Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Mei 17, 2010

Janji memalukan, Najib hilang maruah dan terdesak!

Anak Sengat


Pilihan raya di Malaysia semakin hilang nilai dan maruahnya. Kempen Pilihan raya tidak lagi bersifat menifesto kerja tetapi rasuah secara terbuka.Ia mungkin juga berpunca dari kenyataan SPRM bahawa janji pilihan raya bukan rasuah.

Apapun istilah yang digunakan, salahguna kuasa tetap berlaku. Najib sebagai Perdana Menteri menggunakan kedudukan dan kuasanya untuk meluluskan peruntukan kerajaan bagi pihak umNO BN.

Rakyat hari ini terutama generasi muda sedang didedahkan dengan satu bentuk pilihanraya dan demokrasi baru yang tidak bermaruah dan korup.

Pemimpin BN hari ini tanpa segan silu dan malu mengumumkan projek dalam bentuk janji dan ugutan.

Jika dulu mereka hanya berjanji tetapi tidak mengugut, tetapi hari ini janji itu boleh digantung dengan kemenangan (baca kenyataan berikut).

“Saya nak buat satu perjanjian dengan anda. Bolehkah kita capai persefahaman atau tidak?” tanya Najib, yang juga Menteri Kewangan kepada kira-kira 1,000 hadirin perhimpunan di kawasan perumahan di sini.

“Persefahaman ini sangat mudah. Saya bantu anda, anda bantu saya,” kata Pengerusi BN ini.

Wakil BN Robert Lau Hui Yew berhadapan dengan saingan Pengerusi DAP negeri Wong Ho Leng dan Narawi Haron, calon Bebas dalam pilihan raya kecil yang pengundiannya diadakan esok.

“Jika Robert Lau menjadi Ahli Parlimen Ahad ini (esok), saya akan minta agar cek disediakan pada hari Isnin,” kata Najib kepada khalayak kalangan masyarakat Cina ini.

“Adakah kita mencapai satu perjanjian atau tidak? Kita capai (perjanjian)! Anda mahukan RM5 juta, saya mahu Robert Lau menang,” katanya lagi.

Janji seperti ini sangat memalukan. PM seolah hilang maruah dan dilihat sangat terdesak untuk mendapatkan undi terutama kaum cina.

Bukan sahaja ADUN dan MP lompat dibeli, undi rakyat juga dibeli di pasaran terbuka. Semua akta SPRM dulu seakan tidak wujud dan menjadi halal sepertimana halalnya judi bolasepak piala dunia.

Sekiranya gejala seperti ini tidak segera dibendung, ia akan menjadi semakin parah dan nilai undi akan boleh dibayar.

Selepas ini anada akan menyaksikan seorang booki akan menunggu di setiap pintu masuk pusat pengundian dengan beg yang dipenuhi duit untuk membeli undi. Jika tawaran terbuka tidak lagi dilihat salah. Apakah mungkin membeli undi di depan pusat pengundian di rasa salah.

Kita mungkin melihat ianya menguntungkan,namun bagi tempoh akan datang, nilai undi sangat berharga dan boleh ditukar dengan duit.

Akhirnya setiap orang yang bertanding akan memperuntukkan nilai besar untuk menang dalam pilihan raya. Saya tidak pasti duit dan duit dari janji ini perlu dilaporkan kepada SPR atau tidak.

Apa yang pasti akan muncul wakil proksi kepada tauke besar yang mengnggung kos sepanjang tempoh berkempen. Akhirnya tidak mustahil negara akan dikuasai kongsi gelap yang menaja calon yang diyakini. Apa jadi ketika itu?

harakahdaily


Share

2 ulasan:

  1. Tanpa Nama17/5/10 7:28 PG

    kalau macam itu senang je... najib gunakan duit negara macam duit mak bapak dia... jadi apakata orang pakatan rakyat hanya bayar cukai kepada pakatan rakyat saja.. tak payah salur pada lembaga hasil dalam negeri... apa macam boleh ke... kaedah simple macam ini pun najib tak boleh fikir. dia duduk jawatan itu kerana amanah rakyat, ini tadbir negara macam tadbir kedai mak bapa dia..

    BalasPadam
  2. Komisyen RM5 juta mana cukup Dato Sri......rakyatpun nak jugak RM500juta....tu pun tak makan sorang macam komisyen scorpene...lain kali janjila komisyen RM500 juta.cek sign siap2.bagi lawyer bebas pegang cek.selesai je pengiraan undi buat upacara penyerahan cek kepada pengundi....itu baru ngam...tapi jangan cek tendang pulak hahaha....

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive