Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Oktober 02, 2011

Pasai Apa Hukuman Mati Diterima Sedangkan Hudud ditolak?KEPALA BATAS - Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata undang-undang Hudud yang tidak harus dipersoalkan dan mempertahankan pendirian tegas parti itu untuk menerima pakai undang-undang hudud tersebut.

Menurutnya, Umno telah menyebabkan golongan bukan Islam menjadi keliru dan takut kepada undang-undang Islam itu.

"melaksanakan undang-undang hudud sentiasa menjadi perjuangan dalam PAS. Kami akan terus berkempen untuk itu, "katanya ketika merasmikan satu hari PAS sambutan ulang tahun ke-60 di Dewan Milenium di sini hari ini.

Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang meletakkan ibu jari pada papan pelancaran sewaktu merasmikan Sambutan 60 tahun PAS.

Kemudian pada sidang akhbar, Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, beliau akan berdoa bahawa undang-undang hudud dan qisas akan diguna pakai di negara ini walaupun ada bangkangan yang kuat dari DAP kini.

Beliau juga mendakwa DAP telah bersetuju pada dasarnya kepada undang-undang hudud yang telah diluluskan di Kelantan dan Terengganu pada tahun 1993 dan 2003, tetapi mahu penerimaannya berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berikrar bahawa beliau akan berdoa untuk Pakatan Rakyat untuk mengambil alih Kerajaan Persekutuan dengan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum akan datang supaya perlembagaan boleh dipinda untuk memasukkan hudud dan qisas ke dalam sistem mahkamah Syariah

Nik Abdul Aziz yng juga Besar Kelantan, berkata beliau terkejut bahawa orang ramai dapat menerima hukuman mati tetapi menentang hudud.

"Tidak ada hukuman mati dalam hudud. Ia hanyalah pencegahan dan pendidikan. Undang-undang hukuman mati kami adalah kejam, tidak seperti hudud, "katanya.


Sepang-kederang
Published with Blogger-droid v1.7.4
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive