Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Ogos 18, 2008

TAK DAPAT DNA, KAMI DAPAT SUMPAH MU PUN JADILAH~ Ref Malaysiakini

Syukur Alhamdulillah, selepas Saiful melaksanakan 'Sumpah Permatang Pauh'nya di Masjid Wilayah, sokongan terhadap DS Anwar semakin bertambah. Mengapa saya menganggap sumpah Saiful tersebut sebagai 'Sumpah Permatang Pauh'? Sebab utamanya saya tidak berani bersubahat dengan mereka-mereka yang jahil, terutamanya Saiful yang berani mempermainkan hukum Allah. Adalah lebih sopan jika saya menganggap sumpah Saiful sebagai 'Sumpah Permatang Pauh' sempena dengan Pilihanraya Kecil Permatang Pauh. Saya harap Saiful bersetuju dengan gelaran itu.

Sejak dari mula isu liwat ini timbul, media-media perdana saban hari menceritakan tuduhan Saiful bahawa DS Anwar melakukan liwat secara paksa berulangkali dengan Saiful dan kali terakhir adalah pada 26 Jun 08. Maka, laporan Polis dibuat oleh Saiful tetapi laporan Polis tersebut tidak diperolehi oleh DS Anwar walaupun berkali-kali diminta. Saiful membuat pemeriksaan perubatan di Hospital PUSRAWI, dan bocor pula maklumat dari hospital tersebut yang mengesahkan tiada kesan liwat ke atas Saiful.

Tidak selesai di situ, beberapa pemimpin UMNO dan menteri-menteri heboh meminta DS Anwar menyerahkan sampel DNAnya. Atas kebijaksanaan DS Anwar yang mendapatkan pandangan pakar undang-undang dan pakar perubatan, kehendak mereka untuk mendapatkan DNA DS Anwar gagal. Setelah Menteri Dalam Negeri mengarahkan agar kes ini diselesaikan secepat mungkin, maka DS Anwar dibawa ke Mahkamah. Pertuduhan di Mahkamah memeranjatkan ramai pihak kerana pertuduhan yang dibacakan bertentangan dengan laporan-laporan media sebelum ini. Maka, timbul kes liwat 'suka sama suka'.

Kununnya untuk mempertahankan maruah dan menegakkan kebenaran, Saiful beralih pentas ke arena 'sumpah menyumpah'. Maka, bagaikan lagak pengantin baru yang akan di akad nikahkan, Saiful bertandang ke masjid bersama beberapa ahli keluarganya dan wartawan untuk melaksanakan 'Sumpah Permatang Pauh'. Saya jangkakan tentu ramai alim ulamak atau para mufti yang akan menyaksikan kejahilan ini, tetapi yang ada cuma dikatakan beberapa kakitangan JAWI dan Imam. Mungkin Saiful beranggapan semua Imam adalah Ulamak. Upacara 'Sumpah Permatang Pauh' tetap dilakukan dengan skrip ditangan, dengan tutur kata kelam kabut, tarikh kejadian berlaku liwat (26 Jun)tersasul disebut tarikh Pilihanraya Permatang Pauh (26 Ogos), maka selesailah hajat Saiful untuk 'bersumpah'.

Sejurus selesai, Saiful membuat kenyataan kepada wartawan dengan menyatakan beliau diliwat secara paksa oleh DS Anwar. Kejadian liwat hanya sekali sahaja berlaku. Maka, kita dikelirukan sekali lagi. Akhir sekali, di dalam berita TV sebentar tadi dimaklumkan bahawa pertuduhan ke atas DS Anwar sebenarnya boleh dipinda sebelum kes tersebut dibicarakan pada 10 Sep 08 nanti. Saya tidak mahu mengulas isu mahkamah, tetapi ianya mengingatkan saya terhadap kes DS Anwar berkaitan isu yang sama 10 tahun dahulu yang mana pindaan terhadap pertuduhan dibuat sebanyak 3 kali. Saya tidak pasti apakah ianya akan berulang lagi. Sekiranya masih berulang juga, rakyat tentu akan mempertikaikan pihak yang menjalankan siasatan kerana tidak cekap dan sempurna atau mungkin ada sesuatu yang kita mungkin tidak ketahui atau kita ketahui.

Sekali lagi kita bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana isu ini mendatangkan hikmah kepada kita semua. Isu ini mengajar kita betapa hukum Islam itu lebih adil daripada hukum-hukum yang lain. Sehari dua ini banyak pemimpin-pemimpin UMNO sudah mula berminat berbicara tentang kaedah Islam seperti sumpah secara Islam, tapi malangnya mereka hanya ambil sebahagian tetapi meninggalkan sebahagian. Mereka ingin berbicara soal Islam, tetapi mereka lah yang menentang hukum Islam dilaksanakan secara syumul di negara ini. Orang yang dahulunya pernah menghina hukum hudud, menghina janggut Nabi dan serban, orang ini mula percaya kepada sumpah secara Islam. Kenapa? Tidak lain hanya keranamu DS Anwar..

W.FAUZDIN NS

Sumber: www.jasindaily.blogspot.com
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive