negara (polis) yang diketuai mantan Ketua Pemudi Umno itu? Apakah polis juga dah jadi 'sikit lembut' seperti mana sifat menteri yang bertanggungjawab ke atas mereka?

Mengapa polis mengizinkan pemuda Umno dan NGO melayu itu bermaharajalela seolah-olah merelakan perlakuan biadap dan tak bertamadun mereka yang kononnya berhimpun secara aman itu?

Mengikut rekod, sejak tumbangnya Umno dan BN di lima buah negeri dalam PRU 12 yang lalu, pemuda Umno dan NGO-NGO yang berasaskan bangsa melayu di kelima-lima negeri itu aktif berdemontrasi dengan beragendakan isu-isu perkauman hingga ada ketikanya tergamak menghina penganut agama lain dalam keghairahan mereka berdemontrasi.

Malangnya, tak ada satu pun demontrasi itu berakhir dengan tembakan gas pemedih mata dan siraman air asid ataupun tangkapan ke atas penganjur demontrasi walaupun secara terang-terang boleh mencetuskan ketegangan kaum. Malah, ada kalanya demonstran berpeluang menegakkan 'benang basah' dan membetulkan niat yang terpesong kepada menteri 'sikit lembut' itu.

Berbeza sekali dengan demontrasi aman anjuran Pakatan Rakyat yang tidak langsung menyentuh sensitiviti kaum di negara ini kerana disertai kesemua kaum utama tapi selalunya berkesudahan dengan pesta mandian air asid dan tembakan beratus-ratus das gas pemedih mata termasuk tangkapan ke atas peserta dan penganjur demontrasi.

Jika ini diambil kira, amatlah tepat tindakan LGE melarang pelawat yang tak diundang menjejakkan kaki ke pejabatnya memandangkan pasukan keselamatan yang diketuai menteri 'sikit lembut' dah tak mampu lagi mengawal para demonstran yang beremosi dan biadap seperti Ibrahim Ali dan pemuda-pemuda Umno yang berselindung di sebalik NGO-NGO melayu.

Molek sangat tindakan LGE itu dicontohi semua MB, KM dan PM itu sendiri selagi wujudnya demonstran-demonstran yang bertunjangkan assobiyah dan semangat perkauman yang terbukti mengancam keselamatan negara dan perpaduan kaum di Malaysia yang tercinta ini.http://mohd-firdaus-jaafar.blogspot.com/


detikdaily




1 ulasan:

 1. Kini BN/UMNO sedang berada dalam ICU.

  UMNO sendiri masih belum stabil, pergolakan disayap pemuda UMNO sedang hangat diperbincangankan oleh pencacai2 UMNO.

  MCA, MIC, Gerakan tak perlu ditanya lagi - memang dah padam.

  Kami kaum india dan cina sudah bersatu menyokong DAP. Malang bagi melayu yang masih berpecah-belah -ada sokong PAS, PKR dan tidak kurang pula yang sokong DAP.

  UMNO masih belum sedar tentang apa yang telah berlaku pada PRU12 yang lepas. Yang pasti Kelantan, Kedah, P Pinang, Perak dan Selangor termasuk Wilayah Persekutuan sudah dapat kami tawan.

  Kaum bukan melayu sudah semuanya sedar akan hak2 mereka sebagai warganegara Malaysia. Kami tidak lagi boleh dikongkong dan di perbodohkan oleh UMNO lagi.

  Anda akan saksikan kebangkitan suara kami, setiap kawasan majoriti kaum bukan melayu 100% akan jatuh ketangan kami.

  Kami juga sudah mendapat sokongan kuat dari kaum melayu melalui PAS dan PKR. Sekarang kami juga tiada masalah untuk tawan kawasan yang tidak majoriti bukan melayu.

  API KESEDARAN DARI KAUM BUKAN MELAYU INI TIDAK MUDAH DAPAT DI PADAMKAN OLEH UMNO.
  BEGITU JUGA DENGAN SOKONGAN MELAYU DARI PAS DAN PKR TERHADAP KAMI TIDAK MUDAH DAPAT DITAHAN OLEH UMNO.

  Kami akan terus maju kehadapan untuk menghancurkan UMNO. Kekuatan kami tidak mudah di patahkan oleh UMNO kerana kekuatan ekonomi dan sosial kami.

  Ekonomi melayu adalah ditahap yang terendah, begitu juga taraf sosial nya, hampir 90% muda-mudi melayu sudah terjebak dengan DADAH dan semua gejala buruk seperti mat rempit, meragut, minum arak dan judi.

  Tanpa melayu UMNO pasti akan runtuh.

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive