Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.com



Ahad, April 04, 2010

Lawak Ahad: Gajah Duduk


Part 1

Seorang pemuda yang miskin tinggal bersama seekor gajah peninggalan bapanya, kehidupannya amat daif sehinggakan nak makan pun susah.pada satu hari pemuda ni mendapat idea lalu membawa gajahnya pergi ke bandar.tiba di bandar pemuda itu mula menjerit :

"sesiapa yang berjaya membuat gajah aku ni duduk aku akan bg hadiah RM1 juta,tapi kalau tidak berjaya akan didenda RM100!!!"

datang la orang ramai berpusu-pusu untuk mencuba nasib,dari yang kecik ke yg tua,yg kurus ke yang gemuk,yang lembik ke yang gagah tetapi semua x berjaya. pendapatan si pemuda ni semakin baik dari hari ke hari,dan dia berjaya mengumpul RM1 juta sehingga datang la seorang panglima yang perkasa cuba mendudukkan gajah tersebut, di hentaknya gajah tu,diterajang kakinya,ditarik supaya jatuh tetapi gajah tu tetap x nak duduk..

selepas panglima tu try datang plak sorang budak nak cuba duduk kan gajah tu. semua orang gelakkan budak ni, "panglima yg gagah ni pun x boleh nak dudukkan gajah ni,ko yang belum mumayyiz ni plak nak dudukkan gajah ni, apa lg g la try?"kata pemuda kepada budak tu.

budak tu pun pusing keliling macam cari sesuatu kat gajah tu,pastu tetiba je gajah tu duduk dengan keempat2 kaki terlipat. orang ramai mula rasa pelik macam mana budak ni boleh dudukkan gajah tu,dengan selamber budak tu jawab :

"gajah ni kan gajah jantan,aku jentik je telur dia sampai senak tu yang terduduk tu!!!!"


Part 2

setelah kehilangan duit RM 1 juta kat budak belum mumayyiz tu,pemuda ni rasa x puas hati,nak disqualified x boleh sebab dia x nyatakan undang2 x boleh jentik telur,
dia pun mencari idea nak kumpul balik duit RM1 juta.pemuda tu g bandar lg kali ni dia menjerit :

"sesiapa yang dapat membuat gajah aku ni geleng kepala aku bg RM 1 juta,tapi kalau tidak berjaya akan didenda RM100!!!"

orang ramai yang dengar pun cuba nasib lagi kali ni,tapi semua x berjaya gak.dapat la lg pemuda ni kumpul RM1 juta,dalam tu panglima yg gagah tu pun x puas hati coz kalah ngan budak kecik,dia pun try lagi,di tariknya belalai gajah tu,x geleng gak,ditarik telinga gajah tu,x geleng gak, akhirnya dia give up.

budak belum mumayyiz yang dah kaya ni pun datang lg nak try,"kali ni nak gelengkan kepala gajah pulak,macam mana ko nak wat,ko jentik telur dia lg pun x guna,hahahahaha" kata pemuda tu kat budak kecik tu.

macam biasa,budak kecik ni pun pusing keliling gajah tu pastu g kat kepala gajah tu,tetiba je gajah tu geleng kepala macam gajah sewel.pemuda tu pun naik heran, " apa yang ko wat ngan gajah aku?" tanya pemuda tu lg

sekali lg dengan selamber budak tu jawab "aku tanya gajah tu nak kena jentik kat telur lagi ke x?"





KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive