Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Mei 05, 2014

MUSLIMAH BANTAH GST DISAMAKAN PELACUR KELAS ATASAN OLEH ULAMA MUDA UMNO

Asri bantah ulama muda Umno katakan Muslimah bantah GST pelacur kelas atasanBekas mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menentang keras kenyataan Setiausaha Ulama Muda Umno (Ilmu), Mohd Radzi Othman yang menyamakan Muslimah yang turun ke demonstrasi GST sebagai pelacur kelas atasan. – Gambar The Malaysian Insider, 5 Mei, 2014.

Bekas mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyelar ‎kenyataan ulama muda Umno dan menyifatkannya sebagai tindakan biadap apabila menyamakan Muslimah bertudung labuh yang menyertai perhimpunan Bantah Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 Mei lalu dengan pelacur kelas atasan.

‎Katanya, tindakan Setiausaha Ulama Muda Umno (Ilmu), Mohd Radzi Othman menggunakan hadis dilihat bukan sahaja menghina malah ia amat menjatuhkan martabat Rasulullah.

‎Mohd Asri berkata mengkritik atau mempunyai perbezaan pendapat itu merupakan satu perkara yang seringkali terjadi, namun bukan sehingga mengeluarkan kata-kata menghina."Ulama muda Umno membuat satu kenyataan yang biadap sama ada setuju atau tidak, kita boleh mengkritik, tetapi menyamakan mereka dengan pelacur malah menggunakan agama itu ialah satu kebiadapan dan lambang buruknya nilai akhlak dan perilaku.

"Kemudian dia juga cuba untuk mempertahankan kenyataannya itu dengan menggunakan hadis yang salah, ia menjatuhkan dan seakan-akan menghina Rasullah," katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Kenyataan ulama Umno yang menyamakan Muslimah bertudung yang menyertai protes sama dengan pelacur golongan atasan ditulis dalam entri laman Facebooknya atas nama 'Abu Amru Radzi Othman' pada Jumaat lalu.

Gambar diambil dari laman Facebook Abu Amru Radzi Othman, 5 Mei, 2014.


Pada laman Facebooknya turut menyatakan lelaki yang menyokong Muslimah bertudung tersebut keluar berdemonstrasi ibarat para pelanggan yang ghairah merasai pelacur yang dilanggannya.

"Muslimah tuduh labuh yang keluar berdemonstrasi adalah setaraf dengan pelacur atasan.

"Hendak saya samakan para Muslimah kaki demo ini dengan martabat Ummul Mukminin, jangan harap," katanya seperti yang dipetik dalam ‎laman Facebook itu.

Selain itu, bekas mufti itu turut menolak dakwaan ulama Umno itu terhadap kritikan menyatakan ia sebagai kiasan dan ramai yang tidak memahami bahasa Melayu.

"Ini bukan mengenai pandai atau tidak bahasa Melayu atau faham atau tidak, kerana individu yang menulis itu pun bukannya tahu bahasa Arab," kata Mohd Asri.

Katanya, golongan seperti ini menggunakan agama untuk memaki orang lain, berniat jahat dan menunjukkan kecenderungan sangat bahaya.

"Budaya maki hamun ini sangat merbahaya," katanya.

Justeru itu, beliau menyarankan supaya Umno cuba mengelakkan daripada mempunyai kaitan dengan golongan yang berakhlak sedemikian.

"Kita katakan buruk nilai budinya. Saya rasa Umno perlu mengelak daripada dikaitkan dengan ahli seperti ini," katanya.

Bagaimanapun, status ulama Umno itu menerima kritikan daripada pengguna Internet yang lain dalam Facebooknya.

Ekoran daripada kritikan tersebut, pada hari yang sama, ulama Umno itu sekali lagi menulis di entri Facebooknya untuk mempertahankan kenyataannya itu.

Dalam statusnya Abu menulis, "siapa yang terasa adalah jahil budaya" yang merujuk kepada kenyataan menyamakan penyertaan Muslimah bertudung dalam demonstrasi sebagai pelacur golongan atasan.

Katanya lagi, ‎mereka yang mengkritik kenyataan itu jelas jahil dengan budaya Melayu walaupun berbangsa Melayu.

"Guru bahasa Melayu sering berkata bahawa bukan semua bangsa Melayu itu faham bahasa dan budaya mereka," katanya.

Ulama muda Umno itu mengakui kenyataannya itu mengundang ketidakpuasan hati orang ramai, terutama peserta demonstrasi Khamis lalu.

"Tapi tidak kurang juga orang yang condong kepada PAS dan neo-Khawarij dan beberapa orang yang kononnya berbudaya tinggi merasa kecil hati lantas marah," katanya.

Ulama muda itu turut mempertahankan kenyataannya itu dengan menyamakannya dengan karya novel SHIT tulisan sasterawan negara Datuk Shahnon Ahmad.

Katanya, sekiranya novel tersebut banyak dipertahankan orang ramai, jadi mengapakah kenyataannya dikritik.

"Kalau buku SHIT dipertahankan lalu ibarat di atas tentang sebab apa, sebab ibarat itu terkena batang hidung sendiri," katanya.

1 Mei lalu menyaksikan puluhan ribu rakyat turun ke jalanan dalam demonstrasi bantahan besar-besaran pelaksanaan cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Demontrasi itu dianjurkan gabungan bersama 95 badan bukan kerajaan (NGO) dan parti politik. – 5 Mei, 2014.


TMI8 ulasan:

 1. Tanpa Nama5/5/14 2:27 PTG

  Bagi semua umat manusia tanpa mengira bangsa mahupun agamanya, tentu hampir semuanya mengenali sifat anjing. Anjing akan tetap menyalak sama ada diganggu, dibelai ataupun diberikan makanan. Selain drp itu, anjing juga adalah najis berat pd orang Islam. Itulah sifat yg serasi benar selayaknya dgn Abu Amru Radzi Othman itu. Dia faham bahasa melayu kan ....

  BalasPadam
 2. Tanpa Nama5/5/14 3:07 PTG

  yang kata orang macam ni selalu nya dia pelagan pelacur.kalau tak pun mak bapak dia masa berjunup jadikan dia air mani mak bapak dia belum nikah kot entah entah dia pun anak haram kalau tidak pun orang ni beranak keluar ikut lubang pongong mak dia

  BalasPadam
 3. Tanpa Nama5/5/14 3:25 PTG

  Layan ke mamat nu dipanggil ulamak?

  BalasPadam
 4. Tanpa Nama5/5/14 3:26 PTG

  Layak ke mamat nu dipanggil ulamak?

  BalasPadam
 5. Tanpa Nama5/5/14 7:42 PTG

  Ular Mak bukan ulamak!

  BalasPadam
 6. Thanks, we appreciate your articles. Good day! DB Product Review

  BalasPadam
 7. Tanpa Nama6/5/14 5:13 PG

  Itulah taraf ulama yg dimiliki umno, kurang pengetahuan agama, bahasa arab celup ja. Gila harta dunia, harap2 PM singkirkan ulama gila ini. Memalukan umno shj. Mungkin ulama ini juga akan menentang hudud bersama2 mca.

  BalasPadam
 8. Tanpa Nama6/5/14 6:41 PTG

  Sedih kerana dlm mengkritik kita kerap mrnggunakan bahasa yg tidak layak dibaca. Sbg ulama muda bila silap mengaku dan jgn kita mencari kesalahan org lain pula.

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive