Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comJumaat, Oktober 01, 2010

Terdesak Tarik Pelabur Luar, Najib Mula Berdolak Dalik


SHAH ALAM 30 Sept : Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Badrul Hisham Shaharin, atau CheGuBard menyifatkan Perdana Menteri, Najib Razak sebagai terdesak, sehingga terpaksa membuat kenyataan yang mengeliru dan melucukan di luar negara, dalam usahanya untuk menarik pelabur masuk ke negara ini.
CheGuBard mengulas laporan Bernama mengenai lawatan Najib ke Amerika Syarikat bagi promosi dan dialog Program Transformasi Ekonomi, bersama Majlis Hubungan Luar (CFR), sebuah kumpulan pemikir dan hal ehwal luar terkemuka di New York.
Dalam usahanya memenangi hati pelabur luar, Najib ketika menjawab soalan wartawan pada sidang media di sana berkata, kerajaan Malaysia tidak pernah menentang Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sambil berkata, salah seorang kakitangan kakitangan Anwar lah yang memfailkan satu laporan terhadap beliau.
"Satu dunia tahu tentang kenyataan Najib di televisyen. Hari pertama dia kata, dia tidak ada kena mengena dan tidak kenal dengan Saiful Bukhari. Hari kedua, dia kata Saiful datang untuk minta biasiswa. Hari ketiga dia kata, Saiful datang kerumahnya menemui dia dan isterinya dan mengadu diliwat.
"Bukan sahaja rakyat Malaysia yang tahu tentang perkara ini, tapi seluruh dunia tahu tentangnya. Kini, Najib sendiri yang terpaksa menjawab isu ini, dan kelihatan rejim ini sangat tertekan," kata CheGuBard, menyebut Saiful Bukhari Azlan sebagai kakitangan yang dimaksudkan oleh Najib.
Terdahulu,usahawan Britain Sir Richard Branson dilaporkan sebagai berkata, kes liwat membabitkan Ketua Pembangkang yang sedang berlangsung kini memberi kesan ke atas Malaysia.
Branson pada 27 September itu juga berkata, kes liwat itu sekaligus mematahkan semangat pelabur yang mahu melabur di negara ini.
Mengambil kira prinsip itu, CheGuBard mendakwa, Barisan Nasional tidak punya pilihan, selain dari terus mempergunakan jentera kerajaan untuk berdepan dengan Anwar.
CheGuBard berkata, selain dari isu fitnah kedua yang dilontar terhadap Anwar, antara perkara yang mempengaruhi pertimbangan pelabur untuk datang ke sesebuah negara adalah suasana pasaran semasa, ketelusan pentadbiran, sistem mahkamah dan jaminan keadilan.
"Jika kita gagal memberikan jaminan dan gagal memberikan keadilan, ini akan menyebabkan para pelabur semakin lari. Ini bukanlah disebabkan oleh kita (rakyat Malaysia), tetapi kerana rejim yang mempergunakan seluruh jentera kerajaan termasuk mahkamah demi mengekalkan kuasa," jelas
CheGuBard menambah, pelabur hanya akan melabur di negara di mana wujud suasana yang kondusif, terjamin dan selamat, namun perkara ini gagal dilaksanakan di Malaysia.
"Persoalannya, Najib sendiri tidak mempunyai kepakaran dalam bidang ekonomi dan pasukannya juga sangat lemah. Kita kena ingat sebelum ini, Najib pernah beberapa kali membuat kenyataan yang dilihat cuba menipu rakyat Malaysia mengenai kedudukan ekonomi di negara ini.
(Sidiqin Omar)

TVS

1 ulasan:

 1. Friday, October 1, 2010
  PAS dah panik, Tahu kalah di Galas

  Cadangan pertama keluar dari mulut Penolong Setiausaha Agong PAS Takiyuddin Hassan yang mencadangkan agar BN tidak bertanding demi perpaduan Pas Umno.

  Katanya :

  PAS Pusat menyarankan supaya Barisan Nasional (BN) berkompromi dengan menyerahkan kerusi kepada parti PAS pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas.

  Timbalan Setiausaha Agung PAS Pusat Datuk Takiyuddin Hassan berkata langkah itu perlu demi perpaduan Melayu dan mengelakkan pergeseran politik terus berpanjangan antara kedua-dua parti induk orang Melayu itu.

  Katanya adalah wajar jika kedua-dua parti itu tidak bertanding pada pilihan raya kecil itu jika ingin melihat perpaduan di kalangan orang Melayu yang menjadi agenda utama negara.

  “Bagaimanapun, adalah lebih baik jika kerusi itu diserahkan kepada PAS memandangkan kerusi DUN itu disandang oleh calon daripada parti berkenaan,” katanya

  Selepas itu Nik Aziz turut mengulas cadangan Takiyudin di atas tetapi dalam nada yang agak berbeza di sini iaitu mengajak orang Melayu Islam menyertai PAS demi mengelakkan perpecahan berpanjangan orang Melayu Islam di Malaysia.

  Mungkin dia secara peribadi agak malu untuk mengulas senada dengan Takiyudin kerana sebelum ini Umno telah dicopnya sebagai sekular, komunis dan tidak Islam...Biasalah....dah terlajak kata memang malulah muka nak berbaik.

  Selepas itu Sayuti Omar telah menyokong cadangan tersebut lalu memuatkannya di blog beliau di sini

  Kemudian Blogger Kerabu Bersuara turut memuatkan tulisan tersebut sebagai menyokong cadangan agar Kerusi GALAS diberikan kepada PAS atas nama perpaduan di sini .

  Dalam hal ini nampak sangat PAS hanya melutut dan merayu apabila menyedari kerugiaan yang bakal diperolehinya. Selagi tidak ada mudarat kepada politik mereka, selagi itu cadangan yang baik seperti perpaduan Melayu Islam akan dikritik habis-habisan.

  Ini kerana mereka tahu GALAS adalah kubu kuat BN dan momentum GALAS boleh menjadi penentu nasib mereka PRU akan datang.

  Yang jelasnya Melayu sudah sedar keburukan Pakatan Rakyat yang ternyata pandai mengkritik tetapi gagal menunjukkan mereka lebih baik dari yang dikritik.

  Baca seterusnya di Panglima Perang Cyber sini
  Posted by The Unspinners

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive