Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comKhamis, Mac 18, 2010

Isu PKFZ: Kerajaan Dikecam Cuba Kelirukan Rakyat


Yusmawati Mhd Yusof

KUALA LUMPUR, 17 MAC - Ahli Parlimen Petaling Jaya, Tony Phua mengecam tindakan kerajaan yang cuba mengelirukan rakyat bagi menutup kenyataan betapa Projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) menghanguskan hampir 200 juta ringgit setahun.

Nilai yang sebegitu besar itu adalah faedah pinjaman wang yang diberi kerajaan dalam projek.

Kenyataan Tony Phua itu susulan lagak sombong Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat yang mendabik dada apabila membuat pengumuman kononnya PKFZ memperoleh hasil 15 juta ringgit dan 5.2 juta ringgit keuntungan dari operasinya.

Tony berkata demikian pada satu sidang media di lobi Parlimen hari ini.

"Apa yang lebih teruk kerajaan dalam cubaan menutup kegaggalan ini, Tee Keat dengan bangga mengumumkan dalam January tahun ini PKFZ 'mendapat kembali' RM15 juta hasil dan RM5.2 juta keuntungan operasi. Namun bagiamanapun beliau gagal menyatakan fakta bahawa cukai 4 peratus bernilai RM185 terpaksa ditanggung PKFZ setahun akibat daripada pinjaman yang diberi kerajaan.

"Bermakana PKFZ jauh dari pemulihan dan hutangnya bertambah kepada beratus million rinngit pada tahun ini,"katanya.

Tony Phua turut mengecam kegagalan kerajaan Umno-BN ini mengheret 'jerung' yang terlibat dalan skandal zon pelabuhan bebas (PKFZ) ke mahkamah walaupun mencanangkannya berkali-kali.

Beliau terkejut kerana beberapa individu termasuk bekas Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Chan Kong Choy terlibat dalam penyalahgunaan kuasa dalam skandal ini masih belum didakwa.

Tambah menghairankan, Jawatankuasa Kira-kira Awam Parlimen juga sudah membentang hasil laporannya sejak 5 bulan lalu.

"Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail berjanji kepada rakyat bahawa lebih ramai akan didakwa tidak alam lagi, selepa empat orang termasuk bekas Pengurus Besar LPK, Datuk OC Phang didakwa pada 17 Disember tahun lalu.

"Timbalan Perdana Menteri juga memberi jaminan kerajaan tidak akan terburu-buru bertindak kepada sesiapa dan tidak akan melindungi sesiapa',"katanya.

Malah, Tony Phua berkata, Kabinet juga menubuhkan pasukan petugas khas diketuai Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk menyiasat penyalahgunaan kuasa.

"Bagaimanapun, ia kelihatan pelbagai jawatankuasa yang telah ditubuhkan kerajaan yang konon-kononnya jawatankuasa 'super', dan tindakan mengekang penyalahgunaan kuasa dan plan perniagaan 'turnoround' masih tidak dapat menyelesaikan kemelut ini,"katanya.

tvs
1 ulasan:

  1. Tubuhkan pasukan khas siasatan keluar duit lagi.Tubuhkan pelbagai suruhanjaya perlukan duit lagi.PKFZ seolah-olah kain basah yg terus diperah dan diperah dan diperah,utk mendatangkan hasil pada puak2 ini.Jika kain itu sudah tidak boleh diperah lagi,dibasahkan balik.Jadinya,pi mai, pi mai,tang tu jugak.

    BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive