Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

Kasi like saja apa ada hal...

Biaqpila on Facebook
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Isnin, Disember 13, 2010

Online Forex Senjata Kekayaan Terhebat Dunia?


Segelintir masyarakat sanggup menghabiskan masa berjam-jam di hadapan komputer demi mendapatkan keuntungan mudah melalui Online Forex.

Oleh IWAN SHU-ASWAD SHUAIB

MINAT penulis yang suka mengembara ke luar negara memerlukan setiap wang perbelanjaan perlu ditukarkan dengan mata wang negara yang ingin dilawati.



Banyak kaunter menyediakan khidmat pertukaran wang asing namun ia boleh mengelirukan berikutan masing-masing menawarkan kadar jualan berbeza.



Ternyata bukan mudah untuk mendapatkan nilai jualan yang menguntungkan pengembara berikutan kadar mata wang asing sentiasa berubah pada setiap masa.



Dalam kekusutan menyelubungi fikiran penulis itu mengingatkan kepada penceritaan seorang rakan, Adam mengenai perihal mata wang asing yang lebih merumitkan.



Adam sebelum ini pernah menghadiri satu taklimat yang menawarkan program latihan mengenai pelaburan dalam tukaran wang asing dalam talian.



Topik perbualan itu berjaya mengalihkan perhatian penulis apabila serta-merta bertanyakan tentang kehebatan pelaburan yang dikenali sebagai Online Forex itu.



“Aku tak melabur pun. Sekadar datang ke taklimat itu sebab nak tahu apa sebenarnya apa itu Online Forex yang ramai kata boleh cepat jadi kaya.



“Dengar cerita, syarikat tu dah tidak beroperasi lagi apabila banyak cerita keluar dalam akhbar tentang skim urus niaga mata wang asing secara haram,” katanya.



Adam menyambung cerita kepada penulis berkata, fungsi Online Forex itu menyamai dengan operasi yang dilakukan aktiviti pertukaran mata wang.



Perbezaannya apabila mata wang ringgit Malaysia dan mata wang negara lain menunjukkan komisen yang bakal diperoleh si pedagang.



Online Forex tidak dilakukan secara fizikal dan semuanya melalui operasi secara maya dan operasinya lebih besar sama ada berkaitan dengan risiko, untung atau rugi.



Tidak sah di Malaysia



Penulis difahamkan Online Forex merupakan pemasaran kewangan terbesar di dunia dengan nilai dagangan AS$4 trilion sehari atau kira-kira RM12.61 trilion.



Nilai tersebut begitu besar sekali gus menjawab mengenai kehebatan pelaburan yang jauh lebih menarik daripada skim cepat kaya.



“Menarik, tapi kenapa kau tak melabur dalam Online Forex?” soal penulis kerana Adam seolah-oleh terlepas lubuk emas di hadapan mata.



“Aku tak ada duit masa tu. Tapi kawan aku, Shah ada join. Berjam-jam duduk di hadapan komputer. Tapi dalam masa dua hari sahaja keuntungan yang dia dapat berganda lebih 100 peratus.



“Mula-mula dia laburkan sebanyak AS$1,000 (RM3,170) tetapi 48 jam terus melonjak kepada untung AS$3,450 (RM10,876).



“Aku macam tak percaya bila dia dapat duit sebanyak itu dalam masa dua hari saja, jumlah yang menyamai gaji tiga bulan,” katanya.



Bagaimanapun Adam berkata, ia tidak sah untuk beroperasi di Malaysia kerana Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mengiktiraf aktiviti perdagangan itu di negara ini.



Jelasnya, setiap operasi Online Forex memerlukan server dan broker. Jika server tersebut dibawa masuk ke Malaysia maka ia akan ‘terikat’ dengan pengawasan BNM.



“Online Forex ibarat aktiviti dagangan di luar negara tetapi operasinya seolah-olah dijalankan di Malaysia,” katanya.



Selagi seseorang itu dihubungkan dengan kemudahan internet maka dia boleh melakukan transaksi pelaburan maya itu di mana-mana pada bila-bila masa.



Penting pilih broker terbaik



Difahamkan, terdapat beribu-ribu broker di dunia bagi Online Forex mempunyai server tersendiri yang dihubungkan kepada akses internet dan antara bank.



“Broker ada beribu, kita boleh pilih mana-mana broker yang kita hendak. Dengan dunia tanpa sempadan ini membolehkan masing-masing memilih yang terbaik.



“Online Forex sememangnya tidak menggunakan wang orang lain untuk didagangkan bagi mendapatkan pulangan. Ramai yang salah faham,” kata Adam.



Jelasnya, mereka yang berminat untuk menyertai Online Forex memerlukan pengetahuan asas mengenai perdagangan tukaran asing secara berperingkat.



Ini termasuk kepada pilihan broker terbaik yang diiktiraf bagi memastikan ia benar-benar tulen dan berkeupayaan untuk memberikan sokongan kepada dagangan.



Ketulenannya boleh dikenal pasti menerusi portal kewangan seperti Penguatkuasa Khidmat Kewangan (FSA), Pertubuhan Masa Depan Nasional (NFA) dan Pertubuhan Rakan Pasaran Kewangan Rusia (RAFMM).



“Selepas itu barulah seseorang itu boleh melaburkan sejumlah wang untuk diperdagangkan bagi mendapat keuntungan berlipat ganda,” katanya lagi.



Adam berkata, pedagang kemudiannya dinasihatkan untuk menghubungi sokongan kepada broker di Malaysia yang berkhidmat sebagai perunding bagi Online Forex.



“Difahamkan terdapat ratusan penyokong broker luar negara yang menjalankan kursus bimbingan. Taklimat yang aku pergi tu mungkin salah satu antaranya,” katanya.



Penulis membayangkan mungkin pedagang perlu melaburkan sejumlah wang besar untuk menjadi kaya seperti yang banyak dilaporkan di dalam blog.



Cuba membuat carian berdasarkan perkataan Forex, pasti banyak senarai laman web dan blog yang menawarkan khidmat perguruan bagi mendalami ilmu Online Forex.



Namun apa yang diberitahu kepada penulis, tiada nilai dagangan tetap atau pulangan apatah lagi mewajibkan penambahan modal sepanjang urus niaga didagangkan.



Adam menjelaskan bahawa setiap dagangan diuruskan oleh pedagang itu bagi mendapatkan keuntungan serta bersedia menanggung segala risiko dan kerugian.



“Tiada paksaan dalam perdagangan elektronik ini sama ada melibatkan panggilan margin atau penambahan modal bagi mengaktifkan kelancaran dagangan.



“Ini kerana nilai modal yang boleh didagangkan adalah serendah AS$5 berbanding segelintir sindiket yang menetapkan syarat berjumlah ribuan dolar,” katanya.



Penipuan dan penganiayaan yang berlaku sebenarnya telah ‘merosakkan’ industri Online Forex itu sehingga menjejaskan keyakinan para pedagang.



Justeru, mereka perlu rajin membuat kajian bagi mendalami selok-belok ‘permainan’ Online Forex bagi memudahkannya menganalisis pasaran bagi mengelakkan daripada ditipu.



Tiada untung luar biasa



Adam berkata, belajar mengambil masa dan bukan boleh difahami dalam masa sehari atau dua hari kerana orang yang berpengalaman pun masih belajar mengenainya.



“Kejayaan Online Forex yang dicanang dalam blog? Sesiapa pun boleh mengiktirafkan dirinya sendiri boleh menjanjikan keuntungan luar biasa. Itu katanya.



“Mereka yang berlagak hero boleh tunjukkan bukti hasil keuntungannya berdasarkan paparan dagangan tetapi tidak pula diberitahu berapa banyak kerugiannya.



“Paparan dagangan yang menunjukkan keuntungan sebagai bukti kekayaan itu pula belum tentu milik dia, berkemungkinan kepunyaan orang lain,” katanya.



Adam menambah, hero itu sebenarnya mengharapkan orang lain akan terpengaruh dengan kata-katanya dan kemudian datang menuntut ilmu Online Forex.



“Selepas itu, dia akan mengambil kesempatan dengan mengenakan caj tinggi kepada peserta, itulah keuntungan yang dia dapat,” katanya.



Bagaimanapun tidak dinafikan Online Forex memerlukan pengetahuan dan kemahiran mengenainya, pasaran serta risiko dagangan pada peringkat permulaan.



Selepas itu pula menyusuri fasa seterusnya dengan mendalami tentang bagaimana untuk melakukan dagangan, mendapatkan keuntungan dan menganalisis pasaran.



Adakah mereka yang terlibat dalam Online Forex perlu ada asas pengetahuan dalam pasaran atau mereka yang terdiri daripada golongan profesional sahaja?



“Tidak. Sesiapapun boleh terlibat tidak kira apa jenis pekerjaan atau latar belakang sekalipun kerana keutamaan adalah pengetahuan. Petani juga boleh buat.



“Yang penting adalah kemahuan, ada masa untuk belajar dan melakukan dagangan serta modal untuk diperdagangkan,” katanya.



Adam berkata, dia dan peserta taklimat lain dipesan berkali-kali oleh penganjur bahawa Online Forex bukan satu skim cepat kaya kerana ia tidak menjanjikan pulangan lumayan semata-mata kerana risiko dan rugi tetap ada.



“Ramai yang melihat ia sebagai lubuk duit namun harus diingatkan takkan dengan modal hanya RM100 tetapi mahu dapat untung RM100 juta?



“Semuanya dalam Online Forex masih berasaskan logik, jika nak dapat RM100 juta sudah tentu kena laburkan RM10 juta. Tiada keuntungan luar biasa,” katanya.




mstar


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive