Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSabtu, Oktober 01, 2011

UTUSAN BERSALAH FITNAH KHALID SAMADMahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati Utusan Malaysia bersalah memfitnah ahli parlimem Shah Alam, Khalid Samad dalam kenyataan yang disiarkan di muka akhbar berkenaan.Hakim Dr Prasad Sandosham Abraham Prasad berkata plaintif (Khalid) telah berjaya membuktikan kenyataan itu – yang diambil dari blog ahli parlimen Bandar Baru Kulim, Zulkifli Nordin – adalah salah.
Hakim bagaimanapun menarik perhatian mengapa ahli parlimen Bandar Baru Kulim itu tidak dinamakan sebagai defendan.
Mahkamah menolak pelindungan bersyarat sebagai pembelaan dalam kes tersebut kerana hakim berkata kehidupan di Malaysia perlu mengambilkira sensitiviti semua kaum, tidak seperti undang-undang di Australia atau United Kingdom.
Dalam penghakiman lisannya, hakim berkata semua defendan bersalah memuat-turun artikel dari blog tersebut tanpa memeriksa kandungannya (berhubung sensitiviti).
Hakim Sandosham menetapkan 11 Oktober untuk mendengar penghujahan tentang gantirugi.
Beliau berkata, mahkamah mendapati menggelar seseorang sebagai Abu Jahal dan sebagai kafir adalah fitnah.


Dalam saman yang difailkan tahun lalu, Khalid (kiri), dari PAS, menamakanUtusan Malaysia dan ketua pengarang kumpulan Mingguan Malaysia, Datuk Aziz Ishak dan penerbit Utusan Malaysia dan Mingguan Malaysia sebagai defendan.
Ahli parlimen Shah Alam itu mendakwa bahawa pada 11 September 2009, Aziz – selaku ketua pengarang kumpulan kedua-dua akhbar tersebut – dengan niat jahat, membenarkan penerbitan dan pencetakan perkataan fitnah terhadapnya di muka depan akhbar berkenaan.
Beliau juga mendakwa bahawa artikel bertajuk ‘Zulkifli bidas Pak Janggut’ secara langsung atau tidak langsung merujuk kepadanya walaupun namanya tidak disebut.
Published with Blogger-droid v1.7.4

1 ulasan:

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive