Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Isnin, Julai 04, 2011

Kita tak mau Ben Williams...

Alhamdulillah, lega rasanya...kita terikat 4-4 secara agregat dengan Taiwan selepas tewas 3-2 di Taipei tapi mengesahkan tiket ke pusingan kedua pra-Piala Dunia atas dasar dua gol di tempat lawan, bagi mengesah tiket menentang pasukan tanah air saudara-mara aku - Singapura, yang juga musuh ketat kita dalam bola sepak.



YANG MENARIK:



Dua gol bertaraf dunia beb...sepakan percuma jarak jauh Aidil Zafuan Abdul Radzak, disusuli sepakan lencong Safiq Rahim...kalau 10 tahun dulu, aku dah melompat-lompat...tapi dah umur macam ni, duduk senyum cukuplah...dok teringat buat liputan safiq dan aidil masa umur diaorang 17 tahun...



Beberapa hantaran kemas di penjuru...tengah dan build-up play yang menarik tetapi secara sporadic...



Prestasi Sharbinee Allawee Ramli...macam Sukan SEA 2009...



Aku rasa Abdul Hadi Yahaya boleh isi kekosongan Safee Sali...dia kurang experience aje.



YANG TAK MENARIK:



Kealpaan benteng, kesilapan kecil boleh bawa bencana. Mahalli Jasuli, Aidil kena lebih fokus. Dalam game genting, kalau boleh kena elak hadiahkan penalti kepada lawan.



Prestasi Vu Minh Tri, pengadil masa Malaysia tewas 1-5 kepada Indonesia pada perlawanan pembukaan Piala Suzuki AFF, sedikit boleh dipertikaikan. Kekalahan 3-2 kepada Taiwan adalah kekalahan pertama pasukan negara sejak tewas di Jakarta...pengadil pun sama, secara kebetulan agaknya...Tiga penalti dalam satu game? aduh...



S. Kunanlan, alangkah sempurnanya anda jika anda boleh penetrate sayap kiri lalu buat umpanan lintang...coach Datuk K. Rajagobal nampaknya gemar Kunanlan, Baddrol Bakhtiar dan Ashaari Samsuddin di penjuru kiri...Fakri Saarani dan Amirulhadi Zainal pun boleh main sayap kiri...tapi tak salah kalau Raja pertimbang senaraikan seorang natural left-footer untuk bagi dimensi berbeza di sebelah kiri, macam Fadhli Shas dan Asraruddin Putra Omar di bahagian benteng...betul Azmi Muslim cedera tapi tak salah kalau pertimbangkan Nurul Azwan Roya...bekas pemain Bawah 17 kebangsaan bawah Zainal Abidin Hassan dulu...coach Raja bersikap terbuka, sebab itu dia panggil Hadi dan Helmi Remeli yang diberi cap pertama pada usia 26 tahun...mungkin boleh bagi chance dekat Nurul Azwan...



Perlu atau tidak seorang pemain pertahanan membuat terpaan sekitar kawasan penalti sendiri hingga membuka ruang penyerang gelecek dan mendedahkan penjaga gol kepada situasi satu lawan satu?



Apapun kita harus ucap tahniah kepada Rajagobal, Tan Cheng Hoe dan Faozi Mukhlas dan semua pemain...yang penting kita layak. Tapi hujung bulan ni lawan Singapura...pada pra-Piala Dunia 1977, Malaysia tewas kepada Singapura apabila Mohammad Noh menyempurnakan penalti menewaskan R. Arumugam pada minit ke-32...apabila Quah Kim Song jatuh diterpa Yahya Jusoh (mengikut perencanaan jurulatih Singapura, Choo Seng Quee agar cari penalti)...Malaysia dibimbing M. Kuppan zaman tu...



Untuk rekod, kesebelasan Malaysia itu jam:



R. Arumugam, D. Devandran, Yahya Jusoh, Santokh Singh, Soh Chin Aun, Shukor Salleh, Wong Choon Wah, Yip Chee Keong, Abdullah Ali, Isa Bakar, James Wong...masa tu arwah Mokhtar Dahari injured, terlantar di hospital akibat pembedahan lutut, Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj melawat arwah di hospital



Singapura pulak: Eric Paine, Hasli Ibrahim, Syed Mutalib, Robert Sim, Samad Allapitchay, Zainal Abidin Manan, M. Kumar, Dollah "Gelek King" Kassim, S Rajagopal, Quah Kim Song, Mohammad Noh.



Mohammad Noh ni dulu stylo...ramai peminat...pendiam tapi di padang, elegant...digelar Allan Clarke Singapura..sampai Rahimah Rahim buat lagu untuk dia - Bintang Sukanku...syok dengar lagu tu







Singapore's poster boy, Mohammad Noh...before Fandi Ahmad took over the mantle




Jangan AFC lantik Ben Williams atau Minh Tri jadi pengadil sudah...



Yang lain kita serahkan kepada Rajagobal dan penolong-penolongnya...mereka lebih arif dan pakar...



p/s Coach Raja, happy birthday in advance!

Sumber:rizalhashim


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive