Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comAhad, Ogos 29, 2010

Insurans kenderaan: Memo kepada Bank NegaraHazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 28 Ogos: Sekretariat Bela Rakyat (Bela) akan menghantar satu memorandum kepada Bank Negara berhubung kesukaran pemilik kenderaan berusia 10 tahun ke atas memperbaharui polisi perlindungan insurans kenderaan mereka.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, memorandum yang akan diserahkan dalam masa terdekat itu mengandungi cadangan mengatasi masalah tersebut.

"Pihak sekretariat juga akan bertindak lebih serius dengan membuat kajian-kajian yang terperinci dan akan mengemukakan cadangan kepada Bank Negara bagaimana kita boleh menyelesaikan isu-isu berkaitan dengan kenderaan lebih 10 tahun ini," kata Salahuddin pada sidang media pelancaran sekretariat itu di ibu pejabat PAS, dekat sini hari ini.

Sekretariat berkenaan akan diketuai oleh ketua penerangan Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiyat.

Bela sebelum ini ditubuhkan bagi membantu Pemilik kenderaan yang kebanyakannya penduduk kampung ini terpaksa membayar dengan harga yang tinggi untuk memperbaharui insurans kenderaan mereka yang lebih 10 tahun.

Salahuddin juga berkata, alasan yang diberikan pihak insurans bahawa kenderaan berusia 10 tahun ke atas terdedah kepada risiko keselamatan adalah tidak munasabah dan menganggap ianya sebagai alasan yang sengaja dicipta oleh mereka bagi mengaut keuntungan.

"Kalaulah isu yang mengatakan kenderaan 10 tahun tidak selamat maka objektif penubuhan Puspakom? Kenderaan uyang melebihi 10 tahun mesti melalui proses pemeriksaan oleh Puspakom.

"Apabila Puspakom mengesahkan kenderaan itu selamat walaupun berusia lebih 10 tahun dan diizinkan untuk membayar cukai jalan dan mengambil insurans,jadi tidak ada isu ia tidak selamat," katanya yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian.

Bela juga tidak bersetuju dengan cadangan Bank Negara untuk mengambil alih peranan syarikat insurans dalam urusan memperbaharui polisi perlindungan kenderaan sebaliknya kerajaan harus memperbaiki sistem yang ada pada hari ini.

"Saya akan kemukakan soalan di Parlimen jumlah pemilik kenderaan yang berdaftar dengan Puspakom dan berusia 10 tahun ke tas yang memerlukan pembelaan dari pihak kerajaan," katanya. -HD

SYARIKAT INSURAN NI MEMANG LANUN KALAU HANGPA NAK TAU. MASA BELI POLISI INSURAN,KERETA-KERETA LAMA YANG BERNILAI RM5000 PUN KENA INSURED KURANG-KURANG RM8000. BILA DAH EKSIDEN TOTAL LOST DEPA TAK AKAN BAYAR IKUT SUM INSURED TU PUN. DEPA AKAN IKUT HARGA SEMASA KERETA PULAK.KALAU DAH NAK IKUT HARGA SEMASA KENAPA MASA BELI INSURAN KENA INSURED MINIMA RM8000? TAK KE LANUN CEKIK DARAH TU. BILA DITANYA BANK NEGARA DEPA PAS KAT FMB (Financial Mediation Bureau)FMB KATA TAK DAK PUN UNDANG-UNDANG YANG MENETAPKAN KADAR MINIMA.
DEPA PUN TAK BOLEH BUAT APA.YANG KAYA SYARIKAT INSURAN.NAK BUAT MACAMANA KERAJAAN YANG MENDAHULUKAN SYARIKT INSURAN.


1 ulasan:

  1. Bayar insuran mahal2 buat apa, bila kereta kemalangan worksop guna alat ganti tiruan, pihak insuran langsung tak ambil tahu.

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive