Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comRabu, April 07, 2010

Mat Rempit perlu pelajari tekonologi enjin, pemilik pasukan lumbaTIDAK ramai penduduk dan syarikat Asia menceburi dunia mencipta rangka dan enjin untuk kereta lumba seperti Formula Satu (F1).

Sebelum ini syarikat pembuat kereta dari Jepun, Honda dan Toyota pernah menyertai perlumbaan F1 sekali gus memberi saingan kepada syarikat-syarikat dari Eropah.

Pada musim perlumbaan F1 musim ini, nama Cosworth paling banyak digunakan oleh pasukan yang bertanding dalam perlumbaan F1.

Sebanyak empat pasukan menggunakan nama Cosworth iaitu Virgin-Cosworth, Lotus-Cosworth, HRT- Cosworth dan Williams-Cosworth.

Cosworth merupakan syarikat kejuruteraan kenderaan yang ditubuhkan di London pada 1958.

Enjin Cosworth CA 2010 turut digunakan oleh keempat-empat kereta F1 itu.

Selain Cosworth, McLaren yang merupakan syarikat pengeluar jentera F1 dari Britain menggunakan enjin Mercedes-Benz FO 108X pada perlumbaan kali ini.

Ferrari mempunyai tradisi yang lama dalam bidang sukan lumba kereta menerusi pengasasnya, Enzo Ferrari yang tidak memiliki ijazah tetapi menjadi pemandu kereta lumba seterusnya meninggalkan legasi berharga dalam perlumbaan F1.

Syarikat Red Bull yang menunjukkan taring pada perlumbaan F1 di Sepang, Ahad lalu menggunakan enjin Renault RS27-1010 sama seperti pasukan Renault yang turut menyertai F1 tetapi kerangka kereta yang digunakan berbeza.

Pada perlumbaan di Sepang, pasukan Red Bull, syarikat minuman tenaga dari Austria menduduki tempat pertama dan kedua tetapi meninggalkan jauh pasukan Mercedes yang berada di tempat ketiga.

Enzo Ferrari sebelum meninggal dunia menghabiskan banyak masanya untuk menghasilkan kereta sport yang terbaik walaupun dia tidak memiliki ijazah.

Bagi Mat Rempit yang suka berlumba, mereka boleh menjadikan Enzo Ferrari sebagai idola dengan belajar mengenai kejuruteraan enjin sekali gus menjadi pekerja di syarikat perlumbaan terkenal, pemilik syarikat perlumbaan sama ada kereta atau motosikal.

Industri kejuruteraan kereta lumba masih belum diceburi sepenuhnya oleh rakyat Malaysia dan mereka boleh melakukannya bagi menyaingi Britain, Jepun, Itali, Jerman dan Perancis.

kosmo

KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive