Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Februari 28, 2010

45,000 Kerja Kosong di Restoran Mamak Tidak Diisi - Presma

BUTTERWORTH: Kempen untuk mengrekrut rakyat tempatan sebagai pelayan, chef dan juruwang di restoran nasi kandar serta makanan India bukan sahaja tiada sambutan malah boleh dilabelkan sebagai 'gagal'.

Daripada 45,000 jawatan kosong di 2,000 restoran nasi kandar dan 1,100 restoran mamak di seluruh negara, tidak sampai 100 pertanyaan diterima untuk mengisi kekosongan tersebut daripada masyarakat tempatan.

Perkara ini didedahkan oleh Presiden Persatuan Pemilik Restoran Muslim Malaysia (Presma) Noorul Hassan Saul Hameed.

Katanya, respon yang sedikit itu adalah disebabkan di pasaran sekarang terdapat terlalu banyak kerja kosong yang jauh lebih menarik daripada imbuhan yang ditawarkan oleh restoran.

"Walaubagaimana pun kami akan terus bekerjasama dengan Jabatan Sumber Manusia dan beberapa NGO untuk bantu mengatasi masalah ini," ujarnya.

Pada 10 Februari lalu, Presma mengumumkan pengusaha restoran nasi kandar di seluruh negara akan menawarkan pakej gaji yang menarik untuk rakyat tempatan.

Restoran nasi kandar sahaja menawarkan lebih kuran 25,000 kerja kosong tetapi sehingga sekarang tidak dapat diisi oleh rakyat tempatan.

Kata Noorul Hassan lagi, gaji bulanan untuk pembantu restoran (pelayan) ialah antara RM800 hingga RM1,300 sebulan bergantung kepada pengalaman sementara juruwang ditawarkan gaji antara RM1,000 hingga RM1,300.

Penyelia dan tukang masak pula ditawarkan gaji antara RM1,500 hingga RM2,500 sebulan.

mstar

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Komen

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive