Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Jumaat, Julai 06, 2012

AWAS!!! TEKNIK TERBARU CURI KERETA


Minggu lalu, kereta seorang wanita telah dicuri di tempat yang sangat sibuk berhampiran Jaya Jusco di Mahkota Cheras, Kuala Lumpur. Kejadian ini adalah sesuatu yang sangat bernilai untuk dikongsi bersama supaya kita dapat mengurangkan peluang kepada pencuri kereta.


Selepas meletakkan keretanya di tepi jalan di luar Jusco, wanita tersebut mendapati bahawa dia tidak berjaya untuk mengunci keretanya dengan alat kawalan jauh (remote). Pada fikiran beliau alat kawalan jauh tersebut telah kehabisan bateri atau rosak, lalu beliau hanya menggunakan kunci biasa untuk mengunci keretanya secara manual.

Beliau kemudian pergi untuk membeli beberapa barangan runcit dan kira-kira 30 minit kemudian apabila dia kembali ke tempat di mana dia meletakkan kereta beliau, didapati keretanya telah hilang.

Kemudian di balai polis dan juga di agensi insurans, beliau telah diberitahu bahawa terdapat beberapa sindiket mencuri kereta yang menggunakan peranti elektronik 'klip'frekuensi alat kawalan jauh kereta (car remote's frequency clipping). Alat ini boleh mengesan frekuensi remote kereta semasa ia digunakan untuk mengunci kereta.

Kesan dari operasi 'clipping' oleh pencuri kereta ini akan menyebabkan pemilik kenderaan tersebut tidak dapat mengunci kereta dengan alat kawalan jauh.Jadi pemilik kereta akan menguncinya secara manual. Sebaik sahaja pencuri ini memperolehi frekuensi alat kawalan jauh kereta anda, mereka akan mencuri kereta apabila anda berada jauh dari kereta anda.

Pengajaran untuk masa depan apabila anda tidak dapat mengunci kereta anda dengan alat kawalan jauh, kemungkinan tinggi bahawa seseorang berdekatan telah mensasarkan kereta anda. Jadi anda dinasihatkan supaya tidak meletak kenderaan di tempat tersebut dan beredarlah dari situ.

pc.com


KONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

12 ulasan:

  1. thanks. info yg sangat berguna.

    BalasPadam
  2. Info yg berguna. Terima kasih kerana sharing :)

    BalasPadam
  3. Hahaha... Cerita ni macam sama dgn cerita yg berlaku pada August 2011 aje... Ni copy cerita orang dan diberi nafas baru dengan tambahan ayat2 dan gambar ke apa?

    Cerita asal: https://www.facebook.com/note.php?note_id=159932737415921

    BalasPadam
  4. cerita nie main cedok jer kot ...
    zaman sekarang remote dah maju ..
    mana boleh copy2 cam tu jer ... haish...

    http://urbanlegends.about.com/od/automobiles/a/car_locks.htm

    BalasPadam
  5. Bagaimana Focus Guard Vehicle Tracker Membantu Anda?

    Tracker ini mempunyai pakej yang lengkap untuk keselamatan kenderaan dan nyawa insan yang tersayang.Pakej ini mempunyai security back-up alert system dan support 24/7 daripada ‘dedicated host server’ berpengkalan di Singapura yang diselenggara jurutera berpengalaman.Kaedah pemasangan tracker adalah selamat untuk memastikan tracker ini tidak dapat dikesan sesiapa pun.

    Pakej ini berharga RM999 tidak termasuk Remote Controller,Voice Listen In dan Illegal Door Open Alert(Optional) yang bernilai RM100.Anda boleh membuat pilihan untuk tidak memerlukan 3 device ini untuk kenderaan anda kerana system tracker sedia ada sudah cukup selamat.Perisian online dan smartphone adalah percuma tanpa caj bulanan.Untuk mengaktifkan tracker menghantar SMS Alert kepada 3 talian yang anda daftarkan,anda digalakkan untuk menggunakan UMOBILE U28 postpaid starter package berharga RM28/sebulan disebabkan coverage yang baik di seluruh Malaysia melalui kajian dan pemerhatian pihak syarikat.Sekiranya anda memilih telco yang berlainan,anda perlu berikan sim card berserta voice & data plan sebelum pemasangan.

    Pemasangan hanya di Kuala Lumpur dan Johor Bahru.Sekiranya anda berada di luar kawasan dan berminat,ia bergantung kepada permintaan dari pelanggan yang terdapat di negeri anda.Pihak syarikat akan menghubungi anda sekiranya kontraktor di negeri anda telah dipilih.Penerangan dan latihan yang lengkap akan diberi kepada pelanggan.

    Hubungi saya untuk bertanya lebih lanjut dan mendapatkan Focus Guard Car Tracker yang sangat berguna ini untuk keselamatan kenderaan serta anda sekeluarga.Pembelian melalui authorized reseller membolehkan anda untuk memiliki Remote Controller,Voice Listen In dan Illegal Door Open Alert yang bernilai RM100 serta support berterusan secara PERCUMA!

    Layari www.focusguard.sg dan http://focusguardtracker.blog.com/ untuk maklumat alternatif

    Hubungi saya : AZHAR
    011-26257855
    monazkaira@gmail.com

    BalasPadam
  6. Is it an advantage or disadvantage to save everything on the web.
    What you need and prefer in a computer will determine if you will
    be satisfied with Chromebook or another computer. If the system is just
    in sleep mode then the resume time is instant.


    My web site ... samsung chromebook reviews

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama15/5/13 7:45 PG

    A tale of four catalogs - Barnes and Noble and Amazon.
    Check out these top picks from the heavyweights in the tablet industry, Google, Amazon and, of course, Apple.
    Following features can be adapted for the security of the i - Phone
    apps: -.

    Also visit my web-site; nexus 7 tablet

    BalasPadam
  8. Tanpa Nama15/5/13 7:45 PG

    A tale of four catalogs - Barnes and Noble and Amazon.
    Check out these top picks from the heavyweights in the tablet industry, Google, Amazon and, of
    course, Apple. Following features can be adapted for
    the security of the i - Phone apps: -.

    My web blog ... nexus 7 tablet

    BalasPadam
  9. But, with the most recent turn of events, the i - Phone 5 has made a landmark in the smartphone industry.

    The basic add-ons that can be considered include carry cases, belt
    clips, batteries, chargers, travel adapters and many more.
    The Samsung Galaxy S3 is, to begin with a LTE network compatible smartphone handset that
    is capable of handling speeds in the range of 30 to 60
    mega bytes per second.

    my web page samsung galaxy s4

    BalasPadam
  10. Samsung mobiles in India have captured the entire mobile
    market by releasing stunning handsets. But it is hard to hold it in one hand especially
    to female users. The color display of the phone is simply awesome and comes with screen of 4 inches.



    Look at my webpage samsung galaxy note 10.1

    BalasPadam
  11. Tanpa Nama24/5/13 1:27 PG

    The roku
    when you first start it up after connecting it to the internet and your TV or monitor has
    several channels but each one is only a few clicks away to install and over the internet the installation is
    very easy using an account. The report which questioned 2046 US participants and was run
    by consulting firm Deloitte revealed that 65% want to connect
    the internet to their home TV to twatch streams, this
    figure was 58% in the same survey in 2009. However, Play - On does allow developers to make custom channels that you can
    load onto your server.

    BalasPadam
  12. Tanpa Nama2/6/13 8:38 PG

    The hold is one of numerous accessories that can be utilized on the Canon 5D.

    In contrast, the 5DIII exhibits no loss of fine detail at ISO 6400.
    I love taking pictures of insects and flowers in ways that most people miss.


    Also visit my homepage :: canon 5d mark iii

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive