Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSelasa, April 06, 2010

Mahu Gaji Naik, Perlu Sokong GST

Oleh Roziyah Mahamad (Emel penulis ini)

KUALA LUMPUR : PAS mempersoalkan kenyataan Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengakui bahawa asas perolehan negara pada masa ini tidak kukuh dan Kerajaan tidak mampu untuk membayar gaji penjawat awam, sedangkan pada akhir tahun lepas kerajaan bangga mengumumkan bahawa ekonomi berkembang dengan baik iaitu 4.5 peratus dan tahun ini dijangka melebihi 5.5 peratus pula.

"Najib terdesak membuat pengakuan itu demi untuk menarik perhatian kakitangan awam untuk menyokong pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang kini ditolak oleh majoriti rakyat.

"Kenyataan Najib itu membuka pekung pemerintahannya yang kini sedang sibuk menabur duit di Hulu Selangor sempena pilihanraya kecil," jelas Ketua Penerangan PAS, Idris Ahmad dalam kenyataan medianya kepada erapakatan.

Menurur beliau, tindakan Najib memaksa kakitangan awam menyokong dasar ini secara membuta tuli adalah tidak wajar dan bertentangan dengan prinsip demokrasi negara ini dimana setiap warganegara berhak untuk membuat pilihan sama ada mahu menyokong atau tidak.

"Tidak guna gaji kakitangan Kerajaan dinaikan sedangkan dalam masa yang sama cukai GST diperkenalkan.

"Jika GST dilaksanakan, keadaan ekonomi kakitangan awam mungkin lebih teruk kerana kenaikan gaji hanya sekitar RM200-RM500 sahaja sedangkan pertambahan kos sara hidup berkemungkinan meningkat lebih dari kadar itu," jelas beliau.

Idris berkata, Najib juga dilihat zalim kerana menjadikan kakitangan kerajaan sebagai 'hamba' yang kena terima apa sahaja yang kerajaan ingin lakukan.

"Oleh itu, kakitangan kerajaan harus bijak dan menolak dasar ini.

" Kerajaan boleh tangguhkan kenaikkan gaji sehingga ekonomi pulih sepenuhnya tanpa perlu perkenalkan cukai baru," kata beliau lagi.

Begi beliau, jika GST dilaksanakan, bukan sahaja 1.2 juta kakitangan awam akan menjadi mangsa, malah lebih 25 juta rakyat Malaysia akan menerima kesannya.

Pekerja swasta yang tidak mendapat kenaikan gaji juga akan menerima kesan yang lebih teruk, kerana kos hidup mereka secara purata bertambah 4 peratus.

"Oleh itu PAS berharap agar kakitangan Kerajaan tidak menurut sahaja kehendak Najib.

"Jika dasar ini dilaksanakan bersama Model Ekonomi Baru, maka rakyat negara ini akan lebih sengsara," jelas beliau lagi.

Idris Ahmad berpendapat Ketiadaan syarat ekuiti tempatan akan menyebabkan pasaran negara akan datang dimonopoli oleh pelabur dan perniagaan asing dan pastinya mereka tidak peduli kesusahan rakyat di negara ini.

"Mereka boleh kuasai harga jual beli pasaran dalam negara dengan mudah.

"Jika mereka naikan harga, maka nilai 4 peratus cukai GST juga naik," kata beliau lagi.

menurut beliau, Kerajaan tidak mampu mengawal perkara ini, malah Kerajaan kini cuba juga untuk hapuskan subsidi bagi melepaskan diri dari tanggungjawab membantu rakyat.

"Jadi bayangkanlah harga gula, beras, minyak tanpa subsidi tapi ditambah dengan cukai GST 4 peratus.

"Tidak cukup dengan itu, dengan begitu banyak perjanjian perdagangan bebas (FTA), pelabur dan peniaga tempatan juga akan bungkus kerana tidak dapat bersaing kerana harga barang mereka akan jadi lebih mahal jika dicampur dengan GST, berbanding harga barang China yang lebih murah kos pembuatannya," jelas beliau lagi.

Jadi bagi beliau, GST bukan sahaja akan memberi kesan kepada Kakitangan kerajaan, malah ia akan memberikan kesan kepada seluruh sistem ekonomi negara.

PAS juga katanya akan tetap akan menentang dasar ini untuk kepentingan rakyat.

erapakatan
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive