Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comSelasa, Mac 09, 2010

Prestasi ekonomi negeri-negeri Pakatan Rakyat membanggakan!


PAKATAN Rakyat secara tuntas memperlihatkan kerjasama dan muafakat utuh demi memasti serta menjamin kemaslahatan rakyat. Pakatan Rakyat akan sentiasa menjunjung prinsip-prinsip Perlembagaan yang menjamin hak orang Melayu, agama Islam sebagai agama Persekutuan, kedudukan istimewa Raja-Raja Melayu dan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

Pakatan Rakyat akan terus memastikan dasar-dasar yang dilaksanakan didasari prinsip ketelusan dan pertanggungjawaban. Berdepan dengan masalah perkauman yang meruncing, rakyat di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat menunjukkan perpaduan kaum yang semakin jitu dan utuh.Negeri-negeri Pakatan menunjukkan prestasi ekonomi yang memberangsangkan jika dibandingkan dengan negeri yang ditadbir Umno-Barisan Nasional.

Selangor

Negeri Selangor mencatatkan jumlah pelaburan sebanyak RM6.76 billion pada tahun 2009 dan mencipta sebanyak 20,753 peluang pekerjaan.

Dari jumlah pelaburan tersebut, RM2.752 bilion (40.8%) merupakan pelaburan tempatan. Manakala Projek Industri yang diluluskan di Selangor berjumlah 278, ianya merupakan yang tertingi dicatatkan di negara ini.

Kerajaan Negeri Selangor juga mensasarkan enam hingga tujuh peratus pertumbuhan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) tahun ini daripada penguncupan sebanyak 3.87 peratus tahun lepas.

Selangor juga mencatatkan penurunan indeks jenayah sebanyak 5.3 peratus iaitu sebanyak 54,339 kes sepanjang tahun 2009 berbanding 57,704 kes pada tahun sebelumnya.

Kerajaan Negeri juga memperuntukkan kira-kira RM6 juta kepada Sekolah Agama Rakyat (SAR) di negeri ini bagi menjalankan aktiviti pendidikan dan pembelajaran berteraskan Islam sepanjang 2010.

Peruntukan ini diberikan kepada SAR yang tidak pernah mendapat sebarang peruntukan kewangan dan peralatan pembelajaran dari Kerajaan Negeri mahupun sumbangan individu.

Pulau Pinang

Pulau Pinang meluluskan sebanyak 104 projek industri (ketiga tertingi). Dasar CAT (daya saing, pertanggungjawaban dan ketelusan) menjadi pemangkin kepada kejayaan Pulau Pinang untuk merekodkan lebihan belanjawan (surplus) sebanyak RM88 juta berbanding jangkaan defisit sebanyak RM35 juta (belanjawan 2008)

Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga mewujudkan 200 ekar hub pendidikan untuk menjadikan Pulau Pinang sebagai pusat pendidikan terunggul. Pengiktirafan serta bantuan kewangan (pemberian tunai) kepada pelajar terbaik SPM dan STPM serta para huffaz.

Bantuan kewangan kepada Sekolah Agama Rakyat berjumlah RM97 ribu per sekolah, RM60 ribu kepada setiap sekolah Cina dan RM63 ribu kepada setiap sekolah Tamil. Jumlah keseluruhan ialah RM11.3 juta.

Kedah

Pelaburan adalah penyumbang kepada pembangunan ekonomi negeri. Di bawah kepimpinan YAB Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, Kedah telah mencatatkan pelaburan keseluruhan lebih RM839 juta bagi tempoh Januari hingga September 2009, dengan nilai pelaburan tempatan sebanyak RM279.4 juta dan pelaburan asing sebanyak RM559.8 juta.

Kini dengan keluasan 1,000 hektar kerajaan mendapat hasil RM16.7 juta, tidak termasuk cukai per tan metrik bila balak dikeluarkan dari hutan. Sedangkan di bawah pentadbiran Umno-BN, dengan keluasan yang sama, hanya mampu mengutip RM3 hinggga RM4 juta sahaja termasuk cukai kayu pertan metrik.

Kejayaan ini merupakan hasil dari pelaksanaan dasar yang telus serta tidak berkompromi dengan rasuah.

Kelantan

Semenjak 20 tahun lepas Kerajaan Kelantan secara berterusan dianaktirikan akan tetapi Kelantan tetap berjaya dengan program negeri berkebajikan.

Program Kifalah untuk anak yatim, golongan miskin, ibu tunggal dan orang kurang upaya telah menjadi contoh kepada banyak negeri. Begitu juga dengan program Perbadanan Ladang Rakyat yang membantu golongan marhaen, Bandar Baru Tunjung dibina menjadi pusat komersil satelit kepada Kota Bharu. Kerajaan Negeri berjaya mengambil alih bekalan air daripada Thames Water kepada Air Kelantan.

Selain itu PMBK menjadi agensi pelaburan utama negeri yang sebelum ini gagal di bawah pemerintahan BN sebelum 1990. Kerajaan Negeri berjaya menguruskan 20 sekolah agama bantuan penuh kerajaan negeri yang cemerlang dan menjadi saingan kepada sekolah premier di bawah Kementerian Pendidikan.

Kehadiran pelbagai syarikat multinasional adalah bukti kuasa beli rakyat Kelantan terus kukuh. Sepanjang 20 tahun pemerintahan ekonomi tempatan dibina secara kendiri tanpa bantuan stimulus dari kerajaan Pusat.

detikdaily

4 ulasan:

 1. Tanpa Nama9/3/10 6:34 PTG

  Mana punya statment hampa ambik ni. Pulau Pinang nak bangrap di bawah Pakatan Haprak dengan 78% pelabur dah lari. ada faham

  BalasPadam
 2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 3. Tanpa Nama9/3/10 6:39 PTG

  Genap 2 tahun,pencapaian paling hebat oleh Guan Eng ialah menghancurkan ekonomi Pulau Pinang,sebelum ini dakwaan bahawa beliau berjaya membawak masuk pelabor baru berjumlah 2 billion hanyalah sekadar melepaskan batuk didada,malahan menunjukkan kelemahan yang ada dalan pentadbiran DAP.

  Guan Eng usah mendabik dada kononnya ekonomi negeri adalah baik,walhal fakta dari MIDA menyatakan merosot dengan teruk sekali.


  78 % drop in investments in Penang

  GEORGE TOWN: As Chief Minister Lim Guan Eng gets set to celebrate his second year in office, the state government has been urged to explain why Penang suffered 78 per cent drop in investments last year.

  State Gerakan queried how successful the state government had been in attracting new investors to Penang.

  State Gerakan assistant secretary Goh Kheng Sneah said this figure was provided by the Malaysian Industrial Development Authority (MIDA).
  "Lim must explain what his administration is doing to bring in new investors, keep the existing ones happy and provide a clear master plan to boost the state's growth."
  Meanwhile, the party's SME Industry Development Bureau chairman Michael Heah said Penang was now among the states with the highest decline in investments.

  He said the state got just RM2.2 billion in investments in 2009 compared with RM10.2 billion in 2008 and that the number of approved projects last year also dropped to 104 from 151 in 2008.

  "All this shows the state government must be more proactive instead of making empty talk and continuing to blame the previous administration and Federal Government over lack of funds.

  He said Lim must also explain the success of the numerous foreign trips he and other state officials had made over the last two years.  Berikut kenyataan dari Goh Kheng Sneah dari Gerakan jelas menunjukkan kerajaan dibawah khalifah sosialis ini tidak membawa apa apa kebaikkan kepada kerajaan negeri,kenyataan dan fakta palsu diwar warkan kepada rakyat cukup jelas Guan Eng tidak ada agenda selain memperbodohkan rakyat Pulau Pinang.Kerajaan BN dahulu berjaya memperolehi 1obillion cukup berbeza dengan pelaburan yang menurun kepada 2 billion dibawah kerajaan pakatan haprak ini.

  78% menurun adalah satu jumlah yang cukup besar,penurunan yang mendadak seperti ini cukup mengambarkan betapa mereka tidak mahir menarik pelabur disamping itu banyak menghabiskan wang rakyat dengan pergi membuat lawatan di luar negara.

  BalasPadam
 4. 78% kroni UMNGOK sebetulnya yg lari.Bukan Pelabur.Hang pun cilok dr mana artikel ni???
  bingai!!!!

  BalasPadam

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive