Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Rabu, November 03, 2010

Merokok Akibatkan Zakar Jadi Pendek?


Selain menyebabkan penyakit jantung, stroke dan kanser paru-paru, merokok juga boleh mempengaruhi kejantanan laki-laki. Tidak hanya melemahkan ketegangan atau mati pucuk, merokok juga boleh memendekkan saiz zakar.

Penemuan ini berdasarkan hasil kajian yang dilakukan oleh para penyelidik dari Boston University School of Medicine dari 200 peserta perokok laki-laki. Dari hasil kajian, rata-rata perokok mengalami pemendekan zakar sebanyak 1 cm.

Menurut Dr Salimpour, kesan negatif dari merokok pada zakar sama pengaruhnya rokok pada hati. Ini adalah kerosakan pembuluh darah, yang membuat aliran darah terhalang.

Pada asasnya ini merupakan kesan elastin, protein tisu perantara anjal dan membenarkan tisu-tisu dalam badan bagi mendapat kembali ke dalam bentuk asal selepas proses menegangkan atau penguncupan. Dalam kes ini, elastin melibatkan keupayaan ereksi zakar.

Dr Salimpour menjelaskan, elastin yang boleh meregangkan seperti getah. Inilah yang berlaku kepada zakar akibat aliran darah yang meningkat.

Merokok boleh merosakkan kemampuan tubuh untuk berbuat begitu, supaya boleh menjejaskan saiz zakar dan keupayaan ereksi. Tetapi penyelidik-penyelidik tidak dapat memastikan berapa banyak rokok yang boleh merosakkan elastin dan memendekkan saiz zakar.

Perkara ini masih memerlukan kajian lebih lanjut, tapi nampaknya bahaya merokok lebih terdedah kepada zakar bukan jantung,” jelas Dr Salimpour.

Menurut beliau, ini disebabkan urat darah di dalam zakar jauh lebih kecil daripada pembuluh darah di hati. Pembuluh darah yang ada di hati berukuran 1.5 mm, sedangkan pembuluh darah penis 1 mm lebih kecil atau tepatnya berukuran 0.5 mm.

Bukan sahaja perokok aktif, Dr Salimpour turut menerangkan yang terdapat satu kemungkinan perkara yang sama boleh juga berlaku kepada perokok pasif. Tetapi ia masih memerlukan kajian lanjut.

“Walaupun industri tembakau menafikannya, tetapi fakta saintifik menentang mereka,” kata Dr Salimpour.

best1of4


8 ulasan:

  1. hoi dah x der berita lain ke org pas nak siarkan utk dapatkan hits yg tinggi...

    mentaliti lucah.

    BalasPadam
  2. Samat ingin tahu...

    ijan ni munkin size pendek kot,teloq je yg panjang..hehe,yg kau merepek ni pasal,tak payahlah inikan utk kebaikan kita lelakikan bukan pondan atau gay...biar kan respon utk semua,besttu bah...

    BalasPadam
  3. hang jangan hipokrit ijan,tak kira umno ka pas, semua memerlukan alat ni..kahkahkah!!!

    BalasPadam
  4. Kesian ngan ko Ijan, pengetahuan yang bermanafaat macam ni pun ko politikkan. Nampak sangat akai hang ni akai umnoGOK...

    BalasPadam
  5. Betul tu.....ini ilmu utk lelaki..bukan khas utk umnok atu PAS...jgn la emosional BRO....

    BalasPadam
  6. dah dasar jantan miang ada dlm pas, inilah akibatnya... yg lucah tu juga jadi kegemaran utk siaran..

    BalasPadam
  7. Hinggakan tak reti nak bezakan antara maklumat kesihatan dgn bahan lucah?

    BalasPadam
  8. Budak2 UMNO tak hisap rokok pun anu dah pendek. Tu yang depa tak reti nak beza antara lucah dengan info kesihatan.

    Biar anu pendek, jangan akal pendek.

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive