Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSabtu, Jun 12, 2010

PAS lulus usul mansuh judi, ApcoJun 12, 10

Berbeza dengan perbahasan usul ucapan dasar presiden yang banyak menyentuh isu dalaman parti, muktamar PAS hari ini sebaliknya membahas dan meluluskan pelbagai usul berkaitan isu semasa dan antarabangsa.

Membentangkan usul mansuhkan judi sukan, exco Pemudanya Ahmad Fadhli Shaari berhujah, menyedari pemberian lesen jenis itu memberikan kesan langsung kepada pelbagai pihak, PAS hendaklah mendesak kerajaan memansuhkan dan mengetatkan penguasaan terhadap undang-undang judi.

Usul itu juga mendesak PAS memobilisasi semua rakyat Malaysia turun ke "himpunan 100,000 rakyat" bagi menyerahkan memorandum kepada yang Di-pertuan Agong pada 3 Julai ini.

Walaupun dibahaskan 'berapi-rapi' oleh seorang perwakilan Tebrau yang mahukan supaya parti itu mendesak pemansuhan semua jenis perjudian tetapi muktamar kemudiannya hanya meluluskan usul itu seperti yang dibentangkan sahaja.

Sementara itu, muktamar juga mendesak kerajaan memutuskan segala kontrak dengan firma perunding Apco Worldwide "demi keselamatan dan kedaulatan negara dariapda diceroboh oleh Israel-Zionis"

"Mendesak supaya semua perkara yang penting untuk rakyat dan negara perlu dibincang dalam parlimen bukan hanya dilulus melalui seorang perdana menteri sahaja kerana ini adalah (melibatkan) survival rakyat di negara itu," usul yang dibentangkan naib presiden PAS Salahuddin Ayub itu dipetik.

Isu lain yang dibentang dan diluluskan dalam muktamar parti itu kali ini, termasuklah:

- Mengutuk tindakan kerajaan menyerahkan blok L dan M yang memiliki minyak bernilai RM320 bilion kepada kerajaan Brunei.

- Mengecam tindakan memberikan pemilikan tanah Keretapi Tanah Malaysia Berhad (KTMB) di Tanjung Pagar di Singapura untuk dimajukan bersama Singapura.

- Mendesak kerajaan mengiktiraf kemenangan Hamas - NGO pembebasan Palestin - sebagai kerajaan yang sah.

malaysiakini


Share
KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive