Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comRabu, Jun 08, 2011

Rasuah bolasepak T-Team; Polis diminta siasat pengakuan jurulatihKUALA TERENGGANU - Pihak polis diminta melakukan siasatan dengan segera laporan sebuah akhbar yang mendedahkan kenyataan seorang jurulatih pasukan bolasepak T-Team, berkenaan amalan rasuah yang berlaku dalam pasukan bolasepak negeri Terengganu itu.

Dewan Pemuda PAS Kawasan Marang (DPPKM) menyifatkan kenyataan yang dibuat oleh beberapa pihak termasuk penerima dan pemberi rasuah menunjukkan isu rasuah kembali menghantui arena bolasepak negara.

Menurut Setiausahanya, Mohamad Aswadi Bin Mohamad, DPPKM memandang serius isu ini apabila pada 3hb Jun seorang jurulatih pasukan T-Team menyatakan pemain beliau mengaku menerima rasuah.

"DPPKM memandang serius isu ini apabila 3 Jun yang lalu, tersiar di sebuah akhbar mengenai seorang jurulatih pasukan T-Team yang mendedahkan bahawa pemain beliau mengaku menerima rasuah.

"sebelum itu bekas pengurus pasukan T-Team juga mendakwa mengakui isu tersebut masih lagi berleluasa,"katanya menurut satu kenyataan yang diedarkan kepada media, pada Isnin, 6 Jun.

Oleh itu, menurut Aswadi, pihak polis perlu bertindak menyiasat laporan akhbar tersebut, walaupun dilaporkan pihak Ketua Polis Negeri belum menerima apa-apa laporan rasmi.

Sehubungan itu, DPPKM juga, kata Aswadi, meminta pihak polis melakukan penyiasatan secara menyeluruh, semua pihak yang terlibat dengan bolasepak dinegeri Terengganu, khususnya pasukan T-Team.

"samada Skuad negeri, kelab, presiden mahupun pelapis tidak mengira pangkat samada pengurusan sehinggalah kepada pemain simpanan.

"semua persatuan bolasepak haruslah membuat laporan polis dengan kadar segera, agar tindakan pantas dan segera dapat diambil bagi membendung isu ini semakin menular,"tegasnya
Katanya, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) juga mesti mengambil tindakan tegas dalam menangani dalam isu 'barah' bolasepak negara itu.

Selain membawa kepada pengadilan dan menghukum mereka yang terbabit, DPPKM menyarankan FAM bertindak pro-aktif mengambil tindakan 'mencegah lebih baik dari merawat'.

"memandangkan perkara (rasuah bolsepak) ini boleh kembali 'menjelma semula' walaupun tindakan diambil, hukuman dilaksanakan,

"(DPPKM) menyarankan (kaedah pencegahan dengan) pengisian ruhiyyah atau kerohanian dipertingkatkan samada dalam kursus, latihan ataupun (setiap kali) selepas latihan diadakan tazkirah (peringatan),"jelasnya.

Menurut Aswadi, sukan bolasepak merupakan sukan nombor satu yang mempunyai peminat paling ramai peminat.

Justeru, tindakan segera katanya, dapat mengelak berulangnya 'barah rasuah bolasepak' yang pernah melanda arena bolasepak negara sebagaimana yang berlaku pada tahun 1994 dan 1995.

"Wabak 'rasuah' yang melanda bolasepak negara amat parah pada tahun 1994 - 1995, sehingga 120 orang pemain, jurulatih dan pegawai telah disiasat, (ada yang) digantung setahun hingga empat tahun,"katanya mengimbas kembali peristiwa tersebut.

BO


SUDAHKAH ANDA MENGUNDI? KALAU BELUM,SILA UNDI BIAQPILA SEKARANG...SEKALI-SEKALA,APA ADA HAL KAN?
GUA MEMERLUKAN RAMAI PENGUNDI HANTU BAGI MEMENANGI PILIHANRAYA INI... KAH!KAH!KAH!KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive