Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

Kasi like saja apa ada hal...

Biaqpila on Facebook
IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Khamis, Mac 25, 2010

Musim Badut Mengambang

Badut-badut Umno Bikin Kecoh

Oleh Datuk Halik Zaman

KUALA LUMPUR 24 Mac - Agak melucukan dan terhibur juga apabila melihatkan telatah badut-badut Umno-BN huru-hara sibuk membuat laporan polis gara-gara “kata-kata hikmat” daripada Zahrain di Parlimen tempoh hari.

Kononnya Zahrain melaporkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim membabitkan Yang DiPertuan Agung dan Angkatan Tentera Malaysia berhubung perkara 16 September.

Kalau di lihat badut-badut ini sebenarnya orang-orang profesional tapi atas sebab-sebab kondisi politik Umno-BN yang agak kritikal, maka badut-badut ini bertindak sebagai anak-anak tadika yang keriangan mendapat makanan percuma.

Tidakkah mereka terfikir bahawasanya tuduhan Zahrain lebih berbentuk sebagai 'hearsay evidence', tiada hitam di atas putih, atau lebih tepat lagi dalam bahasa perundangan, 'NO HARD EVIDENCE'.

Bukankah ini membebankan anggota polis untuk buat suatu siasatan yang ternyata kurang intelek ?

Inilah sebab-sebabnya terlalu banyak jenayah penculikan, samun, rompak, curi, bunuh dan bakar gereja sebab polis tidak ada masa mengawal jenayah kerana polis terlalu sibuk jaga politik Anwar, PKR dan Pakatan Rakyat.

Ternyata Umno-BN semakin 'desperate' sehingga sanggup berkelakuan keanak-anakan demi menyelamatkan Umno-BN yang kini di ambang keberkecaian.

Untuk Umno-BN, mereka sanggup berbuat apa sahaja hatta melaksanakan jenaka yang kurang bernas dan tidakkah mereka sedar rakyat Malaysia menganggap apa yang sedang berlaku kini merupakan suatu lawak jenaka yang tidak melucukan tetapi memalukan imej Umno-BN ?

Ibrahim Ali 'yang kekurangan ketinggian' itu juga mengambil kesempatan dalam kesempitan, dengan berlagak seperti 'Hang Celaka' mengamuk macam orang yang kekurangan akal dalam Parlimen.

Menunjukkan lagak yang kononnya bertindak membela, mempamerkan kemarahan dengan melemparkan kertas dengan wajah yang bengis.

Aduh, hebat sekali lakonan Pak Ibrahim ini. Boleh ganti pelakon Ibrahim Pendek.

Pak Ibrahim, sedarlah sedikit, anda pun bertanding di PRU12 yang lepas atas tiket PAS!

Sebab hajat hati nak tanding atas tiket Umno, tak kena layan, makanya PAS bermurah hati menawarkan Pak Ibrahim atas tiket PAS.

Dia sedar atau tidak, yang dia menang itu sebab pengundi memangkah undi kerana  PAS dan bukan kerana Pak Ibrahim yang 'melucukan' kerana tidak cukup tinggi tu.

Agaknya kalau Pak Ibrahim pakai lambang sendiri atau BN, tidak tahulah adakah orang mahu mengundi beliau ada tidak? Wallahualam bissawab.

Jika di rasakan oleh Najib bahawa situasi politik semasa tidak stabil, apa kata bubarkan sahaja kerajaan Umno-BN kita dapatkan mandat baru dari rakyat dengan mengadakan pilihan raya umum semula.

Walau macam manapun, kita percaya PM tidak sebegitu tegar untuk berbuat demikian kerana PM kita amat yakin, BN hanya akan tinggal nama selepas itu.

Jadi untuk mengelakkan daripada ianya berlaku, BN akan memainkan agenda-agenda kartun yang tidak bermoral dengan harapan rakyat akan kembali ke pangkuan busuk 'Umngok'. 
 







3 ulasan:

  1. biaqpila--aik! marah?

    BalasPadam
  2. pakngah santan25/3/10 3:47 PTG

    sepandai-pandai menipu, akhirnya pecah tembelang juga. itulah anwar ibrahim. setakat mana dia boleh menipu. kebenaran dah terpancar akhirnya. dari masa abim sampai la ni dan selama-lamanya, anwar ni seorang penipu. simple saja, pi check adik-beradik serta kroni-kroni dia, ada sesiapa di antara mereka yang miskin?

    hangpa pr memang pelak dan haprak. tak dak modal lain ka. asyik-asyik umno dah beli lah blah blah. macam taik. cabarlah mp yang londehkan anwar di parlimen tempuh hari supaya repeat apa yang depa kata di luar parlimen pulak, boleh saman RM1,0000 juta.

    BalasPadam
  3. Tanpa Nama26/3/10 1:15 PG

    pak ngah santan wei!!!....ahli parlimen kalabakan sendiri pecah lobang beritahu dalam dewan rakyat yang zahrain katak tu dah kenyang di sumbat dengan duit...x baca ke....??? lagi pun nak saman apa pulak..hak dia kata tu betul...x jadi masalah pun bagi PR apa yang dia kata tu...cuma dia detailkan apa yang DSAI war-warkan dulu je...biasa je..xde sebab nak saman pun..

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive