Dey Macha

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSabtu, Ogos 28, 2010

“Kerajaan baru turunkan cukai tanah, takkan naikkan pula…”

oleh AMELIA HASHIM


ALOR SETAR, 25 Ogos: Kerajaan Negeri Kedah telah menurunkan cukai tanah antara 30 hingga 70 peratus pada tahun 2008 selepas mengambil alih pemerintahan, dan tidak munasabah untuk menaikkan pula dalam jangka masa terdekat, kata Menteri Besar Kedah YAB Ustaz Azizan Abdul Razak.

Walau bagaimanapun, beliau menyambut baik cadangan Perdana Menteri YAB Dato’ Seri Najib Razak untuk selaraskan tarif air dan kenaikan cukai tanah seluruh Malaysia.

Di Kedah ada beberapa pengecualian kerana Kedah baru sahaja menurunkan cukai tanah dua tahun lalu dan tidak wajar diubah dalam dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau mengulas isu ini apabila ditanya oleh wartawan dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini, hari ini.

Ujarnya lagi, pihaknya tidak mahu memberi kata putus buat masa sekarang kerana mesyuarat penyelarasan itu melibatkan semua Kerajaan Negeri dengan Perdana Menteri yang dijangka akan diadakan selepas hari raya nanti.

Menurutnya, isu tanah akan diberi pertimbangan mendalam kerana dalam hal lain tiada masalah. Kedah adalah satu-satunya negeri yang telah menurunkan cukai tanah, jadi tidak wajarlah selepas dua tahun hendak dinaikkan pula.

Pihaknya akan beri sokongan terhadap cadangan Perdana Menteri itu dan besedia mengadakan rundingan bagi mencapai kata sepakat, namun bagi Negeri Kedah beberapa perkara perlu diberi perhatian.

“Eloklah runding dulu sebelum memberi kata pendirian. Lagipun saya belum lagi terima surat menghadiri mesyuarat itu,” katanya.

Cadangan selaraskan tarif kenaikan dan cukai pintu oleh Perdana Menteri itu berikutan kebanyakan Kerajaan Negeri menghadapi tekanan pendapatan selain sumber yang terhad manakala kos untuk penyediaan bekalan air kian meningkat.

Beliau telah memberi tempoh dalam bulan Ramadhan ini kepada semua Kerajaan Negeri memaklumkan kepadanya sama ada mereka besetuju supaya beliau menjadi hos kepada satu perbicangan selepas hari raya nanti bagi mencari kata sepakat.

UO

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Komen

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive