Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Jumaat, Disember 24, 2010

Saman Trafik Diswastakan? Gila!


Teman hari tu attend meeting dengan bos-bos teman..
Selaku bos kecik (badan je besor) teman kena la attend..

Seperti biasa perihal keuntungan syarikat menjadi 'syarahan' utama bos besor teman..
Maklumlah.. syarikat swasta..
Pusing kot mana pun keuntungan syarikatlah akan menjadi keutamaan..
Lainlah Jabatan Kerajaan..
Penumpuan kepada mutu khidmat kepada rakyat yang paling diutamakan..
sesuai la dengan fungsi dan statusnya sebagai jabatan kerajaan..

Macam Polis dan JPJ laa..
Tujuan utama mereka adalah menguatkuasakan undang-undang..
Polis trafik dengan undang-undang trafiknya..
JPJ dengan undang-undang pengangkutannya..
Itulah fungsi utama mereka..

Bab nak cari untung.. itu jadi hal no 2...3...4..5...

Apa akan jadi apabila urusan saman-menyaman ini nanti diswastakan?
Konsep swasta ni ialah 'maksimumkan keuntungan, minimumkan kos operasi!"
1Malaysia tahu konsep ni!
Kalau dah swasta yang pergi cari kesalahan rakyat Malaysia untuk 'menghasut' PDRM dan JPJ keluarkan saman... memang bersungguh la swasta ni cari salah!

Ibarat kita ni jadi bos laa..
Kalau nak cari kesalahan anak buah memang boleh cari salah tu..
Kalau sengaja nak cari kesalahan laaa..

Sengaja nak cari kesalahan anak buah..
dengan
Nak cari kesalahan anak buah 2 perkara yang berbeza..

Tujuan saman ni dikeluarkan adalah untuk menguatkuasakan undang-undang dan mendidik pengguna jalanraya..
Tapi bila dah 'mencari keuntungan' dimasukkan dalam urusan ini..
Faham-faham sendirilah apa kesudahannya!

Teman dapat bayangkan apa arahan Bos besor swasta yang akan buat kerja-kerja 'menghasut' ni.. "Lagi banyak saman.. lagi banyak untunggggg!!!"

errr.. lepas ni Polis dan JPJ buat apa?
JPJ kutip duit renew lesen memandu....
Polis?? biasaklaaaaa.. takkan tak tahu!

Aduyaiii!!! Makin sengal!
sunsnake 24122010

Mahfuz persoal swasta kendali 6 juta saman ekor

Ahli parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar mempersoal bentuk saman ekor yang baru dengan penggunaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang akan dikendalikan oleh dua syarikat swasta. Katanya, dalam perbahasan Rang Undang-undang (RUU) Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2010, timbalan menteri pengangkutan menjelaskan, urusan itu akan dikendalikan oleh Beta Tegap Sdn Bhd dan Commercial Circle (M) Sdn Bhd. "Ia bukan dikendalikan oleh JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) atau polis. Betul kerajaan tidak mengeluarkan apa-apa peruntukan, (kerana) mesin, kamera dan semuanya akan disediakan oleh dua syarikat ini. "Tetapi syarikat ini akan mendapat habuan mereka daripada jumlah saman yang dikeluarkan," katanya dalam sidang media selepas menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung isu itu hari ini. Menurut sistem ini, AES - sistem penggunaan kamera - akan mengambil gambar kenderaan yang melakukan kesalahan, memprosesnya dan kemudiannya mengeluar dan menghantar saman kepada pesalah trafik. Mahfuz berkata enam juta saman yang dikeluarkan, seperti disebut dalam parlimen baru-baru ini, sejumlah 35 peratus hasilnya akan diperolehi oleh kedua-dua syarikat tersebut.

Berita Penuh

budakbalun

KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

1 ulasan:

  1. macam sijil halal pulak...ada warna hijau dan hitam.... lepas tu datang ambik balik .... swastalah tu

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive