Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSelasa, Julai 03, 2012

Kenaikan tarif elektrik tanpa disedariMohd Fazli Hasan,

Tidak lama dulu DS Najib mengumumkan kenaikan tarif elektrik baru. Seingat saya, beliau menyatakan bacaan bil bulanan di bawah 400 unit atau kurang dari RM90 tidak menerima kesan (tolong betulkan jika salah).

Oleh itu pengguna yang bil bulanan di bawah bacaan 400 unit atau kurang dari RM90 (jika tidak silap) tidak akan dikenakan kadar tarif elektrik baru. Mendengar pengumuman tersebut saya antara orang yang merasa lega kerana bil elektrik saya setiap bulan adalah kurang daripada RM90.


Perasaan lega itu hanya untuk sementara waktu sahaja atau beberapa bulan sahaja. Ada perancangan lain yang telah dilakukan bagi merealisasikan kadar tarif baru elektrik ini.

Beberapa bulan ini, pihak TNB (pembaca meter TNB) hanya melakukan bacaan meter dua bulan sekali sahaja ke rumah saya dan rumah-rumah jiran. Oleh itu bacaan meter elektrik yang dibuat dua bulan sekali, diselangi dengan bil anggaran yang dihantar melalui pos. Melalui cara ini, secara tidak langsung kadar tarif baru dapat dilaksanakan kepada pengguna, tanpa disedari.


Sebagai contoh bagi mereka yang menggunakan tarif elektrik sebanyak 350 unit sebulan, bayaran bil adalah sebanyak RM76.30. Melalui sistem bacaan meter DUA BULAN berserta BIL ANGGARAN (secara POS), penggunaan elektrik naik sekali ganda menjadi 700 unit (dua bulan).

Oleh itu, bayaran bil menjadi RM194.20, kiraan seperti berikut:

Penggunaan dua bulan 700 unit.

1. 400 unit X RM0.218 = RM87.20

2. 200 unit X RM0.334 = RM66.80

3. 100 unit X RM0.400 = RM40.00

JUMLAH = RM194.20


Bil bagi dua bulan menghampiri RM200. Berbanding jika bil dikenakan tiap-tiap bulan hanya antara RM70 ke RM80 sahaja. Jika dua bulan pun hanya RM140 ke RM160 sahaja jika pengguna membuat tunggakan bayaran.

Bagi bil anggaran yang dihantar melalui pos pula, jumlah yang dinyatakan hanya pada nilai RINGGIT MALAYSIA tetapi bukan pada jumlah UNIT elektrik yang digunakan. Maka bil dua bulan dalam jumlah ringgit ditolak dengan jumlah bil anggaran dalam nilai ringgit.

Kesimpulannya, TNB telah berjaya melaksanakan kadar tarif baru elektrik kepada pengguna yang pada asalnya bacaan tarif elektrik kurang dari 400 unit.

Sehubungan itu, saya meminta pembaca atau pengguna elektrik, renungkanlah....


Taman Meru Damai, Kapar Klang.

HDKONGSI ARTIKEL INI MELALUI FACEBOOK

10 ulasan:

 1. Tanpa Nama3/7/12 7:56 PTG

  kalau xtau baik jgn bcakap...jd tontonan jenaka

  BalasPadam
 2. Tanpa Nama3/7/12 8:09 PTG

  kelewatan meter reader mbaca bukan disengajakan. cube tanya diri sdr prnah lewat tunaikan solat...bkn stakat tlewat,mungkin sengaja melewatkan @ meninggalkan

  BalasPadam
 3. Tanpa Nama3/7/12 8:16 PTG

  kadar bil anggaran dilaksanakan dgn merujuk kepada purata penggunaan sebelumnya...sekiranya bil sebenar kurang dari bil anggaran,tnb akan tolak balik...xtau tp blagak pandai...

  BalasPadam
 4. Tanpa Nama3/7/12 9:54 PTG

  Betul apa yang ditulis oleh Mohd Fazli Hasan. Memang TNB penipu, memang tiap 2 bulan bil akan dikira sekali dengan bulan sebelumnya. Memang dasar penipu, cekik duit rakyat. Hangpa yang lain tak kena mana hangpa semua tau. pooodahh..

  BalasPadam
 5. Tanpa Nama4/7/12 1:37 PG

  buktikan...bila meter reader p baca jangka,cuba tgok bacaan di jangka n bandingkan dgn bacaan semasa di bil...kalu bacaan sama bmakna tiada penipuan...kalu xpham lg pergi tnya kat pjabat tnb...sebab kamu xtau ape2 tentang bil...cuma blagak pandai...

  BalasPadam
 6. Kenyataan betul..terjadi kepada saya. Sekarang ni, TNB memeriksa meter 2 bulan sekali dan pengiraannya seperti yang dinyatakan di atas. Bermakna penggunaan untuk 2 bulan melebihi dari budget setiap bulan kerana kiraan mengikut unit. Bila buat aduan, jawapannya semua orang tau..TNB betul dan pengguna salah kerana tidak berjimat. Memang itu penggunaan kami setiap bulan tetapi bila pengiraan ditukar...buta2 TNB kaut untung. Tak apa...saya tak halalkan walau sesen pun duit lebihan yang diambil..itu sebabnya TNB rugi setiap tahun kerana mengambil yang bukan hak.
  Bukannya berlagak pandai ya Tanpa nama 1.37am...seseiapa yang pernah mengalami, baru tau.

  BalasPadam
 7. Yups...da perasan...aku pun da pasang solar...malas nk pki letrik tnb..haha

  BalasPadam
 8. Tanpa Nama5/7/12 9:46 PG

  saya pn terkena..mmg TNB naikkan tariff tanpa memaklumkan kepada pengguna.. Pengiraan 2 kali sebln ada udang disebalik batu..TNB mengaut untung..average bil letrik saya sblm ni dlm rm50. Tp bile perlaksanaan baru ini, bil saya meningkat kepada rm100-150..

  BalasPadam
 9. Soalan, Kenapa tenaga solar tidak di komersialkan? sedangkan negara Thailand dan Singapura dah mula perbanyakkan teknologi solar. Ape lagi, bisnes baru nih. cepat carik......!

  BalasPadam
 10. belum masuk caj tenaga hijau boleh ubah 1% setiap trumah...kata RM 1 kali berap juta rumah di Malaysia buta buta TNB kaut untung yang kena kita oleh itu berubah pada PRU 13...ABU

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive