Dey Macha

Dey Macha
NAK TERSENGIH SELALU? SILA LIKE BIAQPILA PAGES

IKLAN BANNER RM30-TEKS RM10 SEBULAN biaqpila(at)gmail.comIsnin, Ogos 02, 2010

UMUM HARTA - MENGAPA HISHAMUDDIN HARUS TAKUT?

Oleh: WFAUZDIN NS

SAYA tertarik dengan cadangan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Abu Kassim yang mahukan anggota Kabinet mengistiharkan harta mereka kepada umum. Beliau merujuk kepada saranan bekas Presiden Majlis Peguam Datuk S. Ambiaga sebelum ini. Baca di sini.

Seperti yang dijangka, tentunya cadangan seperti ini tidak menyenangkan sesetengah pemimpin Umno dan salah seorangnya adalah Naib Presiden Umno sendiri iaitu Datuk Seri Hishamuddin. Beliau berkata cukup sekadar diumumkan senarai harta anggota Kabinet kepada bos mereka iaitu Najib. Apa ertinya jika diserahkan kepada Najib? Sedangkan semua tahu dan kenal Najib yang penuh diragui kredibilitinya itu. Harta Najib pula mahu diumumkan kepada siapa ?

Sekiranya mereka tahu harta yang mereka miliki itu datangnya dari punca yang bersih dan halal, mengapa perlu takut? Sampai bila pemimpin Umno mahu berani untuk menunjukkan ketelusan mereka? Apakah dengan hanya menuduh pemimpin pembangkang yang tidak telus maka mereka boleh dikatakan telus?

Datuk Hishamuddin nampaknya sentiasa bimbang kepada bayang-bayang sendiri. Sepatutnya beliau menyokong penuh cadangan dari Ketua Pesuruhjaya SPRM tersebut. Beliau juga menentang cadangan Karpal Singh yang mahu hukuman mati dikenakan kepada pesalah rogol kanak-kanak. Alasannya, seberat mana pun hukuman diberikan tidak akan menyelesaikan masalah. Jadi, apa cara penyelesaiannya yang beliau boleh cadangkan? Tiada apa pun. Maka, haruskah dibiarkan sahaja jenayah ini berleluasa? Atau, perlukah diadakan lagi Sekolah Rendah Mangsa Rogol pula sebagaimana impian Kerajaan Melaka yang mahu dirikan Sekolah Mengandung itu?

Jika Perundangan Islam pun pemimpin Umno tidak mahu laksanakan, cadangan dari Karpal Singh ini pun dipandang remeh oleh mereka, apa lagi yang kita boleh harapkan dari Umno untuk mengatasi masalah jenayah yang semakin berleluasa ini? Nampaknya murid-murid awal persekolahan sehingga ke peringkat tinggi pun menjadi mangsa jenayah seperti ini termasuk masalah sosial yang semakin serius. Apa Kementerian lakukan untuk mengatasi masalah ini? Muhyiddin tidak mampu untuk menjaga pelajar-pelajar ini dan kebanyakannya adalah Melayu berugama Islam. Kerja Muhyiddin adalah menghentam Pembangkang setiap hari, hinggakan tanggungjawabnya di Kementerian langsung diabaikan.

Inikah wajah pemimpin Melayu yang boleh kita harapkan lagi untuk membela nasib orang Melayu? /wfauzdin.blogspot.com


KOMEN
0 KOMEN

0 komen (Sila komen sikit..):

Catat Ulasan

Sendiri mau ingat...

LISTEN TO AL-QURAN ONLINE

Listen to Quran

Blog Archive