Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, April 12, 2010

MIC diramal tegangSHAH ALAM - Penganalisis politik meramalkan akan wujudnya ketegangan dalam MIC sekiranya calon yang bakal diputuskan pada 14 April ini tidak memihak kepada Timbalan Presidennya, Datuk G Palanivel.

Pensyarah Jabatan Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Dr Ahmad Nidzamuddin Sulaiman berkata, kesan ketegangan itu kemungkinan MIC akan berpecah dua berterusan.

“Ucapan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Najib Tun Razak sewaktu mengumumkan parti yang dipertaruhkan dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor, beliau hanya memutuskan parti dan bukannya calon sebagaimana yang diusulkan oleh Samy Vellu,” katanya.

Menurutnya, MIC perlu meletakkan calon yang meyakinkan sekiranya ingin memenangi kerusi Parlimen Hulu Selangor.

"Selain meletakkan calon yang sesuai untuk selamat daripada kekalahan teruk tersebut, MIC juga perlu mentransformasi partinya untuk memikat lebih ramai golongan muda sama ada untuk meraih undi ataupun penglibatan dalam dunia politik,” katanya.

Beliau berkata, calon yang bakal dipertaruhkan kelak haruslah dekat dengan masyarakat.

“Sekiranya Karam Singh Walia itu ahli MIC dan parti memutuskan meletakkan ikon masyarakat itu, saya yakin MIC akan menang,” katanya sambil menyifatkan wartawan alam sekitar itu dekat dengan rakyat.

Sementara itu, penganalisis politik bebas, Dr Mahyuddin Ghazali berkata, perpecahan awal dalam MIC sudah berlaku kerana ada yang setuju Palanivel dicalonkan dan sesetengahnya pula tidak bersetuju.

“Namun saya tidak terkejut sekiranya akhirnya Palanivel ‘diturunkan’ MIC kerana ia berbalik kepada tradisi iaitu yang mempunyai suara kuat akan menang,” katanya.

sinarharianKOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive