Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Isnin, Januari 31, 2011

Asingkan taik cicak tu...

Salam semua...



Sejuk la pulak petang nih... nak keluar ambik angin petang pun jadi segan. Kena la jugak dok ngadap muka Mak Long hang, sapa lagi yang Pak Long ada kann... haha... tapi sib baik la muka Mak Long hang pun lawa jugak. Tu la gunanya cari bini lawa dan cantik. Tak la kita kalut sangat nak tutup lampu time tidoq, gelap tak pa lagi asai jangan tengok muka bini... hihi...



Tapi bukan yang tu yang Pak Long nak cerita. Pasai, kalau kita tak dapat bini yang anggun dan cantik macam Rosmah pun tak pa, asaikan sedap sedap mata memandang macam Maya Karin pun jadik laa... Lagi satu hangpa kena ingat, lawa ngan cantik ni berbagai... tak serupa dari sorang ke sorang punya pandangan. Lain orang lain pulak cara pandangnya. Ada orang kata Rosmah tu hodoh, tapi hangpa tak boleh kata apa bila dah Najib pi tangkap lentok ngan dia. Hangpa menilai cantik ikut mata hangpa, tapi tentu ada mana mana part yang Najib terkelu lidah... tercantik ikut mata Najib... haha...



Tapi bukan yang tu yang Pak Long nak cerita. Pasainya... kecantikan kalau kat luaran manusia ni, Tuhan janji sementara saja, mai beralih umoq cam Mak Long hang tu dah koi koi nak hilang dah. Berapa lama sangat pompuan nak boleh jalan ginjat, tergedik gedik bertumit tinggi depan laki... haha... Tapi, ingat hanya satu... cantik dalaman tu yang kita mahu... sampai ke tua dok tak jemu... haha...



Tapi bukan yang tu yang Pak Long nak cerita. Sebenaqnya Pak Long nak bawak hangpa tengok Islam tu pakat pakat bagi lawa. Jangan dok ingat nak me'lawa' anak bini saja... haha...



Sebagai penganut Islam, tiap dari kita ni dah jadi macam duta pada agama Islam tu sendiri. Tiap sorang dari kita kena main peranan memasing. Nak cantikkan Islam pun kita... nak perlingkupkan Islam pun kita jugak. Ambik Islam ni pun sebenaqnya tak boleh dok ambik sekerat sekerat, kalau dah ambik... kena ambik semua. Baru kita tau manih dan cantiknya Islam tu. Sebab tu Pak Long sampai ke hari ni, insyaallah... masih setia mempertahankan berpolitik cara Islam. Letakkan Islam sebagai cara hidup. Sebagai umat Islam, kita hendaklah jujur dan istiqamah dengan kehendak agama sekiranya kita ingin sangat membuktikan cantiknya Islam tu sebagai satu agama dari Allah s.w.t. Berpolitik hanya kerana hendakkan kuasa pemenrintahan dalam negara supaya dapat kita menegakkan syiar Islam. Supaya dapat kita buktikan kesempurnaan Islam itu sendiri sebagai suatu cara hidup.



Pak Long tengok kalau Islam dan politik disatukan bagi membentuk kesempurnaan, maka wajarlah setiap ahli politik terutamanya beragama Islam dipastikan benar benar Islam, memahami Islam, malah meletakkan Islam mengatasi segalanya dalam jiwa, keluarga, maysarakat malah negara keseluruhannya.


Ca hangpa tengok, masyarakat kita ni sebenaqnya dah lama buat silap masa nak tentukan kelayakan sesorang tu jadi ahli dalam politik. Orang dedulu dah kelabu dalam menilai mana intan dan mana kaca, dah dialpakan dengan materialistik lalu lupa menilai dari jiwa Islam. Mereka telah lalai memastikan Islam sebagai syarat utama untuk berpolitik pada setiap ahli politik. Maka itu lah timbuinya ahli ahli politik yang hipokrit dan rendah akhlaknya, yang kini makin menjadi jadi malah bermaharajalela. Inilah bahayanya apabila kita sebagai rakyat membiarkan ahli politik yang buruk akhlaknya timbui dicelah celah masyarakat yang kononnya kuat berpegang pada ajaran Islam.



Akibatnya, generasi sekarang telah ditimpa bencana dan malapetaka. Pak Long menyeru pada anak anak dan orang ramai supaya sedaq untuk melakukan sesuatu membersihkan pekong yang membaham bangsa dan menghodohkan agama nih. Kita kena pastikan, beraih ngan taik cicak jangan dicampoq adukkan...

paklongonline


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive