Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSabtu, Januari 22, 2011

Speaker: Badrul tipu, SPR diberi notis kekosongan

Speaker dewan undangan negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim mendakwa ADUN Pelabuhan Klang, Badrul Hisham Abdullah menipu berhubung kehadirannya pada sidang DUN November lalu.

Pada sidang akhbar hari ini, Teng berkata cara Badrul Hisham mempertahankan dirinya sebagai satu pembohongan besar.

NONE"Saya ingin gunakan peluang ini bagi menafikan kenyataan yang dibuat oleh Badrul Hisham yang mendakwa beliau hadir pada majlis perasmian sidang dewan undangan negeri pada 8 November.

"Hanya ada satu majlis pembukaan rasmi. Bagi sesi ketiga sidang dewan undangan negeri ke-12 diadakan pada 12 April dan dirasmikan oleh Sultan Selangor.

“Sidang pada November adalah pembentangan belanjawan tahunan di mana tidak ada pembukaan rasmi diadakan,” kata Teng.

Rabu lalu, Teng mengisytiharkan kerusi Pelabuhan Klang kosong selepas Badrul Hisham gagal menghadiri sidang dewan tanpa cuti sejak 16 Julai tahun lalu.

NONETeng juga berkata beliau telah mengemukakan notis kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bagi memaklumkan kekopsongan kerusi itu hari ini. SPR mempunyai 60 hari bagi mengadakan pilihan raya kecil.

Katanya, memandangkan kerusi itu telah diisytiharkan kosong, Badrul Hisham tidak akan dibenarkan menghadiri sidang dewan undangan negeri pada Isnin ini.

NONE"Hanya ADUN sahaja dibenarkan masuk ke dewan,” katanya.

Diminta mengulas tentang kemungkinan Badrul Hisham mencabar perisytiharan itu di mahkamah, Teng berkata: "terserahlah."

Mengulas laporan berita kononnya perisytiharan itu mempunyai tujuan politik, beliau berkata ia adalah keputusan beliau sebagai speaker dan bukan oleh Pakatan Rakyat.

Kata Teng SPR perlu menerima hakikat bahawa Undang-undang Tubuh Negeri Selangor menyebut dengan jelas bahawa speaker mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan kekosongan sesuatu kerusi.
MK


KONGSI CERITA INI MELALUI FACEBOOK

3 ulasan:

  1. Tanpa Nama22/1/11 7:23 PG

    aku suka betol la..tgok PELABUHAN KLANG ni...hahahah.skrang ni green light dr SPR saje lagi...tapi SPR pun kan leh caya..silap-silap SPR yg bawa kes ni ke makamah...

    BalasPadam
  2. Doa Yong dan penyokong2 PR supaya pengkhianat ni ditendang dari Dewan dimakbulkan Allah. Selamat mengarung hidup yang sukar seperti orang biasa!

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive